Cele mai bune filme latino-americane din ultimii 10 ani
Nu fugiti ca nu vorbim de telenovele 🙂 dar nici de Hollywood ca parca ne-am cam saturat. E bine sa vedem care mai e treaba si cu cinematograful de pe alte continente, iar cei din America Latina nu se descurca deloc rau. Cel mai bine s-a dezvoltat cinematografia in Mexic, Argentina si Brazilia. De fapt, cei mai “productivi” sunt mexicanii care au 3 mari regizori deventi celebri cam peste tot (Guilermo del Toro, Alfonso Cuaron si Carlos Reygadas).
Cum nu prea avem acces asa usor la aceste locuri indepartate, singurul mod in care putem intra cat de cat in contact cu traditiile, cultura dar in special cu viata lor de toata ziua e sa le citim cartile sau sa le vedem filmele. Stim deja ca in majoritatea tarilor din aceasta parte a lumii oamenii se cam lupta cu saracia iar criminalitatea este foarte ridicata. Mai stim ca au un spirit revolutionar, ca sunt foarte religiosi dar si extrem de creativi. Veti vedea ca aceste teme se regasesc destul de clar in filmele de mai jos. Toate filmele au subiecte extrem de serioase si veti vedea ca din lista aceasta lipsesc comediile. Nu pentru ca nu ar avea simtul umorului, ci pentru ca au lucruri mult mai serioase de spus, iar aceste subiecte nu prea pot fi tratate intr-o cheie comica. Majoritatea filmelor au castigat numeroase premii la festivaluri internationale.
Daca nu le-ati vazut inca, merita sa le dati o sansa. 🙂 Acestea sunt dupa parerea mea unele dintre cele mai importante filme latino-americane din ultimii 10 ani:
Amores Perros (MEXIC) 2000– Alejandro Gonzalez Inarritu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cred ca nici Amores perros, primul film dintr-o trilogie a “mortii”, urmat de celebrele 21 grame si Babel. Toate cele 3 filme au la baza scenariile lui Guillermo Arriaga si seamana destul de bine ca si structura. Filmele urmaresc mai multe fire narative aparent fara legatura care ajung pana la urma sa depinda unele de celalte.
Teme sunt: iubire, tradare, razbunare. Un alt element comun este directorul de imagine al celor 3 filme, Rodrigo Prieto. Amores Perros a castigat 52 de premii printre care doua premii la Cannes si a fost nominalizat la Oscar si la Goblul de Aur. Actorii care apar in acest film sunt: Gael García Bernal, Emilio Echevarría si Goya Toledo. Anul acesta Inarritu a regizat un nou film, Biutiful, pe care il asteptam cu nerabdare si la noi.
Cidade de Deus /City of God (BRAZILIA) 2002
Celebrul film brazilian este o ecranizare a unui roman scris de Paulo Lins. Fernando Meirelles si Katia Lund ne introduc in lumea favelelor braziliene unde crima organizate e la ordinea zilei iar supravieturiea pare un joc de noroc. Filmul a castigat 55 de premii internationale si a fost nominalizat la Oscar si la Globul de aur. Acest film i-a deschis lui Meirelles portile si i s-a oferit ocazia sa regizeze alte doua filme devenite intre timp la fel de celebre: The Constant Gardener si ecranizarea dupa romanul lui Jose Saramago, Blindness.
El labirinto del fauno/Pan’s Labyrinth (MEXIC) 2006
Chiar daca a regizat doar 7 filme, Guilermo del Toro este deja o legenda in viata. In ultima vreme l-a preocupat mai mult cariera de producator , numele lui aparand pe genericul unor filme ca “The Orphanage”, Splice”, Biutiful”. Dar regia este activitatea lui de baza, si pe langa filme precum Mimic, Hellboy, Blade II, a regizat si unul =care i-a adus celebritatea si 3 premii Oscar: Pan’s Labyrinth. Actiunea filmului nu se petrece in Mexic ci in Spaniam in timpul razboiului civil, iar povestea are atat tenta fantastica cat si istorica. Rolul principal este jucat de Ivana Baquero care avea pe vremea aceea 12 ani. Filmul a castigat 3 premii Oscar si inca alte 68 de premii si 58 de nominalizari!
Y tu mamá también (MEXIC), 2001
O drama cu accente romantice despre doi adolescenti mexicani care pornesc intr-o calatorie insotiti de o femeie matura. Un road trip plin de aventuri in care vor cunoaste iubirea si prietenia. Filmul este regizat de Alfonso Cuaron iar actorii sunt Diego Luna, Gael García Bernal si Ana López Mercado. A castigat 33 de premii si a fost nominalizat la Oscar. Si asta a fost doar inceputul succesului. Pentru ca Alfonos Cuaron a avut mai regizat alte filme care i-au adus celebritatea internationala si pe care sigur le-ati vazut deja – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban si Children of men.
CARANDIRU (BRAZILIA/ARGENTINA), 2003
Inspirat dupa un caz real, filmul ne poarta prin lumea dura si pestrita a celui mai mare peniteciar din America Latina – Carandiru, unde in 1992 a avut loc un mascaru in care au murit 111 prizonieri ucisi de politie. Filmul a avut parte de 12 premii si 16 nominalizari. Brazilianul Hector Babenco a mai regizat filme care i-au adus faima internationala precum: Kiss of the Spider Woman (film premiat cu Oscar) si Pixote.
Whisky (URUGAY) 2004
Aceasta coproductie Argentina-Germania- Spania-Uruguay este o tragicomedie in regia lui Juan Pablo Rebella si Pablo Stoll despre doi oameni instrainati care se apropie printr-o conjunctura ciudata si care pretind ca sunt un cuplu casatorit doar de dragul unor rude venite in vizita. Filmul a castigat un premiu la Cannes plus multe altele. La noi a intrat in competitia TIFF 2005 unde a castigat premiul Transilvania Trophy. Chiar daca actiunea se desfasoare greoi pe alocuri, filmul e ca un whiskey bun, merita savurat pe indelete si incercat si cu alta ocazie. 🙂
DIARIOS DE MOTOCICLETA/The Motorcycle Diaries (ARGENTINA) 2004
Filmul se bazeaza pe jurnalele lui Che Guevara care in 1950, la varsta de 23 de ani, a facut o calatorie spectaculoasa care i-a schimbat viata. Este vorba de o calatorie cu motocicleta in care a strabatut o mare parte din America de Sud. Filmul este regizat de brazilianul Walter Salles, iar celebrul revolutionar este interpretat de la fel de celebrul actor mexican Gael García Bernal. Si acest film a castigat peste 20 de premii, printre care un Oscar.
Nueve Rienas /Nine queens (ARGENTINA)2000
Un film de actiune cu accente comice dar destul de comercial, despre doi hoti care vor sa puna mana pe un timbru rar care ii poate aranja pentru tot restul vietii. Actiunea are loc in capitala tangoului dar Fabián Bielinsky ne prezinta un Buenos Aires destul de realist si dur, lipsit de atmosfera boema pe care ne-o imaginam. Nueve Reinas poate concura cu succes cam cu orice film de actiune american. Poate tocmai de aceea, a si castigat 21 de premii si a avut alte 8 nominalizari.
La Teta Asustada/ THE MILK OF SORROW (PERU) 2009
Claudia Llosa, nepoata lui Mario Vargas Llosa, a regizat doua filme superbe (MADEINUSA si The MILK OF SORROW) care par rupte din romanele lui Gabriel Garcia Marquez. Pornind de la realitatea istorica, ea a creat niste povesti la limita fantasticului, a inventat orase si traditii incredibile si personaje pe care cu greu le poti uita. The milk of sorrow este primul film peruan care a fost nominalizat la Oscar si care a castigat Ursul de Aur la festivalul de film de la Berlin. Plus alte 11 premii. Actiune se desfasoara intr-o perioada politica instabila in care femeile au cazut victimele unor abuzuri extrem de violente.
Teama lor s-a transmis si la urmatoarea generatie care incearca acum cu greu sa depaseasca socul psihologic. In afara de povestea halucinata si de imaginea superba, filmul mai are un mare atu: protagonista, Magaly Solier, actrita cu fizionomie interesanta si ciudata care a jucat in ambele filme ale Claudiei.
LA NINA SANTA/THE HOLY GIRL (ARGENTINA) 2004
Al doilea film regizat de o femeie din acest top este La Nina santa. Argentinienii sunt foarte mandri de Lucrecia Martel , regizoarea care a castigat 21 de premii internationale si a fost de nominalizata doua ori la Cannes pentru filme precum The Headless Woman si The Swamp. La Nina Santa este o drama despre o adolescenta (María Alche) care isi descopera puterea sexuala si care duce o lupta interioara pentru a-si pastra inoncenta si credinta. Lucrecia Martel semneaza si scenariul si producatorul executiv al filmului este Pedro Almodovar.
LA NANA/THE MAID (CHILE) 2009
Filmul care m-a impresionat cel mai mult anul acesta este drama chiliana LA NANA (The Maid). Sebastián Silva ne arata diferentele de clasa sociala si ne face partasi la viata de zi cu zi a unei servitoare aflate in serviciul unei familii de mai bine de 20 de ani care este nevoita sa lupte pentru a-si pastra pozitia privilegiata. Filmul a fost nominalizat la Globurile de Aur si a castigat 24 de premii printre care si Marele Premiu la Festivalul de Film de la Sundance.
Cei care au ajuns anul trecut la Tiff au putut vedea filmul unde actrita principala Catalina Saavedra a castigat premiul pentru cea mai buna interpretare feminina. Si pe buna dreptate, pentru ca prestatia ei este absolut fabuloasa. Potrivit National Board of Review of Motion Pictures acesta este unul dintre cele mai bune filme straine din 2009.
SILENT LIGHT (MEXIC) 2007
Chiar daca inca experimenteaza si nu si-a format un stil definit, Carlos Reygadas se afla pe lista mea de regizori “promitatori”. Mexicanul a regizat 3 filme foarte diferite, cu care a atras atentia criticilor de pretutindeni – Batalla en el cielo, Japon si Silent Light. Filmele pot parea putin cam pretentioase si mai greu de vizionat, in special din cauza subiectele controversate si a sexualitatii dubioase. Foloseste foarte des actori neprofesionisti si cam toate filmele sale socheaza intr-un fel sau altul. Silent Light este cel mai “light” film al sau dar chiar si asa nu este recomandat tuturor. Actiunea se concentreaza in jurul unui om casatorit si foarte religios care se indragosteste de o alta femeie. El si familia fac parte dintr-o comunitate religioasa numita mennonite care are regulile foarte stricte. Filmul a castigat 29 de premii, printre care premiul Juriului la Festivalul de film de la Cannes.
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=etIzLiJfhqA[/youtube]
Cate ati vazut din ele? Si care v-au trezit interesul?