Cele mai bune filme straine din ultimii 10 ani (in viziunea americanilor)
Ce filme le plac americanilor in afara de cele de la Hollywood? Care sunt cele mai apreciate productii straine, ce filme sunt premiate si care au succes de box office?
Topul este impartit in doua: avem lista filmelor castigatoare la Oscar pentru cel mai bun film strain, si filmele straine care au avut parte de cele mai mari incasari in SUA. Mai intai, lista filmelor castigatoare la Oscar. Nu discutam pe ce criterii se acorda premiile sau cat de obiectiv este juriul. Sa vedem doar ce filme considera ei ca se ridica (unii ar zice se “coboara”) la nivelul filmelor produse de ei.
Pana acum, Europa conduce in frunte cu Italia (13 filme) urmata de Franta (12 filme) iar pe locul 3 avem doua tari, cu acelasi punctaj: Spania si Japonia (4 filme). In ceea ce priveste subiectul, am observat ca au inclinatie in special spre drame/melodrame sau filme cu subiect politic. Aceasta este lista completa a filmelor straine castigatoare, dar si a celor nominalizate la Oscar in ultimii 10 ani:
1999 – Todo sobre mi madre /All About My Mother/ (Spania) in regia lui Pedro Almovodar. Umor si melodrama in dulcele stil… almodovarian 🙂 – o femeie porneste in cautarea tatalui, care intre timp s-a transformat intr-un travestit pe nume Lola. Cu Cecilia Roth, Penélope Cruz si Marisa Paredes.
In acel an, acesta comedie dramatica spaniola a avut ca si concurenta urmatoarele filme: Caravan (Nepal); East-West (Franta); Solomon and Gaenor (Anglia) si Under the Sun (Suedia). Recunosc ca in afara de filmul castigator nu am vazut niciunul din cele nominalizate, deci nu imi pot da cu parerea.
2000 – Crouching Tiger, Hidden Dragon (Taiwan) regia Ang Lee O poveste cu razboinici legendari si iubiri imposibile, un basm cu arte martiale, un film care “sfideaza legile gravitatii” :)) Cu Yun-Fat Chow si Michelle Yeoh in rolurile principale. A concurat cu Amores Perros (Mexico) (care dupa parerea mea merita premiul) ; Divided We Fall (Cehia); Everybody Famous!(Belgia) si The Taste of Others(Franta).
2001 – No Man’s Land (Bosnia si Herzegovina) regia Danis Tanovic Doi soldati raniti, unul din Bosnia si altul din Serbia se confrunta pe un teritoriu neutru. Drama despre conflictul din fosta Iugoslavie a invins filme fabuloase precum: Amélie (Franta); Elling (Norvegia); Lagaan (India) sau Son of the Bride (Argentina).
2002 – Nowhere in Africa (Germania) in regia lui Caroline Link Ecranizarea unei nuvele autobiografice a lui Stefan Zweig. Povestea unei familii de evrei care emigreaza in Kenya pentru a scapa de teroarea nazismului. Drama cu accente istorice s-a impus in fata unor filme precum The Crime of Father Amaro (Mexic; Hero (China); Zus & Zo(Olanda) si preferatul meu din acel an- The Man Without a Past (Finlanda)
2003 – The Barbarian Invasions (Canada) – regia: Denys Arcand Comedia dramatica despre un barbat bolnav de cancer care incearca (cu ajutorul fiului sau de care s-a instrainat) sa isi puna ordine in amintiri si revada pentru ultima oare pe toti cei care au insemnat ceva in viata lui. In acel an au mai fost nominalizate si filmele Evil (Suedia); The Twilight Samurai (Japonia); Twin Sisters (Olanda); Želary (Cehia).
2004 – The Sea Inside (Spania) -regizat de Alejandro Amenábar Povestea dramatica si adevarat a unui om bolnav care lupta pentru dreptul la eutanasiere . Prestatia lui Javier Bardem a castigat in fata unor filme precum: As It Is in Heaven (Suedia); Les choristes (Franta) ; Der Untergang (Germania); Yesterday (Africa de sud)
2005 – Tsotsi – (Africa de sud) regia Gavin Hood Africa de Sud a invins cu o poveste despre supravietuirea in suburbiile periculoase din Johannesburg. Filmul urmareste pe timp de 6 zile aventurile unui tanar hot care fura o masina in care gaseste un bebelus de care e nevoit sa se ocupe. Drama africana a concurat cu filme precum La bestia nel cuore (Italia); Joyeux Noël (Franta); Paradise Now (Palestina); Sophie Scholl – The Final Days (Germania)
2006 – The Life of others/Das Leben der Anderen – (Germania), regia Florian Henckel von Donnersmarck Alt film cu subiect politic care a trezit interesul americanilor. Este vorba de un dramaturg care traieste in Berlinul de Est si care e suspectat de catre securitate. Pe urmele lui este pus un spion care devine partas la viata de zi cu zi a acestuia prin intermediul zecilor de microfoane pe care i le-a plantat in casa. Filmul a avut concurenta serioasa mai ales cu El laberinto del fauno (Mexic). Celalalte filme nominalizate au fost: After the Wedding (Danemarca); Days of Glory (Algeria) ; Water (Canada)
2007 – The Counterfeiters/ Die Fälscher– (Austria) in regia lui Stefan Ruzowitzky Daca doar cu un an in urma castigase un film german cu subiect politic, in 2007 e randul unui film austriac sa pleace acasa cu statuia americana. Este vorba de The Counterfeiters (Falsificatorii) o drama inspirata dintr-un caz real care vorbeste despre cea mai complexa operatiune de falsificare din istorie, pusa la cale de nazisti in 1936. Filmul a concurat cu regizori precum Nikita Mikhalkov (12) si Andrzej Wajda (Katy) Celalalte doua filme nominalizate au fost: Beaufort (Israel) si Mongol (Kazakhstan).
2008 – Departures- (Japonia ) – in regia lui Yojiro Takita Un film dramatic despre un muzician care este concediat din orchestra si care, nevoit fiind sa isi gaseasca un nou mod de a supravietui, devine inbalsamator de cadavre. Filmul este poetic si frumos realizat dar are un final previzibil, tipic filmelor americane. Cred ca toate filmele din anul acela aveau sanse la fel de mari ca acesta. Este vorba de The Baader Meinhof Complex (Germania); Entre les murs, (Franta – filmul care a castigat anul acela Palm d’or la Cannes); Revanche (Austria); Waltz with Bashir (Israel)
2009 – The Secret in Their Eyes – (Argentina )Juan José Campanella Argentina a castigat anul acesta cu povestea unui om care e obsedat sa rezolve misterele unei crime comise acum 30 de ani. O drama destul de siropoasa pentru gustul meu care a avut ca si concurenta cel mai bun film strain facut anul acela, The White Ribbon in regia lui Michael Haneke. Oricare din cele filme nominalizate anul acesta: Ajami (Israel ) The Milk of Sorrow (Peru ) si Un Prophète (Franta) meritau premiul mult mai mult decat cel castigator. Un motiv ar putea fi si faptul ca regizorul argentinian este destul de apropiat de lumea Hollywoodului, el regizand niste episoade din House si 30 rocks:)
Care va fi cel mai bun film strain de anul acesta, vom afla in 2011 in februarie. Cam astea sunt gusturile criticilor de film americani. Publicul insa prefera altceva. Cei de la Indiewire au facut anul trecut un top al filmelor straine care au avut cele mai mari incasari in America. Dintre aceastea doar unul se regaseste si in lista filmelor premiate la Oscar. Acestea sunt primele 10 pozitii ale topului cu incasarile fiecaruia. Dupa cum puteti observa in top apare un singur film european (Amelie)
1. Crouching Tiger, Hidden Dragon (Taiwan) | 2000 | $128,078,872 2. Hero (China) | 2004 | $53,710,019 3. Pan’s Labyrinth (Mexic) | 2006 | $37,634,615 4. Amelie (Franta) | 2001 | $33,225,499 5. Jet Li’s Fearless (China) | 2006 | $24,633,730 6. Kung Fu Hustle (China) | 2005 | $17,108,591 7. The Motorcycle Diaries (Argentina) | 2004 | $16,781,387 8. Iron Monkey (Hong Kong) | 2001 | $14,694,904 9. Monsoon Wedding (India) | 2002 | $13,885,966 10. Y Tu Mama Tambien (Mexic) | 2002 | $13,839,658
Cum vi se par filmele straine preferate de americani? Nu e asa ca sunt multe altele mult mai bune care nu se regasesc in lista aceasta?