(Galerie foto) Cele mai extravagante bijuterii si diademe ale Reginei Elizabeta a II-a
Una dintre cele mai impresionante si valoroase colectii de bijuterii din lume se afla in Palatul Buckingham si in Turnul Londrei, apartinand Reginei Elizabeta a II-a. Colectia include Bijuteriile Coroanei, piesele mostenite si transmise din generatie in generatie in cei 1200 de ani de monarhie britanica, cadouri primite de la supusi si creatii realizate special pe comanda, dupa ideile Reginei.
Importanta Bijuteriilor Coroanei este data de simbolistica predarii autoritatii de la un monarh la altul prin ceremonia de incoronare. Traditia a fost pastrata inca din anul 973, de la investirea Regelui Anglo-Saxon Edgar in orasul Bath, in Sudul Insulei Britanice.
In cei peste 1.000 de ani de ritualuri in care bijuteriile au avut un rol esential in numirea conducatorului britanic, obiceiurile au ramas aproape neschimbate iar o parte din accesoriile pretioase au fost pastrate si ingrijite in conditii exemplare. Valoarea acestora este estimata intre 4 si 5 miliarde de lire sterline.
Printre cele mai rare diamante extrase vreodata din minele din India sau Africa sunt purtate de Regina Elizabeta in cadrul seratelor organizate de Casa Regala Britanica. Va invitam sa descoperiti mai jos cele mai extravagante bijuterii ale Reginei.
Coroana Sfantului Eduard este considerata a fi cel mai sacru obiect din colectia Bijuteriilor Regale. A fost creata in 1661 si cantareste 2,23 kilograme.
Aurul folosit pentru Coroana Reginei Elizabeta provine din secolul al XI-lea, din coroana Sfantului Rege Eduard “Confesorul”. Aceasta a fost topita in 1649 si transformata in cea mai importanta bijuterie a vremurilor pentru incoronarea Regelui Charles al II-lea.
In prezent se afla in posesia Reginei Elizabeta a II-a care a purtat-o pentru prima oara in cadrul ceremoniei de incoronare din 1953 de la Westminster Abbey.
Diadema “The Grand Duchess Vladimir” a trecut printr-un scenariu asemanator cu filmele James Bond. Poate fi purtata in trei feluri diferite, in functie de grandoarea evenimentului si de smaraldele care pot fi asortate cu tinuta Reginei.
Bijuteria a fost creata in 1874 de Bolin, bijutierul curtii Romanov, pentru nunta Ducesei Vladimir cu Ducele Vladimir Alexandrovich al Rusiei. In timpul Revolutiei din 1917 care a luptat pentru abolirea monarhiei, Ducesa a fugit in Venetia fara diadema impresionanta.
Ducele Boris, fiul Ducesei care era exilat in Londra, a revenit pe furis in Rusia, s-a strecurat in Palatul din Sankt Petersburg si a recuperat diadema pretioasa.
Membrii fostei Familii Regale Ruse exilati in Marea Britanie duceau o viata destul de modesta. In consecinta, dupa moartea Ducesei Vladimir, familia a inceput sa vanda bijuteriile in licitatii private.
In 1921, Regina Mary, bunica Reginei Elizabeta a II-a, a cumparat Diadema Vladimir pentru Colectia Regala si a transformat-o in trei seturi versatile care pot fi schimbate in functie de preferintele personale sau de ocazie: cu perle, cu smaralde si simpla, fara pietre in interiorul buclelor.
House of Garrard, Bijutierul Regal al vremurilor, a modificat diadema astfel incat perlele sa poate fi inlocuite cu 15 smaralde in forma de para. Acestea au apartinut Ducesei de Cambridge, Mary Adelaide, mama Reginei Mary. Au fost create un colier, cercei, bratara si o brosa in forma de funda care formeaza, impreuna cu diadema, setul “Smaraldele Cambridge“.
Recrearea diademei Vladimir a fost o provocare uriasa pentru designerul costumelor din filmul “Downton Abbey“ lansat anul trecut. Piesa folosita in film include 1100 de cristale Swarovski, cu 800 mai putin decat numarul diamantelor din bijuteria originala.
“Coroana Imperiala de Stat” creata in 1937 pentru incoronarea Regelui George al VI-lea este formata din 2868 de diamante montate in argint, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perele si alte sute de pietre pretioase in forma de trandafir.
“Imperial State Crown” cantareste 1,06 kilograme si este folosita de monarh imediat dupa incoronare. Regina Elizabeta o poarta anual la ceremonia de deschidere a Parlamentului Britanic.
Una dintre cele mai impresionate pietre pretioase din Coroana Imperiala este Cullinan II, cantareste 62 de grame si 314 carate. Acesta a fost taiat din cele mai mare diamant descoperit vreodata, Diamantul Cullinan de 621 de grame si 3.106 carate.
Cea mai vizibila piatra pretioasa a Coroanei este “Black Prince’s Ruby”, rubinul de 34 de grame si 170 de carate care se afla in Familia Regala Britanica din 1367 cand a apartinut Printului Edward de Woodstock.
Burmese Rubies Colierul de perle japonez The Kent Amethysts
“Burmese Rubies” a fost creata in 1973 din 96 de rubine din Burma, actualul Myanmar. Pietrele pretioase au fost primite drept cadou de nunta in 1947 de la al saptelea Nizam de Hyderabad. Sunt printre cele mai dorite rubine din lume, avand o nuanta de rosu-sangeriu foarte rara in randul rubinelor.
“Colierul de perle japonez” a fost un cadou oferit Reginei Elizabeta a II-a de catre Guvernul Japonez la inceputul anilor ’80. Bijuteria cu patru randuri de perle unite printr-o incheietoare din diamante una dintre piesele pe care monarhul le-a imprumutat de-a lungul timpului membrilor familiei: lui Kate Middleton, Ducesa de Cambridge si Printesei Diana.
“Crown Amethyst Suite of Jewels” sau “The Kent Amethysts” este unul dintre seturile preferate ale Reginei. Include trei brose din diamante cu ametist, un colier cu pietre voluminoase si cercei asortati. Creat in 1830, setul a apartinut Ducesei de Kent, mama Reginei Victoria, fiind lasat mostenire in Colectia Regala.
The Brazilian Aquamarine Parure Tiara The George Victorian Set
“The Brazilian Aquamarine Parure Tiara” este un set format din diadema, cercei cu diamante aquamarine si colier asortat. Ultimele doua au fost primite cadou de la Guvernul Brazilian la incoronare. Patru ani mai tarziu, Regina i-a cerut lui Garrard, Bijutierului Regal, sa ii creze o diadema din aceleasi pietre pretioase. Cateva dintre diamante sunt detasabile si pot fi purtate ca brose.
“The George Victorian Set” a fost creat in 1850 dintr-un colier si cercei cu diamante si safire. A fost daruit un cadou de nunta de la Regele George. In 1963, Regina a comandat o diadema care sa complete setul. Pietrele folosite pentru diadema au provenit dintr-un colier care a apartinut la inceputul secolului al XX-lea Printesei Louise a Belgiei.
Brosele preferate ale Reginei Elizabeta.
Scarabeul cu diamante si rubine a fost primit cadou de la Printul Philip in 1966. Cosul cu flori din diamante, rubine, safire si smaralde a fost un cadou daruit de parintii Reginei dupa nasterea Printului Charles in 1948 Brosa “Nodul indragostitilor” a fost cumparata de Regina Mary in 1921 si lasata mostenire Reginei Elizabeta in 1953.