Galerie foto. Cele mai frumoase palarii purtate de Familia Regala Britanica
Purtarea palariilor de catre membrii Familiei Regale a devenit un obicei in Epoca Medievala cand Dinastia Tudorilor impunea idei extravagante pentru a diferentia stilul monarhului si al Curtii Regale de restul oamenilor.
Primele palarii au fost create in urma cu peste 5000 de ani iar rolul lor era unul practic, sa protejeze de vremea extrema: prea mult soare, ploaie sau vant.
Ca orice obiect vestimentar sau accesoriu care trece prin filtrul imaginatiei monarhiei britanice, purtarea palariei a fost transformata intr-un spectacol vizual. A devenit un obiect decorativ care transforma o tinuta de cocktail intr-un outfit demn de o intalnire cu Regina Elizabeta in Loga Regala de la Royal Ascot sau la petrecerea anuala din gradina Palatului Buckingham.
Purtarea palariilor in cadrul Curtii Regale nu era o optiune. In Epoca Medievala existau Legi Sumptuare (cu scopul de a infrana risipa) aprobate in Parlament care dictau culorile si tipurile de materiale pe care oamenii aveau voie sa le poarte in functie de rangul din societate si veniturile familiei.
Pana in anii 1950, era considerat nepotrivit pentru femeile care provin din familii de nobili sau asociate al Casei Regale, sa isi arate parul in public. Intre timp, protocolul Regal a ramas valabil numai pentru ocazii formale si evenimente speciale.
Purtarea unei palarii a devenit un simbol al statului social si al elitelor, un semn de respect si intelegere fata de regulile nobililor care fac parte din Suita Regala.
Pentru Familia Regala Britanica, exista patru tipuri de evenimente unde purtarea palariilor este obligatorie si creeaza un spectacol in vizual in care doamnele se intrec in accesorii extravagante.
Evenimentele in care Printesa Anne sau Kate Middleton, Ducesa de Cambridge poarta obligatoriu palarii sunt cursele de cai Royal Ascot patronate de Regina Elizabeta, „Trooping the Colour” care marcheaza ziua de nastere a Suveranei si cea mai mare parada militara, faimoasa „Garden Party” din curtea Palatului Regal, obicei care a fost preluat si in Romania si restul Europei, si nuntile Regale pentru care sunt create modele unice.
Alegerea palariei potrivite urmareste reguli de echilibru si trebuie sa fie creata special pentru persoana care o poarta. Forma, culoarea, materialul si calitatea palariei trebuie sa complimenteze si sa echilibreze silueta si stilul tinutei. Trebuie sa iasa in evidenta cu bun simt, sa fie extravagant dar nu ostentativ.
Daca tinuta este mulata pe corp sau are texturi si culori puternice, palaria trebuie sa fie mai simpla si mai eleganta. Daca tinuta este mai simpla, intr-o singura nuanta si cu silueta dreapta sau in A-line, palaria poate fi voluminoasa, poate avea forme abstracte sau flori.
Protocolul Regal impune reguli stricte pentru tipul si dimensiunile palariilor purtate la Royal Ascot.
Cursa de cai oficiala a Reginei de la Royal Ascot este o traditie care dateaza din 1711, fiind fondata de Regina Anne. Are peste 300.000 de participanti anual insa protocolul este impus cu strictete numai pentru membrii Incintei Regala, un club exclusivist in care invitatiile trebuie aprobate de reprezentantii Palatului Buckingham.
Royal Ascot este unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul social al elitelor britanice. Pentru doamnele din Incinta Regala este obligatorie purtea unei rochii de zi si a unei palarii cu baza solida de cel putin 10 centimetri in diametru. Palaria, care nu are voie sa fie de tipul „fascinator”, trebuie sa fie purtata pe parcursul intregii zile, mai putin in interiorul restaurantului.
Dintre cele peste 20 de modele de palarii existente, doamnele din Familia Regala poarta 15 dintre acestea. Exceptiile sunt fascinatorul, turbanul si jobenul destinat barbatilor.
Canotiera, melon (bowler), calot, casca, clopot, cocktail, fascinator, fedora, homburg, peach basket, pillbox, trilby, stove pipe si pork pie sunt cele mai cunoscute modele de palarii Regale.
Va invitam intr-o calatorie printre cele mai frumoase palarii purtate de-a lungul timpului de Regina Elizabeta a II-a, Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, Printesa Diana, Printesele Beatrice si Eugenie sau Sophie, Contesa de Wessex.