Cele mai mici muzee din jurul lumii. De la o galerie de un metru la o cabina telefonica, un lift vechi si un sat din Macedonia cu obiecte vechi de 8.000 de ani.
In zilele noastre lumea muzeelor devine din ce in ce mai diversa. Anual se deschid galerii si muzee tematice pentru diverse obiecte, fenomene, miscari culturale. Printre acestea, au inceput sa apara si muzee de mici dimensiuni care pot fi explorate in cateva minute si ofera o altfel de experienta publicului, foarte diferita fata de spatiile expozitionale traditionale, de mari dimensiuni.
Pe de o parte, este o relatie intima cu obiectele expuse, mult mai imersiva, intr-un univers de mici dimensiuni. In acelasi timp, ar putea fi un raspuns la nevoile publicului in ceea ce priveste consumul cultural. In ultimii ani se vorbeste tot mai des despre experienta muzeala vazuta ca o forma de divertisment, de aceea au fost create si celebrele expozitii imersive cu proiectiile Van Gogh. Accesibilizarea culturii catre publicul larg implica o adaptare spre forme de consum mult mai rapid, precum un pop-up shop.
Mai jos sunt 5 exemple din Europa si SUA care se lupta pentru titlul de „cel mai mic muzeu din lume”.
The Warley Museum este primul muzeu al localitatii Warley din vestul regiunii Yorkshire, Marea Britanie.
Dupa ce localnicii din Warley au luat in calcul mai multe optiuni pentru a deschide un muzeu in oraselul lor, au ales sa transforme o veche cabina telefonica intr-un spatiu care documenteaza istoria locala. Muzeul a fost deschis in octombrie 2016 iar proiectul a fost coordonat de Eliana Bailey si Kathryn Gallagher care au beneficiat de mai multe maini maini de ajutor si de creativitatea comunitatii locale. Curatorii muzeului sunt Paul si Christ Czainski, cei mai cunoscuti artisti din Warley.
Cabina telefonica a fost restaurata de Doug Bailey, mesterul local care i-a oferit o nota unica printr-o podea de mozaic din cioburi de portelan ce au fost gasite prin gradinile vecinilor. Muzeul este situat langa The Maypole Inn, cel mai popular bar din centrul orasului si poate fi vizitat zilnic intre orele 8:00 si 16:00.
Desi Mmuseumm din New York este descris ca un muzeu modern de istorie naturala, nu expune animale sau plante.
Spre deosebire de alte muzee de istorie naturala, Mmuseumm nu expune fosile de dinozauri sau schelete de animale, ci obiecte din cotidian: de la o bancnota de un dolar la o punga de Doritos si pana la transcrieri ale mesajelor primite de la cei dragi.
Muzeul a fost deschis in 2012 intr-un fost lift din New York si de atunci expune o serie noua de obiecte in fiecare an. Conceptul din spate se numeste ”Jurnalism de obiect” si este un stil de a spune povesti despre lumea contemporana care propune explorarea umanitatii si a evenimentelor prin care trecem zilnic.
Cand veti ajunge in New York, Mmuseumm poate fi vizitat in Lower Manhattan, pe Cortlandt Alley la numarul 4.
„Micro” este un concept nou de muzeu mobil care poate fi expus in orice spatiu din lume.
In timp ce majoritatea muzeelor de mici dimensiuni se rezuma la o mica vitrina cu 1-2 exponate, Micro este diferit. Este un muzeu compus din mai multe spatii de un metru patrat cu inaltimea de aproape 2 metri ce ofera o experienta cu totul aparte.
Aceste mini galerii sunt dispuse prin San Francisco si New York si prezinta expozitii multisenzoriale cu diverse artefacte care vin insotite de texte detalitate. Temele abordate in expozitii se schimba constant si sunt menite sa ofere acces gratuit non-stop la cunostinte de baza despre lumea inconjuratoare.
In mod similar, Art Safari a deschis in zona de imbarcare a Aeroportului Otopeni un muzeu de arta romaneasca.
Ethno Museum este cel mai mic muzeu etnografic din lume si expune obiecte vechi de pana la 8.000 de ani.
Ethno Museum se afla in casa colectionarului Simeon Zlatev-Mone din satul Dzepciste din Macedonia de Nord. Colectia sa cuprinde un fond de peste 1.150 de obiecte expuse in cadrul muzeului, insa din cauza spatiului limitat, poate gazdui numai cate un vizitator.
Cea mai mare parte a exponatelor, de la vase de lut si cosuri impletite la jucarii sau accesorii militare, provin de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, dar printre ele se afla si fragmente din obiecte ceramice vechi de 8.000 de ani.
Cand veti ajunge in Dzepciste, Ethno Museum poate fi vizitat zilnic intre orele 10:00 si 18:00.
Inspirat de inventiile din perioada victoriana, The Faraday Effect este cel mai mic muzeu din Londra.
The Faraday Effect a fost creat de artistii Ana Ospina si Fourth Wall Creations si a fost gandit ca o instalatie imersiva in care este recreat atelierul de lucru al omului de stiinta Michael Faraday.
Decorat cu antichitati si obiecte gasite, muzeul contine si inregistrari audio, note explicative si documente istorice. Este deschis pe tot parcursul anului in Trinity Buoy Wharf si ofera acces gratuit publicului.
Michael Faraday a fost primul om care a produs curent electric dintr-un camp magnetic, a inventat primul motor electric si primul dinam. A demonstrat relatia dintre electricitate si legaturile chimice si a descoperit efectul magnetismului asupra luminii.
Mai jos puteti descoperi alte muzee neobisnuite din intreaga lume.