Migdalele si pestii sunt cele mai sanatoase alimente din lume. Specialistii BBC au creat un clasament al celor mai nutritive si potrivite produse pentru consumul zilnic.
BBC a realizat un clasament al celor mai nutritive 100 de alimente din lume, bogate in vitamine si minerale si recomandate de specialisti pentru o alimentatie echilibrata. Este o lista care va poate ajuta sa va schimbati stilul de viata, cu efecte pozitive asupra sanatatii.
Pentru a realiza clasamentul, BBC a colaborat cu nutritionisti care au acordat fiecarui aliment un scor de la 1 la 100. Cu cat acesta este mai mare, cu atat fiecare produs este mai nutritiv. Din lista fac parte inclusiv cel mai sanatos fruct din lume, bogat in antioxidanti si vitamine, dar si cea mai sanatoasa carne, mai nutritiva decat multe tipuri de legume si fructe.
Migdalele sunt cele mai sanatoase alimente din lume cu un scor de 97 din 100. Consumul lor contribuie la sanatatea inimii, previne diabetul si ajuta la reglarea glicemiei.
Migdalele sunt o sursa excelenta de nutrienti esentiali, oferind proteine, fibre, grasimi sanatoase, vitamina E, magneziu si antioxidanti. Consumul lor sprijina functionarea optima a creierului, reduce colesterolul LDL si poate fi benefic mai ales pentru diabetici, contribuind la reglarea glicemiei. Sunt o sursa de vitamina E, un antioxidant puternic care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, si magneziu care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. In plus, sunt un aliment satios care sprijina mentinerea greutatii.
Pe locul al doilea, cu un scor de 96 din 100, se afla Cherimoya, un fruct tropical bogat in nutrienti esentiali si o sursa excelenta de vitamina C si vitamina B6, importanta pentru sanatatea creierului. Contine fibre care sprijina digestia si ajuta la mentinerea unui nivel sanatos al zaharului din sange. De asemenea, este bogata in antioxidanti care pot reduce riscul unor boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare. Este un aliment dulce si hranitor, consumat mai ales in timpul iernii.
Pestele ocupa trei locuri din primele 10 ale clasamentului, este cunoscut in general ca o optiune sanatoasa de carne, fara efecte daunatoare si cu o cantitate mai mica de grasimi fata de carnea de vita sau de porc.
Sebastes alutus, un tip de peste rosu din apele Pacificului, are cea mai sanatoasa carne din lume. A obtinut un scor de 89 din 100 si se afla pe locul al treilea al clasamentului. Este un peste de adancime, bogat in proteine si cu putine grasimi saturate.
Pe locul al patrulea se afla un alt peste, cu un scor de 88 din 100, calcanul este o specie cunoscuta si prezenta in multe bucatarii europene, cu grasimi si calorii reduse, reprezentand o sursa de proteine si vitamine ca B1, B12 si D, dar si in Omega-3. Este bogat si in seleniu si iod si are un continut scazut de mercur fata de alti pesti.
Pe locul al cincilea se afla semintele de chia (scor 85 din 100), deoarece sunt o sursa importanta de fibre, proteine, acizi grasi Omega-3, antioxidanti si minerale precum calciu, magneziu si fosfor. Ajuta la sustinerea sanatatii digestive, reglarea nivelului de zahar din sange si mentinerea sanatatii inimii. Locul al saselea este ocupat de semintele de dovleac cu un scor de 84 din 100, bogate in minerale precum magneziul, zincul, fierul si fosforul. Consumul lor sustine functionarea optima a sistemului imunitar, sanatatea oaselor si a inimii.
Pe locul 7 se afla sfecla elvetiana, cunoscuta si ca mangold, o leguma frunzoasa bogata in nutrienti esentiali care ajuta la productia de energie si care a obtinut un scor de 78 din 100.
Sfecla elvetiana este o sursa excelenta de vitamine A, C si K, care sustin sanatatea ochilor, a pielii si coagularea sangelui.
In mod surprinzator, grasimea de porc nu este cel mai daunator aliment, clasandu-se pe locul al 8-lea cu un scor de 73 din 100. Untura, consumata in cantitati moderate, este o sursa buna de vitamina B si D si minerale. Este o grasime nesaturata, mai sanatoasa decat cea de miel sau de vita daca porcii au fost crescuti in conditii bune si in aer liber. Include grasimi mononesaturate precum acidul oleic – care se gaseste si in uleiul de masline – si care sunt benefice pentru sanatatea inimii.
Locul 9 este dedicat frunzelor de sfecla (scor 70 din 100), bogate in calciu, fier, vitamina K si vitamine din grupul B, iar pe locul 10 se afla dorada rosie, un peste nutritiv cu un scor de 69 din 100 care reprezinta o sursa de proteine si acizi grasi omega-3.
Puteti descoperi lista completa aici. Retineti insa ca orice modificari in regimul alimentar ar trebui aprobate alaturi de nutritionist.