Skip to content

Cele mai scumpe piane din lume. De la pianul de cristal folosit la deschiderea Jocurilor Olimpice la pianul de 3,4 milioane de dolari din filmul Casablanca.

Una din principalele tendinte definitorii ultimului deceniu a fost personalizarea. De la masini la avioane, gadgeturi hi-tech sau ceasuri, piata denumita „ultra-luxury” este in continua ascensiune pe masura ce consumatorii isi doresc ca produsele pe care le detin sa fie unice. Aspectul se aplica si in cazul marilor piane care sunt vazute ca investitii de durata in obiecte de arta care servesc atat ca instrumente muzicale dar si ca decor spectaculos pentru o sufragerie sau un spatiu deschis.

Pretul ridicat al unui pian este dat de materialele utilizate, de tehnica, maiestria si ingineria extraordinara folosite pentru a-l produce. 

Fiecare pian este format din zeci de mii de piese care se misca si care trebuie sa functioneze perfect la unison pentru a permite unui pianist sa cante cu precizie si sa creeze un moment memorabil. Fiecare detaliu este realizat si asamblat manual pentru a controla calitatea instrumentului respectiv.

In cazul pianelor de lux, materialele folosite sunt foarte specifice si greu de gasit. Majoritatea producatorilor de top folosesc table de sunet din molid, lemne rare, sticla acrilica de grad industrial si fibra de carbon.

Cele mai pretioase piane sunt acoperite cu foita de aur sau argint, sunt incrustate cu sidef si au instalate sisteme de lumini personalizate care sunt realizate aliaje din crom sau aluminiu. Fiecare detaliu este creat manual si poate dura pana la cateva mii de ore pentru a produce o astfel de piesa.

Dincolo de partea estetica si designul spectaculos cu detalii pretioase, un pian trebuie sa scoate sunete divine cand este acordat iar pentru acest lucru se lucreaza cu o precizie matematica in laboratoarele inginerilor specializati in acustica. Numarul expertilor in acest domeniu este limitat, fapt care ridica preturile instrumentelor.

Pentru a observa diferentele fine de sunet intre pianele realizate din materiale mai ieftine si mai scumpe, va invitam sa urmariti testul de mai jos.

In continuare va prezentam cele mai scumpe piane din lume create vreodata sau vandute deja.

Estimat la 1,2 milioane de dolari, C.Bechstein Sphinx este o replica a unei piese similare din 1886.

Grand Piano-ul Sphinx de la C.Bechstein este o recreatie a modelului construit in 1886. S-a lucrat peste 1800 de ore raspandite pe parcursul a 32 de luni pentru a produce capodopera inspirata de stilul imperial al lui Napoleon Bonaparte.

Este decorat cu figurine si motive grecesti, egiptene si romane prin detalii suflate cu aur.

Steinway & Sons s-a inspirat din sirul lui Fibonacci pentru un pian estimat la 2,4 milioane de dolari.

Compania newyorkeza Steinway & Sons a creat acest Grand Piano ca o reprezentare material a Seriei lui Fibonacci, faimoasa Proportie de Aur care defineste toate lucrurile perfecte din Univers. Editia limitata a instrumentului a fost creata de Franck Pollaro iar designul reface spirala lui Fibonacci descrisa prin forma unui nautil.

Cel mai scump pian disponibil spre vanzare este produs de Steinway & Sons si are pretul de 2,5 milioane de dolari.

Creat in stilul roccoco, pianul Steinway a fost numit „Pictures at an Exhibition” si a fost inspirat de lucrarea cu acelasi nume a compozitorului rus Modest Mussorgsky. Designul pianul incepe cu scaunul sculptat in stilul traditional medieval rusesc, gandit precum intrarea intr-un muzeu. Intreaga experienta vizuala prezinta vizita printr-o expozitie.

Picioarele pianului sunt decorate cu ceasuri cu cuc din Rusia. Exteriorul a fost pictat de artistul Paul Wyse si include Marea Poarta din Kiev si scene rurale rusesti.

Pianul de cristal Heintzman estimat la 3,2 milioane de dolari a fost folosit de Lang Lang pentru a canta in cadrul uneia dintre ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.

Gandit ca o opera de arta transparenta, pianul Heintzman & Co. modelul „Grand Piano no.9” a fost creat in colaborare cu o companie olandeza care produce numai instrumente din cristal si este foarte fragil. A fost folosit exclusiv de Lang Lang pentru Jocurile Olimpice si a fost retras din functiune imediat dupa.

In 2009, a fost vandut unui colectionar chinez pentru suma de 3,2 milioane de dolari.

Vandut pentru 3,4 milioane de dolari, cel mai scump pian din lume este un instrument in miniatura folosit in filmul „Casablanca”.

Pianul la care Ilsa il roaga pe Sam sa cante „As Time Goes By” in filmul Casablanca a stabilit recordul mondial pentru un astfel de instrument muzical in timpul unei licitatii care a avut loc in New York in noiembrie 2014.

Instrumentul miniatural are cu 30 de clape mai putin decat ar fi normal dar este unul dintre cele mai recognoscibile din lume dupa ce a fost folosit ca element de legatura in secventa in care Ingrid Bergman o joaca pe Ilsa, Dooley Wilson il joaca pe Sam iar Humphrey Bogart este Rick. In realitate, Wilson nu a cantat la pian, sunetele au fost adaugate ulterior.

Citește în continuare