Cele mai spectaculoase 12 teatre si opere din lume.
Salile de spectacole au fost intotdeauna gandite ca un loc al intalnirilor festive, elegante, rafinate pentru un public din inalta societate.
Marti arhitecti din mai multe epoci au fost finantati de antreprenori ai vremurilor, mecena al artelor pentru a construi cladiri destinate mai intai concertele, si ceva mai tarziu teatrelor. Va invitam intr-o calatorie prin cele mai spectaculoase cladiri din lume, din apropiata Venetie pana in Sydney, Columbia sau Sudul Marii Britanii.
Deschisa in 1792, Opera din Venetia „La Fenice” a supravietuit mai multor incendii destul de mari si a ajuns la a 227-a stagiune.
Cu o capacitate de 1126 de locuri, Opera din Venetia este considerata una dintre cele mai prestigioase institutii culturale din din lume. De-a lungul timpului a gazduit premierele compozitorilor Rossini, Bellini, Donizetti, Stravinsky si Verdi.
Una dintre cele mai faimoase intamplari din „La Fenice a avut loc pe 6 martie 1853 cand Verdi a prezentat in premiera pe scena mult-iubita opera „La Traviata”. Primul act a fost destul de bine primit insa publicul a inceput sa fluiere si sa plece din sala in timpul actelor al doilea si al treilea. La finalul spectacolului, Verdi i-a scris unui prieten „La Traviata a fost un esec aseara. A fost vina mea sau a cantaretilor? Numai timpul va sti.” Intre timp, opera lui a devenit una dintre cele mai des interpretate din lume.
Seebuhne, scena plutitoare din Austria este transformata anual intr-una dintre cele spectaculoase creatii arhitecturale din lume, ca parte din decorul unor opere celebre.
Seebuhne este parte din Festivalul Bregenz care are loc in fiecare vara in iulie si august in Bregenz din Vorarlberg, Austria. Cea mai mare scena plutitoare din lume este situata pe Lacul Constance iar amfiteatrul in aer liber gazduieste peste 7.000 de spectactori.
Bregenz a inceput in 1946, imediat dupa al Doilea Razboi Mondial iar scena plutitoare a fost construita in 1950. In fiecare an, festivalul prezinta productii uriase ale celor mai cunoscute opere din lume: Tosca, Aida, Il Trovatore, La Boheme, Un ballo in maschera, Rigoletto, Carmen si Turandot care a atras peste 170.000 de spectactori.
Din 2010, evenimentul strange peste 200.000 de oameni in fiecare an, cu un numar record de 270.000 de spectatori in 2018 pentru opera „Carmen” a lui Georges Bizet.
In aprilie si mai 2008, cateva scene din filmul „James Bond: Quantum of Solace” au fost filmate pe Seebuhne in timpul spectacolului „Tosca” compus de Giacomo Puccini.
Un candelabru urias care a cazut in Opera Garnier din Paris in 1896 si a omorat un constructor l-a inspirat pe Gaston Leroux sa scrie „Fantoma de la Opera.”
Palatul Garnier din Paris si-a luat numele dupa faimosul arhitect Charles Garnier care a coordonat constructia uneia dintre cele mai scumpe cladiri pariziene intre 1861 si 1875. A fost gandit de la inceput cu o intrare separata pentru Imparatul Napoleon al III-lea si o usa gandita special pentru ca trasura care il transporta sa poata intra direct in cladire, pentru a-l proteja pe conducatorul francez de atacurile poporului care se revolta constant impotriva lui.
Una dintre cele mai opulente si cunoscute cladiri din lume este decorata la exterior cu statuile celor mai cunoscuti compozitori si libretisti din istorie, printre careRossini, Mozart si Beethoven. Pentru fatada de 56 de metri inaltime au fost folosite 17 tipuri de materiale diferite.
Foaierul principal care aduce aminte de Sala Oglinzilor din Versailles a fost construit ca un loc de socializare pentru nobilimea Parisului.
Scena auditoriumului este una dintre cele mai mari din Europa si poate gazdui pana la 450 de artisti.
Spectacolul care a deschis Opera in 1875 si i-a avut ca invitati pe Regele Spaniei si Primarul Londrei a inclus parti din Auber, Rossini, Halevy si Meyerbeer.
Construit in 1737, Teatrul San Carlo din Napoli este cea mai veche si prestigioasa opera in functiune din Europa.
Cu o capacitate actuala de 1.386 de locuri impartite intre 184 de loje si parter, Teatrul San Carlo din Napoli a gazduit cele mai mari premiere de opera din istorie si primele spectacole de balet. A fost construit la dorinta Regelui Charles de Bourbon si a inovat, in secolul al XVIII-lea, devenind primul teatru din lume in stil cunoscut acum ca fiind italian, in forma de potcoava.
In 1816, cladirea a fost distrusa de un incendiu iar Imparatul Ferdinand al IV-lea a ordonat reconstructia in numai 10 luni. Rezultatul este bijuteria arhitecturala care poate fi admirata langa Piata Plebiscito din Napoli si care este conectata cu Palatul Regal printr-un pasaj secret menit sa ii ofere Regelui acces direct la sala de spectacole, fara sa fie vazut de popor.
Arhitectul Niccolini a creat ceea ce specialistii numesc „acustica perfecta” in Teatrul San Carlo. Cei mai mari artisti din lume au cantat cel putin o data in Opera din Napoli. Bellini, Rossini, Paganini, Verdi, Strauss, Callas, Pavarotti, Carreras, Domingo sunt numele care au tinut prestatii devenite istorice pe scena Regala.
Construit in 1885 de arhitectul italian Pietro Cantini, Teatro de Cristobal Colon din Bogota a fost modelat dupa Opera Garnier din Paris.
Cu o capacitate de 771 de locuri, Teatrul Cristobal Colon a fost numit una dintre cele 7 minuni ale Columbiei ca recunoastere a valorii istorice si arhitecturale pe care o detine.
Numele i-a fost dat dupa Cristofor Columb iar primul spectacol tinut in teatru a avut loc la 400 de ani dupa descoperirea Americii, in 1892 cu opera „Ernani” a lui Verdi.
Opera din Sydney, una dintre cele mai cunoscute cladiri din lume, gazduieste peste 1500 de spectacole anual cu peste 1,2 milioane de spectatori.
Cladirea a fost proiectata de arhitectul danez Jorn Utzon in 1957. Constructia a inceput in 1959 si a fost finalizata in 1973 sub conducerea unei echipe conduse de Peter Hall dupa ce Utzon a demisionat din cauza costurilor ridicate pana la 1 miliard de dolari.
Designul expresionist si plasarea cladirii in portul capitalei australiene au fost factori importanti din peisajul care a definit imaginea orasului Sydney in constiinta comuna.
Anual, peste 8 milioane de oameni viziteaza Opera din Sydney iar peste 350.000 dintre acestia opteaza pentru tururi ghidate ale constructiei intinsa pe 1,8 hectare.
Desi are sapte spatii oficiale pentru spectacole si evenimente, numeroase colturi din Opera sunt transformate in mod frecvent in scene de teatru sau dans contemporan. Sala Principala de concerte gazduieste Orchestra Simfonica din Sydney si cea mai mare orga din lume cu peste 10.000 de tuburi. Capacitatea salii este de 2.679 locuri.
Palatul de Muzica Catalana din Barcelona este o bijuterie in stilul Art Nouveau construita pentru Orfeo Catala, o organizatie corala cunoscuta pentru una dintre cele mai marcante miscari artistice din regiune, Renasterea Catalana.
Palau de la Música Catalana din Barcelona, Spania a fost construit de arhitectul Lluis Domenech i Montaner si terminata in 1908. Este decorata, in stilul specific spaniol cu mozaicuri, vitralii colorate si sculpturi de marmura.
Decorul spectaculos si concertele de simfonie, jazz si muzica traditionala catalana atrag peste 500.000 de spectactori anual.
Din 1997, a fost inclusa in lista Patrimoniului Universal UNESCO, fiind acoperita cu busturile celor mai mai compozitori europeni: Pierluigi da Palestrina, Bach, Beethoven si Wagner.
Cea mai recent construita cladire din lista este Palau de les Arts Reina Sofia din Valencia, Spania. Prima opera pusa in scena a fost „Fidelio” a lui Beethoven.
Palatul Artelor Regina Sofia a fost construit intre 1995 si 2005 ca un mic orasel dedicat Artelor si Stiintelor. Cladirea are 14 etaje deasupra pamantului si trei dedesubt si masoara 75 de metri inaltime, fiind cea inalta opera din lume.
Structura metalica cu design futurist gazduieste patru sali de spectacole: Sala Principala cu 1470 de locuri si functionalitati specifice pentru punerea in scena a operelor, Auditorium cu 1420 de locuri si sistem video dedicat folosit inclusiv pentru intruniri politice, Aula Magistrala cu 400 de locuri, pentru muzica de camera si Teatrul Marti i Soler cu 400 de locuri pentru spectacole de teatru.
Scala din Milano a fost construita in 1778 si a devenit un standard de succes pentru artistii din lumea operei si pentru public.
De-a lungul timpului, Royal Opera House din Londra a ars de 2 ori in intregime. Cladirea actuala dateaza din 1858 si gazduieste 2.356 de spectactori de opera, teatru, balet si muzica clasica.
Unul dintre cele mai spectaculoase teatre din lume este Minack Theatre din Cornwall, Marea Britanie.
Desi pare o creatie antica, a fost amenajat de Rowena Cade, o britanica mutata in Cornwall in anii ’20.
In 1931, localnicii cautau un spatiu pentru a pune in scena „Visul unei nopti de vara” al lui Shakespeare iar Cade le-a oferit gradina de pe mosia ei, cumparata pentru 100 de lire.
Pentru ca spectacolele devenisera o traditie locala, Rowena si gradinarul ei au inceput sa ciopleasca manual pietrele de pe stanca pana au creat Minack Theatre in peisajul feeric de pe marginea apei.