(galerie foto) Cele mai spectaculoase catedrale si biserici din lume. Una dintre ele este in Romania.
Inca de la sfarsitul Evului Mediu, lacasurile de cult erau construite sa impresioneze privitorul, ca o reprezentare a legaturii cu Imparatia Cerurilor. Dincolo de scopul liturgic, prezenta intr-o biserica sau o catedrala era un mod de a venera divinitate si a tinde spre purificare sufletului si spalarea pacatelor.
In bisericile bizantine, erau folosite mozaicuri in nuante aurii pentru a reda o parte din Ierusalimul Ceresc. In catedralele gotice, arcele, ferestrele si tavanul tindeau sa fie cat mai inalte, pentru a se alungi spre ceruri, locul in care se credea ca se afla Dumnezeu.
De-a lungul timpului, au fost create numeroase exemple de biserici, catedrale si capele spectaculoase al caror aspect exterior a depasit rolul devotional si a trecut de partea unui obiectiv turistic. Mai jos va prezentam 9 exemple de cladiri care au redefinit spatiul geografic in care au fost construite si au devenit simboluri in arhitectura nationala sau internationala.
Catedrala Brasilia din Brazilia are structura hiperboloida a unei coroane asezate pe pamant care se ridica spre cer.
Constructia catedralei romano-catolice din orasul Brasilia a inceput in 1958, fiind proiectata de arhitectul Oscar Niemeyer care a gandit forma spectaculoasa a unei coroane albe sau coroane de spini care pare ca se intinde spre cer. Cladirea care poate gazdui pana la 4.000 de oameni are o structura bazata pe 16 coloane de ciment, fiecare cantareste 90 de tone.
Cea mai mare parte a Catedralei Brasilia este sub pamant, acoperisul are 70 de metri in diametru si 42 de metri inaltime. Tavanul din sticla colorata este compus dintr-o sectiuni triunghiulare care masoara 30 de metri fiecare.
In fata catedralei se afla o structura care seamana cu semnalul unui aeroport. De fapt, este o cloponita de 20 de metri inaltime cu patru clopote donate de rezidentii spanioli ai Braziliei.
Biserica Luterana Hallgrimskirkja este cea mai spectaculoasa cladire din Reykjavik si una dintre cele mai inalte din Islanda.
Biserica a fost construita pe parcursul a patru decenii, din 1946 pana in 1986, o perioada neobisnuit de lunga care a fost definita de decesul arhitectului Guojon Samuelsson la patru ani de la inceperea proiectului. Sarcina finalizarii a revenit arhitectilor Hörður Bjarnason si Garðar Halldórsson.
Stilul cladirii este o reprezentare a stilului national islandez pe care Samuelsson a dorit sa il creeze prin aceasta constructie. A fost inspirat de caracteristicile naturale si geografice incredibile ale tarii, prin coloanele omniprezente din bazalt create de activitatea vulcanilor si a ghetarilor.
Turnul ofera o priveliste unica asupra orasului, exista un lift care duce vizitatorii pana in varf contra unui bilet de 6 dolari.
Biserica Romano-Catolica din Orsova a fost ridicata in vremea comunismului, dupa ce fostul lacas de cult a fost acoperit de ape.
Biserica de rit catolic din Orsova a fost construita pentru comunitatea locala de germani, unguri si cehi dupa ce lacasul de cult de pe Insula Ada Kaleh a fost acoperit de ape in timpul constructiei barajului de la Portile de Fier I. Intr-o situatie exceptionala, comunistii au aprobat ridicarea bisericii impresionante pentru 1.400 de enoriasi.
A fost proiectata de Hans Fackelmann cu sculpturile timisoreanului Peter Jecza si picturile lui Gabriel Popa si inaugurata in 1976. Este unul din putinele exemple de arhitectura brutalista din Romania care s-a pastrat in conditie buna. Este definita de o fatada spectaculoasa si neobisnuita pentru lacasurile de cult din Romania, forma este o repetarea a simbolului crucii in trepte, reprezentand urcarea la cer prin credinta.
Catedrala Clermont-Ferrand, construita in intregime din lava „pierre de Volvic”, este un monument deopotriva fermecator si sinistru.
Localizata in centrul Frantei si construita intre secolele al XIII-lea si XIV-lea, Catedrala Clermont-Ferrand pare rupta dintr-o nuvela intunecata. Este un exemplu spectaculos al arhitecturii gotice, cu ferestre decorate cu vitralii si o spira care se inalta pana la 96 de metri deasupra marii. Se afla in apropierea celui mai mare vulcan inactiv din zona, Puy-de-Dome si are la baza o cripta din secolul al X-lea cu sarcofage din secolul al IV-lea. Pe de o parte, constructia a influentat multe alte biserici gotice din zona Auvergne insa, la randul ei, a fost creata dupa ideile regasite in Sainte-Chapelle din Paris de catre Jean Deschamps si fiul sau, Pierre.
Catedrala a gazduit nunta tanarului Print ce urma sa devina Rege al Frantei, Philip al III-lea cu Isabella de Aragon. Cu aceasta ocazie, Regele Louis al IX-lea a finantat vitraliile spectaculoase care completeaza roca vulcanica cu accente de culoare.
Biserica Jubilee a fost comandata de Vatican in 1990 pentru Jubileul Mileniului din anul 2000, un an de pelerinaj catolic.
Cunoscuta sub numele Chiesa di Dio Padre Misericordioso, Biserica Jubilee de rit romano-catolica se afla in cartierul Tor Tre Teste din Roma. A fost proiectata de arhitectul american Richard Meier si servind si drept centru comunitar pentru rezidentii zonei.
Biserica Jubilee a fost parte dintr-un proiect de 50 de biserici comandate de Vatican in zonele mai mari ale Romei. S-a dorit sa existe o biserica la fiecare 600 de cetateni. Cladirea a devenit notabila prin inovatiile arhitectului Meier prin cele trei ziduri curbate cu forme de panze care se ridica la o inaltime de aproape 27 metri deasupra cladirii. Sunt realizate din cochilii de beton, cu un finisaj asemanator marmurei, armate cu otel si tinute impreuna de cabluri post-tensionate orizontal si vertical.
„Capela Cadetului” apartine Academiei Fortelor Aeriene din Colorado, SUA, are o inaltime de 45,7 metri si serveste patru credinte religiose majore.
Capela Cadetului a fost finalizata in 1962 in Colorado. A fost conceputa pentru a satisface nevoile spirituale ale cadetilor de la Academia Fortelor Aeriene si inspirata din modelele aviatice.
Include cate o capela separata pentru patru credinte religioase majore: protestanta, catolica, evreiasca si budista, plus o camera pentru toate credintele, folosita de cadetii musulmani dar disponibila si pentru membrii altor religii sau rituri crestine. Fiecare capela are propria intrare, slujbele pot fi tinute simultan fara a se interfera intre ele.
Cladirea are o structura din aluminu, sticla si otel si 17 varfuri metalice in forma de prisma. A costat 3,5 milioane de dolari si a depasit bugetul alocat. Astfel, mobilierul, orgile, armaturile liturgice si podoabele capelelor au fost donate de diferite organizatii.
Basilica de Nuestra Senora de la Altagracia din Salvaleón de Higüey, Republica Dominicana a fost construita dupa o legenda locala despre un copil vindecat de Fecioara Maria.
O legenda locala spune ca un copil bolnav a fost vindecat dupa ce a văzut-o pe Fecioara Maria care i-a aparut in acest loc, langa un portocal. Ulterior, a gasit un portret al Fecioarei la picioarele lui. Locul a devenit sacru, iar bazilica a fost construita in acelasi loc ca referinta la harului Mariei. Pictura a fost expusa din 1571 si a fost adusă în bazilia in 1970. Peste 800.000 de persoane viziteaza basilica anual pentru a vedea icoana.
Situata in apropiere de Higuey, Basilica de Nuestra Senora de la Altagracia a fost construita dupa planurile arhitectilor André Dunoyer de Segonzac si Pierre Dupré si inaugurata in 1971. A fost plasata in centrul orasului si gandita drept unul dintre cele mai importante edificii urbane, cu o structură in formă de cruce latina. Usa principala este din bronz, suflata cu aur de 24 de carate si o clopotnita cu 45 de clopote de bronz.
Edificiul care o onoreaza pe Fecioara din La Altagracia, sfanta protectoare a dominicanilor, este remarcabila pentru arcul inalt de 69 de metri, cu intrare din bronz si aur.
Catedrala de Cristal din California a fost conceputa ca un studio de televiziune si teatru religios.
Catedrala lui Cristos din apropiere de Los Angeles, numita initial „Catedrala de Cristal”, a fost conceputa ca un teatru religios, actionand atat ca studio de televiziune, cat si ca scena pentru o congregatie de 3.000 de persoane. A fost comandata de renumitul televanghelist Robert Schuller si finalizata in 1980.
Arhitectii Philip Johnson si John Burgee au conceput incinta de sticla ca raspuns la cererea lui Schuller ca biserica sa fie deschisa „cerului si lumii inconjuratoare”. Fatada este compusa din mai mult de 10.000 de panouri de sticla fixate pe un cadru din otel.
Geamurile sunt lipite cu silicon structural pentru a reduce proeminenta vizuala a articulatiilor. A fost ales planul unghiular, in forma de stea, pentru a insufleti volumul monolitic si monocromatic.
Spatiul masoara 122 de metri lungime si 61 de metri latime.
Capela Sfintei Cruci din Sedona, Arizona a fost inspirata de Empire State Building din New York.
Capela Sfintei Cruci, cladita in varful stancilor rosii din Sedona, Arizona, a fost inspirata si comandata de fermierul si sculptorul local Marguerite Brunswig Staude in 1932. Initial si-a dorit sa realizeze aceasta idee la Budapesta si a cerut ajutorul lui Lloyd Wright, fiul arhitectului Frank Lloyd Wright. Al doilea Razboi Mondial le-a oprit planurile asa ca Marguerite a revenit in Arizona si a hotarat sa o construiasca pe taramul natal.
Cladirea este construita pe terenul padurii nationale Coconino pe parcursul a 18 luni. A fost finalizata in 1957 si este decorata cu o cruce de fier inalta de 27,4 metri inaltime care are scopuri estetice dar si structurale.
Cu o capacitate de pana la 150 de persoane, aspectul capelei este impresionant prin contrastul arhitecturii unghiulare cu bucatile masive de gresie rosie din jur.