Skip to content

Cele mai spectaculoase instalatii de arta din 2020

In 2020, arta s-a dovedit a fi unul dintre elementele esentiale bunastarii mentale, indiferent daca a fost vorba de arta conceptuala sau de un film de comedie, un videoclip, un spectacol de teatru sau un tablou. Chiar daca muzeele au fost inchise iar bienalele si festivalurile de arta au fost anulate, artistii au fost de neoprit iar pentru multi dintre ei, perioada izolarii a fost foarte productiva.

Pe langa numeroasele tururi virtuale prin muzee, galerii si experiente in Realitate Virtuala sau Augmentata pe care le-ati gasit zilnic pe urban.ro, au existat cateva instalatii de arta care au fost realizate fizic si au bucurat comunitatile locale.

Mai jos puteti vedea cele mai spectaculoase instalatii de arta din ultimul an.

14 artisti au transformat desertul din Arabia Saudita intr-un spatiu suprarealist in cadrul proiectului Desert X AlUla.

In perioada ianuarie – martie 2020, proiectul Desert X AlUla a invitat 14 artisti in nordul desertului din Arabia Saudita pentru a crea instalatii de arta inspirate de mediul inconjurator. Singura conditie impusa a fost sa tina cont de faptul ca fiecare lucrare este temporara si va trebui sa fie indepartata fara a lasa vreun semn asupra naturii.

Proiectul a fost o colaborare intre Bienala din Desert si Comisia Regala din Arabia Saudita care si-a propus sa protejeze si sa dezvolte Hegra, un sit de patrimoniu care dateaza din anul 1 i.Hr. Artistii invitati au fost din SUA, Arabia Saudita, Canada, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Liban, Franta si Danemarca.

Lita Albuquerque a creat sculptura Elyseria, o astronauta care aterizeaza pe Pamant in anul 6000.

Elyseria este asezata pe o stanca in postura de meditatie si este insotita de 1000 de urme lasate de soare sub forma unui pigment albastru ultramarin care aminteste de cosmos.

Manal Aldowayan a creat o serie de trambuline deghizate precum niste balti de namol in mijlocul desertului.

Vizitatorii erau incurajati sa sara pe trambuline in timpul zilei si sa interactioneze cu ele dupa lasarea intunericului. In functie de interactiunea cu corpul uman, baltile activau lumini care le transformau in cercuri ale lunii. Intentia a fost sa aduca aminte despre impactul pe care il avem in fiecare moment asupra mediului inconjurator.

„Pasajul” lui Rashed Alshashai este una dintre cele mai spectaculoase instalatii de arta ale anului.

Piramida injumatatita a lui Alshashai reprezinta pasajul creat de calatorii pe camile si cai care trec prin desert. Compozitia este simbolistica pentru ideea rutelor de comert care se formau la intalnirea dintre natura si obiceiurile civilizatiei.

Forma aleasa a fost un subiect care a fascinat diferite studii de cercetare de la arhitectura, inginerie, stiinta si spiritualitate. Astfel, piramida a fost aleasa ca un simbol al intelepciunii ancestrale si a civilizatiilor avansate, asa cum se stie despre Egiptul Antic.

Piramida a fost creata numai din paleti de plastic folositi deseori la depozitarea bunurilor comercializate. Nuantele de roz si albastru au fost alese sunt in contrast atat intre ele cat si cu peisajul natural.

Vizitatorii au fost invitati sa exploreze pasajul din interiorul piramidei si sa se confrunte deopotriva cu creatiile omului si ale naturii.

In galeria foto puteti vedea celelalte lucrari din cadrul proiectului Desert X AlUla.

Sculptura transparenta a lui Edoardo Tresoldi a fost creata pentru Festivalul Coachella si expusa la Roma ca parte a expozitiei „Inapoi in natura”.

In perioada octombrie – decembrie, in Parco Dei Daini din Villa Borghese din Roma a fost expusa lucrarea „Etherea” a lui Edoardo Tresoldi. Este o sculptura din plasa de sarma cu inaltimea maxima de 11 metri care imita, la scala aproape reala, trei cladiri inspirate din arhitectura baroca si din stilul neoclasica. 

Transparenta instalatiei are intentia de a crea un dialog intre arta si copacii din parc si le ofera vizitatorilor ocazia de a se plimba prin interiorul acesteia. Iluzia optica formata difera de punctul de unde este privita sculptura, ideea este sa amplifice sau sa reduca distanta dintre om si cer. Inspiratia lucrarii a venit din citatul lui Christian Norberg-Schulz: „cerul este la fel de mare precum spatiul de unde este vazut.”

Din 2013, operele lui Tresoldi s-au remarcat ca niste fantome arhitecturale si au fascinat participantii la festivalurile si targurile de arta contemporana si muzica. A creat alte trei lucrari similare in magazinul „Le Bon Marche” din Paris, intr-o piata interioara din Abu Dhabi si in Puglia acolo unde a reconstruit o basilica pentru care a primit Trofeul de Aur pentru arhitectura in 2018.

Tadao Cern a acoperit tavanul unei galerii cu iarba uscata in Berlin.

In instalatia „French Exit”, Tadao Cern a acoperit tavanul unei galerii berlineze cu iarba uscata pana la punctul in care plantele dominau spatiul si creau o senzatie de disconfort pentru vizitator.

Artistul a explicat: „French exit este un termen care descrie actul plecarii dintr-o adunare sociala sau o intalnire esuata fara a spune la revedere. Este la fel precum conceptul de „ghosting”, despartirea irlandeza sau ramas bunul olandez.”

Printre inspiratiile din spatele instalatiei enumerate de Cern se numara atat Michael Heizer, Georgia Russell si Alberto Burri dar si Disney, prin conceptul de imersivitate si evadare in lumea fantasticului.

De origine lituaniana, Tadao Cern a inceput in lumea artei ca fotograf. A devenit cunoscut incepand cu anul 2010 cand a inceput sa creeze instalatii cu baloane negre suspendate, capace de roti de automobil si brate robotice care pulverizeaza vopsea. Intentia lui este de a transfera fotografiile in realitate sub forma unor sculpturi.

Vulpea de 16 metri a lui Florentijn Hofman separa doua cartiere din Rotterdam unde apar des vulpile.

Sculptura vulpii care tine o punga de plastic in gura simbolizeaza intalnirea dintre natura si mediul urban aglomerat. In cazul cartierelor Bospolder si Tussendijken din Rotterdam, contextul este mai mult decat potrivit, fiind o zona in care pot fi observate vulpile mergand pe strada dupa lasarea intunericului.

„Heart Squared” a fost una din putinele instalatii de arta expuse in New York inaintea perioadei de lockdown.

In fiecare an, intre 30 ianuarie si 28 februarie, in Times Square are loc expozitia dedicata Valentine’s Day in care artistii propun instalatii de arta care sa reprezinte conceptul de iubire intr-un mod inovator.

Castigatorii din 2020 au fost MODU si Eric Forman Studio care au aranjat 125 de oglinzi in forma anatomica a inimii. Oglinzile aflate in interiorul unei structuri metalice erau intoarse in diferite directii pentru a reflecta anumite imagini care sa reprezinte iubirea fata de New York si oamenii care locuiesc in oras.

Vizitatorii trebuiau sa se opreasca mai multe minute in sir pentru a descoperi fiecare detaliu in parte si aveau ocazia sa interactioneze cu instalatia de arta.

Dunele „miscatoare” din Montreal au bucurat locuitorii de toate varstele.

In fiecare an, Muzeul Artelor Fine din Montreal (MBAM) alege un proiect al unei instalatii artistica propuse de un artist local pentru a-l transforma in realitate.

Castigatorul din acest an a fost firma NOS care a creat dune miscatoare printr-un miraj care reprezenta expozitia temporara legata de Africa, America si Picasso din interiorul muzeului.

Lucrarea a avut un buget e 50.000 de dolari canadieni si a fost executata pe strada de langa MBAM. Echipa NOS a folosit simbolistica perspectivei unice a pictorilor cubisti ca laitmotiv si inspiratie.

Olafur Elisasson a realizat o instalatie de arta permanenta pe ghetarul Hochjochferner din Tirol.

Locul ales pentru instalarea noii lucrari a lui Eliasson, unul dintre cei mai cunoscuti artisti contemporani, are mai multe semnificatii istorice. Ghetarii din Sudul Tirolului, aflati la gradinta dintre Austria si Italia, se afla la 3212 metri inaltime si se afla in zona in care a fost descoperit faimosul „Oetzi”, omul care a fost prezervat in gheata timp de 5300 de ani.

Tot in Hochjochferner se afla si Grawand Glacier Hotel, hotelul montan din Europa aflat la cea mai mare inaltime.

Olafur Eliasson a creat un pavilion astronomic din sticla si metal la care se ajunge dupa trecerea prin noua porti albe si negre intinse pe o distanta de 410 metri. Portile sunt distantate corespunzator cu intervalurile de timp dintre Epocile de Gheata ale Pamantului. In ceea ce priveste pavilionul circular, inelele acestuia sunt impartite in functie de perioadele anului, de la solstitiu la echinoctiu.

Mai jos puteti descoperi alte instalatii de arta spectaculoase aparute de-a lungul anului 2020:

Citește în continuare