Cele mai tari expozitii de arta in Europa in toamna aceasta
Tim Walker prezinta „Lucruri minunate” in Londra la Victoria & Albert Museum
Tim Walker este fotograful britanic care a redefinit universul modei si l-a transformat intr-un basm inspirat din alte lumi. A lucrat minutios zeci de ani pentru a crea fiecare imagine ca o poveste nemuritoare, cu emotii vizibile, un context si o scenografie impresionanta.
Expozitia lui Tim Walker din Londra a venit ca o provocare de la Victoria & Albert Museum care i-a cerut sa creeze o serie de fotografii inspirate din arhivele lor. A creat fotografii dar si instalatii de arta in camere speciale in care creeaza experiente senzoriale.
Pentru operele sale de arta lucreaza saptamani intregi pana surprinde exact starea pe care vrea sa o transmita. E cunoscut pentru cum inchiriaza o locatie pentru o saptamana, petrece timp cu modelul, actorul, echipa de make-up si hair pana cand simte ca se creaza o conexiune magica pentru a transforma imaginatia in realitate.
Expozitia deschisa recent este o ocazie unica de a gasi o mare parte din cartile publicate de Tim Walker in magazinul muzeului pentru arhiva personala. Sunt genul de imagini care incurajeaza creativitatea la orice varsta.
Victoria & Albert Museum, Londra
Data: de pe 21 septembrie 2019 pana pe 8 martie 2020
Bilete:costa 15 lire – AICI
Damien Hirst expune Mandale din fluturi intr-o galerie din centrul Londrei
Tot in Londra s-a deschis si prima expozitie majora din ultimii sapte ani a lui Damien Hirst. Are loc la Galeria White Cube Mason’s Yard si aduce o serie de tablouri cu Mandale, un subiect recurent in munca lui Hirst.
Mandala este un simbol care reprezinta universul si este folosit ca metoda de meditatie.
Deschiderea acestei expozitii cu tema spirituala la finalul unui an atat de zbuciumat din punct de vedere social vine ca o legatura intre lucrarile lui Hirst si terapia prin arta.
Pentru ca nimic nu este cum pare in arta lui Damien Hirst, tablourile prind viata prin aripile de fluturi lipite pe panza peste care a pictat cu vopsea stralucitoare.
Artistul exploreaza lucrarile cu fluturi inca din 1989 si ii foloseste ca un declansator universal pentru iubire. Hirst a declarat ca „Toata lumea e speriata de rechini, toata lumea iubeste fluturii” si a creat opere de arta in care reprezinta ambele specii.
Pentru expozitia „Mandale” a pus cate un fluture intreg in mijlocul fiecare lucrari pentru a relaxa privitorul si a-i crea eliberare mentala.
White Cube Mason’s Yard Gallery, Londra
Data: de pe 20 septembrie 2019 pana pe 2 noiembrie 2019
Bilete:la intrare, detalii pe site-ul galeriei
Peste 50 de portrete pictate de Gauguin vor fi expuse in Londra
Expozitia temporara de la National Gallery din Londra care va fi deschisa pe 7 octombrie il aduce in centrul atentiei pe pictorul francez Paul Gauguin. Peste 50 de tablouri semnate de el de la inceputul carierei pana la final vor arata contrastele, evolutia si trecerea de la Impresionism la Simbolism.
Printre operele din expozitie se numara si o serie de autoportrete, inclusiv Gauguin in „Isus in Gradina de Maslini” din 1889.
Pentru a completa experienta, in cinematografele din Marea Britanie va fi difuzat din 15 octombrie film biografic filmat in Tahiti, Marquesas, Franta si UK: „Gauguin – Calatorie in Tahiti”.
National Gallery, Londra
Data: de pe 7 octombrie 2019 pana pe 26 ianuarie 2020
Bilete:costa 20 de lire si pot fi cumparate de AICI
Un Rembrandt va fi restaurat sub ochii tai in Amsterdam
2019 a fost declarat anul lui Rembrandt in Olanda, implinindu-se 350 de ani de la moartea artistului. Aceasta sarbatorire se traduce printr-o serie extinsa de expozitii si evenimente dedicate unuia dintre cei mai cunoscuti pictori din Epoca de Aur a Olandezilor.
Rijksmuseum din Amsterdam detine cea mai mare colectie de Rembrandt-uri din lume asa ca este locul perfect pentru a explora munca artistului intr-o vizita in Olanda. Muzeul detine 22 de tablouri, 300 de printuri si 60 de desene, multe dintre ele fiind expuse pentru prima data din cauza starii fragile in care se afla.
Finalul de an aduce doua bonusuri pentru cei care vor vizita Rijksmuseum.
Prima experienta este unica in lume: „Operatiunea Paza de Noapte” a demarat in luna iulie. Ofera ocazia de a vedea live cum este restaurat unul dintre cele mai faimoase tablouri ale lui Rembrandt: „Paza de noapte – The Night Watch”.
A doua expozitie temporara este „Rembrandt-Velazquez: Maestri Olandezi si Spanioli” in care sunt puse fata in fata lucrarile celor mai mari pictori ai secolului al XVII-lea, inclusiv Vermeer si Murillo. Se deschide pe 19 octombrie 2019 si va putea fi vizitata pana pe 19 ianuarie 2020.
Rijksmuseum, Amsterdam
Data: de pe 11 iulie 2019 pana pe 19 ianuarie 2020
Bilete:pentru adulti sunt 19 euro, pot fi cumparate AICI
Picasso, Mondrian, Chagall, artisti imigranti intr-o expozitie de tip manifest in Amsterdam
Noua expozitie de la Stedelijk Museum din Amsterdam prezinta lucrarile a peste 50 de artisti imigranti care au locuit si au creat in Paris intre 1900 si 1950. Este un manifest cultural fata de una dintre problemele cu care Europa s-a confruntat in ultimii ani: imigrarea.
Muzeul Stedelijk avea deja o colectie impresionanta din opera lui Marc Chagall – 40 de lucrari. La aceasta se adauga Pablo Picasso, Piet Mondrian si alti contemporani ai acestora.
Pe langa perioada de timp pe care au trait-o in comun, artistii inclusi in expozitie au trebuit sa invete sa se integreze intr-o societate polarizata de nationalism, xenofobie si anti-semitism. In plus,au fost nevoiti sa prinda curaj sa creeze si sa isi expuna munca in public, in galeriile din Paris.
Stedelijk Museum, Amsterdam
Data: de pe 21 septembrie 2019 pana pe 2 februarie 2020
Bilete:costa 18,50 euro pentru adulti si pot fi cumparate de AICI
Cea mai mare expozitie Leonardo Da Vinci din lume are loc in Paris
Parisul nu avea cum sa lipseasca de pe lista expozitiilor de arta din aceasta toamna. In luna octombrie, Muzeul Luvru deschide cea mai mare expozitie cu operele lui Leonardo Da Vinci de pana acum cu peste 120 de lucrari care vor putea fi vizionate.
Anul 2019 a marcat 500 de ani de la moartea lui Da Vinci – 2 mai 1519. Muzeul Luvru detine o mare parte din lucrarile preferate ale lui Da Vinci, cele pe care le-a luat cu el cand s-a mutat in Franta in 1516.
Printre ele se numara: de „Mona Lisa”, „Sfantul Ioan Botezatorul” sau „The Virgin on the Rocks”. Pe langa acestea, vor fi expuse 22 schite si multe alte lucrari imprumutate de la Guvernul Italian si din muzeele din intreaga lume.
Expozitia include si opere mai putin cunoscute care vor intregi universul artistului italian si vor pune accentul pe picturile sale printr-o experienta de virtual reality dezvoltata menita sa atraga si publicul foarte tanar.
Unul dintre tablourile cele mai asteptate ale expozitiei nu va fi prezent. Este vorba despre „Salvator Mundi”, portretul lui Iisus, devenit cel mai scump tablou din lume.
A fost vandut in 2017 cu 450 de milioane de dolari si a declansat o multime de controverse dupa ce Muzeul Luvru nu a primit niciun raspuns la cererea de imprumut pe care a trimis-o catre entitatea care l-a cumparat: Departamentul de Cultura si Turism din Abu Dhabi. In ultimii ani, autenticitatea lucrarii a fost pusa sub semnul intrebarii.
Muzeul Luvru, Paris
Data: de pe 24 octombrie 2019 pana pe 24 februarie 2020
Bilete:costa 17 euro si pot fi cumparate de AICI
Degas si dragostea pentru balet la Musee d’Orsay
Va dam inca un motiv pentru o vizita artistica in Paris. Picturile lui Edgar Degas inspirate de timpul petrecut in teatru si opera au devenit iconice pentru pictura impresionista franceza. Artistul isi alegea deseori modelul pentru un tablou dupa ce il vedea pe scena intr-un spectacol de balet, de dans sau intr-o piesa de teatru.
Expozitia de la Musee d’Orsay vine cu doua evenimente pe 11 si 12 octombrie in care curatorii au pregatit un spectacol de dans cu unul dintre cei mai apreciati balerini de la Opera din Paris, Stephane Bullion. Experienta are scopul de a aduce la viata creatiile lui Degas, pictorul care a reusit sa redea dinamismul si gratia umana in timpul unui dans.
In total vor fi expuse 111 lucrari – picturi, sculpturi si desene.
Musee d’Orsay, Paris
Data: de pe 24 septembrie 2019 pana pe 19 ianuarie 2020
Bilete:pot fi cumparate de AICI
Bienala de la Venetia si expozitia Peggy Guggenheim
Unul dintre cele mai mari evenimente artistice anuale din Europa este Bienala de Arta de la Venetia. Este dedicata artelor vizuale inca din 1895 si reuneste printre cei mai creativi artisti contemporani din lume.
La Bienala din 2019 pot fi vizitate pavilioane din 30 de tari, fiecare pavilion fiind administrat de autoritatea culturala din tara respectiva.
O vizita la Bienala se intinde pe cateva zile iar pe site-ul oficialputeti realiza un research amanuntit al atractiilor.
Unul dintre cele mai apreciate evenimente care se desfasoara in paralel cu Bienala este expozitia Peggy Guggenheim. Se numeste „The Last Dogaressa” si include piese colectionate in ultima parte a vietii sale, intre 1948 si 1979 cand aceasta a locuit in Venetia.
Expozitia Guggenheim este un tribut adus colectionarei si include peste 40 de opere de la artisti foarte cunoscuti precum Francis Bacon sau Jason Pollock la artisti mai putin cunoscuti pe care acestia i-a apreciat sau i-a indragit dupa interactiunile personale.
Bienala de la Venetia va fi deschisa pana pe 24 noiembrie 2019 iar biletele pot fi cumparate de AICI.
Expozitia Peggy Guggenheim este deschisa intre 21 septembrie 2019 si 27 ianuarie 2020. Bilete AICI.