Un cercetator britanic a descoperit o schita de Michelangelo pe marginea unei pagini dintr-o editie de secol XV a Divinei Comedii a lui Dante. Desenul ar putea fi un autoportret al maestrului care sculpteaza.
James Hall, un autor si cercetator britanic a descoperit recent un desen realizat de Michelangelo pe marginea unei pagini dintr-o editie de secol al XV-lea a Divinei Comedii a lui Dante.
Schita maestrului renascentist a fost studiata de Hall cu prilejul lansarii urmatoarei sale carti ”Atelierul Artistului: O istorie culturala” — The Artist’s Studio: A Cultural History. Aceasta urmeaza sa fie publicata in toamna acestui an la editura Thames & Hudson. Rezultatele lui au fost publicate in premiera pe site-ul The Art Newspaper.
„Sculptorul, desi nerecunoscut pana acum, poate fi Michelangelo la scurt timp dupa realizarea triumfalei sale sculpturi David (1501-1504)”, noteaza Hall in studiul sau. Cercetarea lui Hall este importanta pentru intelegerea influentei pe care Dante si literatura renascentista au avut-o asupra lui Michelangelo, desenul reprezentand dovada certa ca artistul a lecturat opere literare valoroase.
Autorul a inceput sa cerceteze ilustratia in urma unei prelegeri despre cartea lui Dante sustinuta de Bill Sherman, directorul Institutului Warburg din Londra, un centru de cercetare academica prestigios in lumea istoricilor de arta.
”Am vazut scurt desenul la o prelegere si m-am intrebat daca l-as putea studia si mai apoi include in cartea mea. Dupa cateva luni mi-am dat seama ca foarte multe detalii se potrivesc lui Michelangelo” a declarat Hall pentru The Art Newspaper.
Schita apare in primul cantec al Divinei Comedii – Infernul, cand Dante decide sa urmeze drumul prin iad. Desenul il reprezinta pe Michelangelo manevrand un ciocan in timp ce sculpteaza un cap enorm. In spatele sau se afla o statuie fara maini pe care artistul a abandonat-o pentru a se ocupa de cea de dimensiuni mari.
”Capul statuii pare ca se intoarce peste umar cu un ranjet pe chip, cred ca este un faun, o creatura mitologica pe jumatate om, pe jumatate tap. Imi aminteste de un faun care s-a agatat de piciorul sculpturii Bacchus, realizata de Michelangelo intre 1496 si 1497” adauga Hall.
In acelasi timp, capul urias din desen este similar cu statuile lui Petru si Pavel din altarul catedralei din Siena si pe care Michelagelo le-a realizat intre 1501 si 1504. Hall este de parere ca ar fi o trimitere la unul din pasajele lui Dante.
”Capul este redat intr-un stil clasic si asta se potriveste cu pasajul lui Dante, unde spune: «Nu sunt Enea, nici Sfantul Paul» semnificand faptul ca Dante nu face parte din acest grup de figuri mari. Dar asta devine atunci cand intra in iad. La fel si Michelangelo cand realizeaza lucrari impresionante care depasesc antichitatea” spune Hall.
In epoca, Divina Comedie a lui Dante a influentat artistii si poetii renascentisti, fiind una dintre cele mai importante scrieri care circulau in Europa secolelor al XV-lea si al XVI-lea. Se presupune ca opera lui Dante a avut o influenta majora si asupra lui Michelangelo.
Michelangelo s-a format cultural studiind arta antica la Roma si privind copiile romane ale sculpturilor grecesti. Se presupune ca a avut acces si a citit texte importante din epoca si ca, printre altele, Michelangelo compunea poezii, avand un interes specific fata de literatura si filosofie.
Recent, o schita a lui Michelangelo a stabilit un pret record pentru cel numit de istoricul Giorgio Vasari „Il Divino”.
Casa de licitatii Christie’s a anuntat vanzarea unui desen de Michelangelo la un pret record. In timpul unei licitatii desfasurate miercuri seara in Paris, lucrarea care reprezinta un nud flancat de alte figuri a fost adjudecata pentru suma de 23 de milioane de euro.
Vanzarea marcheaza 3 recorduri – cea mai scumpa lucrare a lui Michelangelo vanduta vreodata, cel mai mare pret obtinut pentru o lucrare pe hartie in Europa si al treilea cel mai scump desen al unuia dintre Vechii Maestri. Licitatia a fost cu atat mai exceptionala cu cat creatiile lui Michelangelor nu ajung aproape niciodata in licitatii, sunt incluse in colectiile muzeelor si sunt considerate bunuri de interes national.
Michelangelo Buonarroti este recunoscut ca unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor.
Este autorul sculpturilor Pieta (aflata la Vatican) si David (aflata la Florenta), dar si pictorul Capelei Sixitine, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume cu peste 25.000 de vizitatori zilnic.
Desi a fost pe parcursul vietii sale un om cu o stare materiala buna, Michelangelo a continuat sa traiasca intr-un atelier mizerabil, sa se imbrace foarte prost si sa-i deranjeze pe cei din jurul sau pentru ca nu prea se spala.
Capela Sixtina nu a fost in plan sa fie pictata de el. Initial Rafael a fost cel ales, dar acesta – pentru ca avea prea multe comenzi si nu voia sa-si blocheze foarte mult timp cu un asemenea proiect – l-a recomandat lui Papa Iuliu al II-lea pe Michelangelo, care era un tanar in proaspata ascensiune si care se exprima atat ca pictor cat si ca sculptor. Rafael voia sa arate lumii artistice ca Michelangelo nu poate picta, ca sa-l puna – din rivalitate – pe linie moarta cand era vorba de comenzile marilor mecena in arta ai vremii.
In aceasta perioada este deschisa o expozitie cu cele 3 Pieta pe care le-a creat, considerate printre cele mai importante sculpturi din lumea artei.
Daca vreti sa cititi mai mult despre viata lui Michelangelo, avem in librarii doua carti foarte bune “Agonie si extaz”, aparuta la Polirom, o gasiti aici si “Scrisorile lui Michelangelo”, aparute la Editura Art, pe care o gasiti aici.