Skip to content

(foto, video) Momente spectaculoase din ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Tom Cruise s-a aruncat de pe acoperisul Stade de France pentru predarea stafetei catre Los Angeles, gazda jocurilor in 2028.

Dupa doua saptamani de competitie intensa, sportivii din intreaga lume au spus “au revoir” Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024. Spre deosebire de controversata ceremonie de deschidere, finalul olimpiadei de vara a urmat un scenariu mult mai traditional, cu muzica live interpretata de orchestra, showuri de lumini si momente care au fost impresionante vizual, cuminti, fara momente care sa deranjeze. S-a mizat pe o celebrare a sportivilor olimpici, a Parisului si a culturii franceze, printr-o abordare mai clasica, dar si pe predarea stafetei catre Los Angeles si statul California din SUA care va gazdui olimpiada peste patru ani.

Spre deosebire de deschiderea desfasurata in aer liber, in ploaie, inchiderea a avut loc pe Stade de France, in prezenta a 80.000 de spectatori. Regizorul a fost Thomas Jolly ─ a semnat si deschiderea ─ si a inclus cateva trimiteri la ceremonia initiala prin includerea unor personaje regasite in showul respectiv.

Ceremonia de inchidere a inceput cu o oda adusa Parisului, o interpretare live a melodiei “Sur le ciel de Paris” (cover dupa Édith Piaf) din Gradinile Tuilleries, de catre cantareata Zaho de Sagazan si corul Académie Haendel-Hendrix.

In Tuilleries s-a aflat in ultimele saptamani flacara olimpica iar dupa momentul muzical, starul francez al Jocurilor Olimpice din acest an, Léon Marchand, a preluat torta olimpica care a fost purtata pe parcursul evenimentului de la Tuilleries pana la Stade de France. Marchand a castigat saptamanile trecute la inot 3 medalii de aur si una de argint.

Conceptul ceremoniei a fost de a celebra realizarile campionilor care au reusit cele mai bune performante din cariera lor la Paris si a de muta atentia catre viitor si urmatorul oras care va gazdui olimpiada: Los Angeles in 2028. Mai jos va prezentam cele mai memorabile si spectaculoase din cadrul evenimentului. 

In cadrul paradei natiunilor, drapelul Romaniei a fost purtat cu mandrie de sportiva Mihaela Valentina Cambei medaliata cu argint la proba de haltere, categoria 49 kg.

Dupa parada natiunilor, regizorul Thomas Jolly pare sa se fi conformat criticilor publicului si a oferit un moment lipsit de substraturi artistice sau culte, invitand spectatorii la un moment simpatic de karaoke pe cele mai cunoscute melodii din istoria Frantei, alaturi de „We are the champions” din repertoriul britanicilor Queen. Sportivii din loturile nationale ale tuturor tarilor care au concurat in competitiile olimpice au cantat si dansat in jurul unei scena de forma futurista, amplasata in mijlocul Stade de France.

Tema ceremoniei a fost „Recorduri” si a subliniat munca incredibila a sportivilor prin montaje care au recapitulat momente importante din saptamanile trecute. Au fost celebrati inclusiv cei peste 45.000 de voluntari care au fost implicati in organizarea Jocurilor de la Paris, aproximativ 100 dintre ei au urcat pe scena in aplauzele presedintelui Frantei, Emmanuel Macron si ale lui Thomas Bach, directorul Comitetului Olimpic International.

Nu au lipsit nici showurile de lumini care s-au folosit de bratarile luminoase ale spectactorilor, de scena futurista, lasere si proiectoare.

Showul de lumini a inceput cu un moment Sci-Fi care a prezentat o lume distopica in care Jocurile Olimpice au disparut, personajul principal fiind „Calatorul Auriu” care a coborat de pe acoperisul Stade de France, imbracat intr-un costum spectaculos, purtand o masca aurie ce ii acoperea complet chipul. Treptat, Jocurile Olimpice au reaparut printr-un spectacol de acrobatie care a unit cercurile ce formeaza simbolul olimpic. Au fost acompaniati de muzica de opera ─ tenorul francez Benjamin Bernheim a fost acompaniat de Alain Roche care a cantat la un pian dispus vertical si suspendat in aer ─, imaginile au fost puternice la nivel emotional si au subliniat munca depusa de oameni si atleti pentru a crea olimpiada.

Celelalte momente muzicale ale showului au inclus prestatii ale grupului francez Phoenix care a cantat alaturi DJ Kavinsky, rapperul VannDa din Cambodgia si Angele, solista de origine belgiana care a interpretat „Nightcall”.

Trupa Air a cantat “Playground Love”, in colaborare cu Thomas Mars, solistul Phoenix, melodia fiind inclusa anterior pe coloana sonora a filmului “The Virgin Suicides, regizat de Sofia Coppola, sotia lui Mars. Printre invitatii speciali s-a numarat si Ezra Koening, solistul grupului Vampire Weekend. Prestatiile au fost specifice unui concert electro-rock, au fost urmate de o celebrare a culturii franceze care s-a incheiat cu intonarea imnului national

Ultima parte a ceremoniei a fost dedicata predarii stafetei ─ prin steagul olimpic ─ de la echipa franceza catre echipa americana care va gazdui Jocurile Olimpice la Los Angeles.

Momentul dedicat americanilor a inceput cu intonarea imnului SUA de catre solista H.E.R., in prezenta gimnastei Simone Biles care a aparut pe scena cu un picior in ghips, semn ca efortul extraordinar depus pentru a obtine cele 3 medalii de aur si una de argint la Paris a lasat cicatrici.

Steagul a fost preluat de Tom Cruise care s-a aruncat de pe acoperisul Stade de France catre mijlocul multimii, o cascadorie spectaculoasa demna de unul dintre filmele „Misiune Imposibila”. Momentul a fost urmat de un montaj cu Cruise purtand steagul olimpic din Paris pana la Los Angeles intr-o cursa contra-cronometru, montajul fiind filmat anterior si regizat de Ben Winston.

In stilul specific ─ de star veritabil de filme de actiune ─ Cruise s-a aruncat cu parasuta pe dealurile din Hollywood unde a predat steagul mai departe atletilor americani. „O”-ul de la semnul HOLLYWOOD a fost folosit pentru a realiza simbolul olimpic cu 6 cercuri. Momentul s-a incheiat pe o plaja din Los Angeles unde avea loc, in transmisiune live, un concert Red Hot Chili Peppers, trupa originara din California, statul american in care se afla orasul Los Angeles.

Cultura americana a fost reprezentata pe scena de alte momente muzicale sustinute de unii dintre cei mai cunoscuti artisti originari din statul California: Billie Eilish, Dr. Dre si Snoop Doog care a fost ambasador special al jocurilor de la Paris. Prestatiile lor au avut loc pe plaja din Los Angeles, toti au facut playback.

La finalul ceremoniei, transmisiunea a difuzat din nou imagini de pe Stade de France unde Léon Marchand a adus flacara olimpica iar Thomas Bach a declarat jocurile de la Paris inchise si a stins flacara olimpica.

Ultimul moment muzical i-a apartinut lui Yseult, una dintre cele mai apreciate cantarete franceze ale momentului care a interpretat exemplar celebra „My Way” a lui Frank Sinatra care are la baza cantecul francez Comme d’habitude”, compus de Jacques Revaux in 1967. A fost o tranzitie perfecta, acompaniata de un foc de artificii spectaculos.

La finalul Jocurilor Olimpice, pe primele locuri ale clasamentului pe natiuni se afla SUA, China si Japonia. Romania a terminat pe locul 23, cu 9 medalii la total.

Reprezentantii tarii noastre au obtinut 3 medalii de aur: David Popovici la proba de 200 m liber, echipa formata din Florin Enache si Andrei Cornea la dublu vasle si echipa de canotatj 8+1 din care au facut parte Simona Radis, Ioana Vrinceanu, Amalia Beres, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuta Bodnar, Roxana Anghel, Magda Rusu si Victoria Petreanu.

Cele patru medalii de argint au fost castigate de Simona Radis, Ancuta Bodnar (dublu vasle); Ioana Vrinceanu, Roxana Anghel (dublu rame); Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen (dublu vasle categorie usoara); Mihaela Cambei (haltere 49 kg).

Cele doua medalii de bronz au fost obtinute de David Popovici la proba de 100 m liber si Ana Maria Barbosu la finala la sol, la gimnastica. Medalia obtinuta de Ana Barbosu a starnit controverse la nivel international, i-a fost acordata la cateva zile dupa ce juriul de la olimpiada a depunctat-o in mod incorect.

Citește în continuare