Ceremonialul ceaiului cu Marie Kondo. Beneficiile consumului de ceai matcha.
Ritualul zilnic al lui Marie Kondo de a bea ceai matcha ar putea fi secretul ei pentru ideile si energia de a organizare casa, transforand locul intr-un spatiu meditativ.
„Ceaiul (matcha) imi ofera ocazia sa ma confrunt cu mine”, a explicat recent Marie Kondo pentru revista Vogue. In noua sa carte, „Kurashi at Home”, Marie Kondo se concentreaza si asupra felului in care ritualul zilnic al ceaiului matcha face parte dintr-un stil de viata echilibrat si sanatos.
Ea sugereaza ca, dezvoltand ritualuri zilnice sanatoase, cum ar fi consumul de ceai matcha, veti gasi mai multa claritate in viata de zi cu zi, reusind astfel sa creati un spatiu meditativ mai proprice, implinire in cariera si in relatiile interpersonale.
Pe propriul website, Marie povesteste ca a participat la ceremonia ceaiului de la o varsta frageda si aceasta ramane o parte esentiala a vietii ei. Bunica ei paterna i-a impartasit lui Marie cunostinte despre traditiile ceaiului cand era mica; iar acum Marie pregateste in mod regulat matcha ceremonial ca o modalitate de a gasi calmul si de a se bucura de un moment cu sine.
Din ceremonialul ei fac parte ceaiul Matcha propriu-zis, telul pentru Matcha (chasen), fierbatorul (chagama), castronul de ceai (chawan) si o panza moale. Optional, aveti nevoie de un bol de ceai (chashaku), dulciuri care se potrivesc cu ceaiul Matcha (wagashi) si un vas special in care sa clatiti ustensilele (kensui).
Inainte de ceremonialul propriu zis, Marie Kondo sugereaza sa stabiliti o intentie.
Inainte de a incepe, inchideti ochii si acordati-va un moment pentru a va transmite o intentie. Eliberati orice ganduri materiale sau stres si stabiliti intentia pentru ceremonie.
Gasiti un loc linistit in casa si faceti ordine in camera in care va avea loc ceremonia. Spalati-va pe maini ca simbol al purificarii, iar apoi, cu panza curatati usor fiecare ustensila, matasea fiind cea mai indicata.
Umpleti vasul cu ceai cu apa fierbinte la 1/3. Puneti telul in apa fierbinte cu fata in jos, iar restul de apa in bol. Acest lucru va incalzi ulterior bolul de ceai, apoi folositi panza pentru a usca ustensilele.
Daca ati ales sa aveti si un moment dulce, acestea pot fi consumate dupa acest mic ceremonial al purificarii, mai ales ca aroma dulce a gustarilor creeaza echilibru si armonie cu gustul amar al ceaiului.
Compozitia ceaiului ar trebui sa fie din trei linguri de Matcha puse in bolul de ceai, apoi adaugati apa fierbinte, dar nu clocotita, raportul fiind de trei la unu (Matcha si apa). Amestecati usor prin miscari lente, circulare, pana cand Matcha devine groasa si cremoasa, iar pudra este dizolvata.
Marie Kondo sugereazaa sa bem ceaiul folosind ambele maini, cu una sa tinem bolul, iar cu cealalalta sa tinem toarta. Totodata, indeamna la observarea contrastului intre Matcha-ul colorat si albul portelanului, iar aceste mici gesturi sunt de fapt momente de pauza si de reflectie, de traire in prezent si de bucurie.
Pune vasul în palma stângă. Folosiți mâna dreaptă pentru a ține partea laterală a bolului și rotiți-l de 2,5 ori în sens invers acelor de ceasornic. Profitați de frumusețea castronului de ceai. Observați contrastul matcha-ului colorat. Acesta este un moment de pauză și reflecție.
Dupa ce ati savurat ceaiul, nu uitati sa curatati si sa clatiti toate ustensilele de ceai. La sfarsit, inclinati-va incet si multumiti-va ca v-ati acordat timp pentru a face asta. Recunoasteti intentia pe care ati stabilit-o la inceputul ceremoniei.
Studiile arata ca ritualurile zilnice ale ceaiului au efecte antidepresive si provoaca bucurie.
Studiile au demonstrat ca consumul regulat de ceai verde matcha are efecte benefice asupra atentiei noastre, amintirilor si capacitatii de a depasi distractiile si de a combate depresia.
De asemenea, specialistii spun ca cei care participa la un ritual zilnic al ceaiului traiesc o viata mai implinita si mai lunga. In Japonia, ceremonia zilnica a ceaiului (care este adesea cu Matcha) este considerata o parte esentiala a culturii japoneze – iar oamenii de stiinta nu cred ca este o coincidenta faptul ca japonezii au cea mai lunga speranta de viata de pe planeta.
Potrivit oamenilor de stiinta, longevitatea exceptionala a populatiei japoneze poate fi atribuita in primul rand alegerilor lor dietetice – care includ ceaiul zilnic.
In comparatie cu alte tipuri de ceai, ceaiul Matcha este deosebit de eficient in a produce o energie relaxata, dar concentrata. „Chiar daca sunt doar cinci minute, imi iau timp pentru ceai (matcha), deoarece este important pentru mine sa ma simt in echilibru cu propria persoana”, explica Kondo.
Ceremonia traditionala a ceaiului Matcha se concentreaza pe armonie, respect si liniste – care are o multime de asemanari cu principiile filozofiei budismului zen – atentie, efemeritate si acceptare.
Potrivit istoricilor, minimalismul japonez a inceput candva in secolul al XII-lea, cu sute de ani in urma de tehnicile propuse de Marie Kondo. De-a lungul a sute de ani, practica budismului zen si a consumului de ceai verde Matcha a influentat dramatic cursul minimalismului in Japonia, inspirand multi rezidenti japonezi sa adopte meditatia in viata de zi cu zi.
Practica minimalismului japonez in designul si organizarea casei a fost inspirata de natura budista pentru a trai o viata curata, naturala, cu armonie si natura. Specialistii in minimalism japonez cred, de asemenea, ca acest stil in gospodarie a inceput in anii 90, cu designul clasic al bolului de ceai Matcha – si, la randul sau, s-a raspandit in moda, arta, arhitectura si organizarea casei japoneze.
Matcha este un soi chinezesc de ceai verde, unic pentru metodele sale de recoltare, procesare si preparare.
Cu trei sau patru saptamani inainte de recoltare, tufa (Camellia sinensis) este acoperita pentru a preveni lumina directa a soarelui, permitand frunzelor sa creasca la umbra. Dupa recoltare, frunzele sunt curatate de tulpini si apoi sunt prelucrate intr-o pulbere fina. Spre deosebire de majoritatea soiurilor de ceai, matcha vine intotdeauna sub forma de pudra – practica a fost introdusa pentru prima data in China, dar a ramas un standard in Japonia.
Traditional, ceaiul matcha este facut din frunze de ceai verde macinate pana ajung o pulbere fina si este amestecata in apa pentru a forma un ceai spumos, foarte cunoscut datorita unui trend global care a pozitionat matcha in meniurile dietelor si meniurilor vegetariene, fiind disponibila intr-o mare varietate de bauturi si deserturi.
Cu toate acestea, in mod tradițional, ceremonia ceaiului matcha face parte din culturala japoneza si este folosit atat pentru adunarile formale, cat si pentru cele informale, o expresie a ospitalitatii si generozitatii fata de oaspeti.
Istoria si arta ceaiului sunt strans legate de traditia acestei ceremonii a servirii ceaiului japonez, care are origini budiste. Ea dateaza din secolul al IX-lea, cand a fost adusa din China de catre un calugar budist. Istoric, ceaiul era cunoscut in China de peste o mie de ani inainte ca el sa devina popular in Japonia, insa folosit in ritualurile budiste, ceaiul japonez a capatat alta importanta.