Cetatea de Scaun a Sucevei se promoveaza printr-o bancnota cu valoare 0 euro. Modelul este deja implementat la majoritatea obiectivelor turistice din Europa
Vizitatorii Cetatii de Scaun a Sucevei vor avea o surpriza in aceasta perioada: edificiul este promovat prin intermediul unei bancnote suvenir de 0 euro, lansata de Muzeul National al Bucovinei in colaborare cu Eurosuvenir Romania.
Bancnota suvenir de 0 euro a fost tiparita cu aprobarea scrisa a Bancii Frantei si securizata la standardele impuse de Banca Centrala Europeana, intr-un tiraj de 10.000 de exemplare, mentioneaza oficialii Muzeului National al Bucovinei. Produsul are caracteristici de securitate similare bancnotelor reale si un design unic, atragator, asemanator, dar nu confundabil.
In Romania, mai sunt inca cinci obiective care apar pe celebrele bancnote, Delta Dunarii, Palatul Culturii din Iasi, Cetatea Alba Carolina, Masivul Bucegi si Castelul Karolyi din Carei.
Bancnotele sunt puse in vanzare la pretul de 18 lei, la standul de prezentare de la Casa Custodelui – Cetatea de Scaun a Sucevei si la magazinul de prezentare al Muzeului de Istorie Suceava.
La achizitionare, turistii primesc si o mini-vedere cu imaginea cetatii si o scurta prezentare, impachetate intr-un plic cu insemnele Muzeului National al Bucovinei.
Proiectul de promovarea a obiectivelor turistice renumite in intreaga lume este o initiativa de tip marca inregistrata aparuta in Franta in anul 2015. De-a lungul timpului, pe aceste bancnote suvenir au aparut obiective precum: Sagrada Familia (Barcelona, Spania), Domul din Köln (Germania), Castelele de pe Valea Loarei, Poarta Brandenburg (Berlin, Germania), Arcul de Triumf (Paris- Franta).
Cetatea de Scaun a Sucevei Cetatea Sucevei a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea in apropierea orasului medieval Suceava si a fost principala resedinta a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani.
Ansamblul arhitectonic medieval, alcatuit din castel si ziduri de aparare, a fost consolidat si completat in cadrul uni vast proiect in perioada 2011-2015, redandu-i aspectul impunator.
Dincolo de exponate si vestigii istorice, vizitatorii beneficiaza de sisteme multimedia cu tematica istorica medievala si proiectii video cu subiecte legate de istoria cetatii, dar si de o carte interactiva de istorie medievala a Moldovei.