Chanel a prezentat noua colectie intr-un castel de poveste de pe Valea Loarei. Singurul spectactor a fost Kristen Stewart.
Dupa ce, in ultimii 10 ani, si-a obisnuit publicul si presa cu cele mai spectaculoase defilari de moda, casa de moda Chanel a tinut sa nu coboare stacheta pentru prezentarea colectiei Metiers D’Art 2020/2021.
Colectia a fost lansata printr-o defilare de moda pusa in scena pe holurile unuia dintre cele mai frumoase castele de pe Valea Loarei, Chateau de Chenonceau.
Prezentarea de moda a avut un singur invitat, pe Kristen Stewart care le-a admirat pe frumoasele modele cum defileaza in hainele de inspiratie romantica si accente rock.
Stewart este ambasadorul oficial al casei de moda Chanel inca din decembrie 2013, fiind una dintre muzele preferate ale regretatului Karl Lagerfeld.
La finalul prezentarii care a inclus 73 de tinute noi sub care modelele au purtat colanti argintii pentru a se proteja de vremea rece si coridoarele racoroase, Virginie Viard, directorul creativ Chanel s-a pozat alaturi de ele in fata castelului spectaculos.
Mai jos puteti urmari defilarea de poveste.
Alegerea castelului de Chenonceau a avut legatura atat cu mesajul noii colectii dar si cu contextul social actual. Istoria cladirii este legata de curentul feminist.
Castelul de Chenonceau este cunoscut drept „Castelul Damelor” pentru ca a fost construit dupa ideile unor femei importante si a fost locuit de Diane de Poitiers si Catherine de Medici. Cladirea este marcata cu monograma Ecaterinei de Medici care este compusa din doua litere „C”, asemanatoare logo-ului Chanel.
Noua colectie include o referinta la viata Ecaterinei de Medici prin jachetele lungi din catifea neagra, un obiect vestimentar adoptat de Regina consoarta dupa moartea sotului sau, Regele Henry al II-lea.
Printre fustele scurte din tuid, jacquard si paiete si numeroase perle care decoreaza tinutele din noua colectie se numara si referinte la tapiseria din castel care provine din perioada Renasterii. Au fost integrate sub forma unor nuante calde de aramiu si prin broderii florale inspirate de gradinile de pe mosia castelului.
Viard a povestit ca, desi nu exista vreo declaratie a lui Coco Chanel ca ar fi fost inspirata in mod direct de Ecaterina de Medici, stilul acesteia se regaseste in ADN-ul casei de moda prin gulere albe cu volane, dantelarie si bijuterii.
Castelul de Chenonceau este unul dintre cele mai spectaculoase si cunoscute din seria de cladiri istorice de pe Valea Loarei.
Mosia Chenonceau exista inca din secolul al XI-lea iar constructia cladirii actuale a inceput in 1514 pe fundatiile unei mori care a fost extinsa in zona raului. Podul a fost construit in 1556 de Philibert de l’Orme, faimosul arhitect francez din Renastere.
Desi a fost cumparat de Thomas Bohier, sambelanul Regelui Charles al VIII-lea, constructia cladirii a fost supervizata inca de la inceput de o femeie. Istoria Chenonceau a inceput cu Katherine Briconnet, sotia aristocratului Bohier care l-a invitat pe Regele Francis I in vizita la deschidere.
Castelul a fost confiscat de stat dupa o serie de taxe neplatite Coroanei Franceze. In 1547, Regele Henry al II-lea l-a daruit amantei sale oficiale, Diane de Poitiers care a comandat construirea podului si plantarea gradinilor cu plante si pomi fructiferi.
Dupa moartea lui Henry al II-lea in 1559, Ecaterina de Medici, sotia ramasa vaduva si devenita Regent a fortat-o pe Poitiers sa schimbe castelul Chenonceau cu Chaumont. Regina Ecaterina a transformat mosia in resedinta ei preferata, adaugand o serie de gradini superbe.
Regina a investit o suma colosala de bani in Chenonceau, devenind primul loc din Franta in care a fost vazut un spectacol de artificii, in 1560.
Ulterior, castelul a fost daruit de Regele Henry al IV-lea amantei Gabrielle d’Estress si lasat mostenire Ducelui de Vendome si urmasilor acestuia. In 1720, a fost cumparat de Ducele de Bourbon care a vandut o mare din statui si opere de arta catre mosia din Versailles.
In ultimele decenii, Chenonceau a fost al doilea cel mai vizitat castel din Franta, dupa Versailles.