Alimentatie din viitor. Oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia au reusit sa printeze 3D un cheesecake. Au creat o imprimanta care poate fi utilizata acasa si imprima orice fel de mancare folosind cerneluri alimentare.
O echipa de cercetatori de la Creative Machines Lab, un laborator stiintific din cadrul Universitatii Columbia, a reusit pentru prima data sa printeze 3D un cheesecake folosind tehnologii de ultima generatie.
Acestia sustin ca au creat o imprimanta 3D care ar putea sa „construiasca” de la zero orice fel de mancare si in acelasi timp il poate personaliza in functie de nevoile si dorintele fiecaruia.
Cercetarea lor a fost publicata acum cateva zile in revista NPJ Science of Food si este rezultatul unui proiect care a durat 4 ani.
Oamenii de stiinta sustin ca asa va arata mancarea viitorului si ca „robotul de bucatarie” construit de ei le permite oamenilor sa-si imprime acasa delicatesele dorite. Fiecare preparat poate fi creat folosind cerneluri alimentare comestibile.
Proiectul celor de la Creative Machines Lab a fost dezvoltat pentru a usura gatitul acasa si pentru a atrage atentia asupra educatiei nutritionale.
In prezent, in unele restaurante si supermarketuri sunt vandute mancaruri procesate care au o calitate indoielnica a ingredientelor iar consumatorii le cumpara in graba fara sa stie ce contin de fapt, multe dintre ele avand un raport nutritional scazut. Solutia cercetatorilor a fost de a dezvolta un produs care sa poata recrea cele mai populare si dorite preparate fara foarte mult efort si timp dedicat din partea consumatorului.
Desi in trecut tentativele de a crea mancare printata 3D au rezultat esecuri culinare, acum, echipa lui Jonathan Blutinger, unul dintre autorii cercetarii si co-initiator al proiectului, a reusit ca construiasca un produs care poate sa printreze cu succes un cheesecake din sapte ingrediente. Desertul a fost realizat cu cerneluri alimentare comestibile cu unt de arahide, crema de ciocolata si gem de capsune la care a fost adaugat un amestec de biscuiti, piure de banane, cirese si glazura.
In timpul testelor, cercetatorii au observat ca prajitura imprimata in mai multe straturi se aseamana cu constructiile arhitecturale, deoarece pentru a reusi sa creeze cu succes desertul a fost nevoie sa utilizeze principii similare. In cazul primelor straturi au recurs la un amestec de biscuiti, unt de arahide si crema de ciocolata care sa fie suficient de solid pentru a sustine straturile mai moi, in acest fel prajitura poate fi formata si poate imita cu usurinta un cheesecake de cofetarie.
Echipa sustine ca acesta tehnologie este primul pas care deschide drumul catre feluri de mancare usor de facut si de personalizat si care pot fi mai nutritive si mai sanatoase.
Imprimanta lor 3D ar putea imbunatati siguranta alimentara deoarece le permite oamenilor sa controleze mai bine alimentele pe care le consuma in timpul fiecarei mese, permitand inclusiv o selectie proprie a ingredientelor pe care sa le consume.
In acest sens, Christen Cooper, profesor la Columbia University si cercetator in cadrul proiectului a declarat ca „Avem o problema foarte mare in ceea ce priveste valoarea nutritiva scazuta a alimentelor procesate. Imprimarea 3D va produce in continuare alimente procesate, dar poate ca partea buna a lucrurilor va fi un control mai bun si o personalizare mai buna a nutritiei”.
Mai mult de atat, cercetatorii sustin ca persoanele cu restrictii alimentare ar putea profita cel mai mult de pe seama meselor personalizate, deoarece pot controla textura si nutrientii din fiecare preparat.
“De asemenea, in urma pandemiei COVID-19 a inceput sa se puna un accent din ce in ce mai mare pe siguranta alimentara, astfel preparatele pregatite cu mai putina manipulare umana ar putea scadea riscul de imbolnavire alimentara si de transmitere a bolilor. Acest mod de a printa mancarea ar putea fi avantajos pentru noi toti.”, a adaugat Blutinger.