„Cina cea de taina” a lui Titian a fost descoperita pe un zid al unei biserici din Anglia. A ramas neobservata aproape 100 de ani iar biserica planuia sa o arunce.
De mai bine de 100 de ani, o pictura a „Cinei cea de Taina” a ramas neobservata pe un zid al unei biserici din Lebdury, un oras cu 10.000 de locuitori din Vestul Angliei. Recent, cercetatorii au identificat pe panza semnatura lui Titian, unul dintre cei mai influenti maestrii ai Renasterii.
Pe langa semnatura lui Titian, au fost identificate si ale elemente care dateaza pictura in secolul al XVI-lea.
Majoritatea credinciosilor din Ledbury nu au dat importanta panzei de 3,65 pe 1,52 metri. Unii au sugerat ca parohia isi doreste „sa o arunce”, asa cum reverendul Keith Hilton-Turvey a declarat pentru Hereford Times.
Initial, angajatii bisericii il angajasera pe istoricul si conservatorul de arta Ronald Moore sa restaureze lucrarea despre care se banuia ca ar fi o copie dupa „Cina cea de Taina” a lui Leonardo da Vinci, din secolul al XIX-lea. Dupa ce s-a apropiat de panza, Moore a declarat pentru The Telegraph ca „Am putut observa ca e speciala, dar nu stiam cat de speciala. Este la aproximativ 3 metri de sol deci nu poate fi vazuta decat de pe o scara.”
Lucrarea a fost studiata timp de 11.000 de ore pe parcursul a trei ani inainte de a gasi indicii clare care sa ajute la plasarea ei in atelierul lui Titian.
Sub panza, a fost descoperita o scrisoare din 1775 scrisa de colectionarul John Skippe care face referire la achizitionarea unui tablou de Titian. Unul dintre descendentii lui Skippe a donat „Cina cea de taina” catre biserica din Ledbury in 1909.
Cercetatorii au stabilit ca unul dintre chipurile apostolilor se incadreaza in stilul Vechiului Maestru si ca membrii atelierului sau de la Venetia au finalizat piesa. Lucrarea a fost comandata de o manastiere venetiana intre 1560 si 1580 iar unul dintre fiii pictorului Orazio Vecellio ar fi contribuit la realizarea acesteia.
Mai jos puteti vedea semnatura lui Titian identificata dupa analiza cu raze infrarosii si tehnologie avansata.
In perioada Renasterii, era o practica obisnuita ca ucenicii din atelierul unui pictor sa realizeze cea mai mare parte a lucrarii. Artistul urmarea procesul indeaproape si ii ghida pentru a-si pune amprena stilistica si semnatura pe orice tablou creat in echipa.
Conform descoperirilor publicate in Hereford Times, pictorii au folosit o serie de tehnici, stiluri si materiale diferite pentru a realiza „Cina cea de taina”. Capetele apostolilor sunt pictate de artisti diferiti, un aspect rar intalnit in astfel de lucrari.
Cand Titian a murit de ciuma in 1576, a lasat in urma o serie de piese neterminate – inclusiv, poate, cea din Ledbury. „A fost un artist foarte popular si ocupat si cred ca nu a avut niciodata timp sa lucreze la el si sa-l termine”, explica Moore pentru BBC News.
Software-urile de recunoastere faciala si imaginile suprapuse au oferit indicatii in directia in care unii dintre apostoli se bazeaza pe infatisarea lui Titian si a membrilor familiei sale.
Nascut la Venetia in 1488, Titian a practicat arta de la o varsta frageda, servind ca ucenic la mesterul mozaicar Sebastiano Zuccato. Ulterior, a parasit studioul lui Zuccato pentru a studia cu Giovanni Bellini, unul dintre cei mai proeminenti artisti venetieni ai vremurilor.
Titian si-a rafinat stilul pe masura ce s-a maturizat si a creat imagini pe diferit subiecte, de la portrete la peisaje pana la povesti mitologice. A lucrat cu ucenici ai atelierului sau pentru a crea unele dintre cele mai faimoase picturi ale sale, inclusiv Venus din Urbino, o scena atragatoare a unei tinere mirese care zacea goala pe un pat.
Cina cea de Taina din Ledbury a suferit daune semnificative de-a lungul secolelor, pierzandu-si o mare parte din detalii, tonuri si culori. Dar, in timp ce pictura este in stare proasta, Moore spune CNN ca „Este unica. Este prima sansa pe care am avut-o in istoria artei sa putem privi la o pictura de atelier a lui Titian realizata pe o perioada destul de lunga de timp. ”
Cercetarile lui Moore vor fi prezentate in cartea „Titian’s Lost Last Supper: A New Workshop Discovery” care va fi lansata pe 26 martie si poate fi comandata de aici.