Cinci familii care detin mari trusturi media care ar putea fi sursa de inspiratie pentru serialul “Succession” (HBO). In multe dintre ele au fost crime, condamnari si faliment.
Considerat unul dintre cele mai bune si mai complexe seriale de televiziune din ultimii ani, Succession – povestea unul mogul media ai carui copii se lupta pentru mostenire – genereaza cu fiecare sezon discutii tot mai multe legate de asemanarile cu realitatea si cu familiile care detin mari trusturi media la nivel global care ar putea fi inspiratie pentru film.
In primul sezon s-a spus ca povestea e inspirata de familia Murdoch, mai ales ca Jesse Armstrong care a avut ideea serialului a fost preocupat multi ani de activitatea familei Murdoch. Inainte de Succession Armstrong se gandea sa faca un film care se numea chiar Murdoch care avea ca punct central aniversarea de 78 de ani a lui Rupert Murdoch si discutiile din familie despre succesorii sai.
In 2018, Armstrong a precizat insa pentru Variety ca in Succession e vorba de o familie fictionala, iar in scenariu au mai fost incluse detalii din vietile familiilor William Randolph Hearst, Robert Maxwell si chiar din viata si familia Reginei Elisabeta tocmai pentru ca si-a dorit o poveste despre influenta globala, nu doar in media ci si in politica.
Pentru contextul spectatorilor iata cateva detalii despre sursele de inspiratie ale acestui serial.
Familia Murdoch este cea care detine Fox Tv, studiourile 21st Century Fox, New York Post, The SUN, dar si Nova Entertaiment divizie specializata in productii online.
Rupert Murdoch, proprietarul intregului conglomerat media, s-a intors in pozitia de CEO FOX News dupa ce Roger Ailes a fost indepartat din functie ca urmare a unui amplu scandal sexual. Ailes, care a murit in 2017, e cel care a inspirat filmul The Loudest Voice (fiind interpretat de Russel Crowe) si care a modificat mult din felul in care se consuma acum televiziunea. A fost printre altele si consilierul principal al lui Donald Trump in perioada campaniei electorale.
Murdoch senior are, la fel ca in filmul HBO, 4 copii: doi baieti James (48 de ani) si Lachlan (50 de ani) si doua fete, Elisabeth si Prudence, care se ocupa de ziarele si revistele pe care familia le are in Marea Britanie si Australia.
Iata alte familii care ar fi putut inspiratie pentru acest serial.
Arthur “A.G.” Sulzberger este al patrulea dintre membrii familiei Sulzberger care detine functia de publisher pentru New York Times.
Spre deosebire de filmul Succession, tatal A G Arthur Ochs Sulzberger, Jr s-a “pensionat” in 2018 cand avea 66 de ani, fiind cu 10 ani mai tanar decat personajul central din filmul HBO.
Familia Redstone este o alta familie care coordoneaza si controleaza un conglomerat media, in plus viata acestei familii a fost marcata de multe scandaluri asemanatoare cu cele din serial.
Familia Redstone detine National Amusements, holdingul care controleaza Viacom si CBS. Shari Redstone, fiica de 67 de ani a liderului familiei, Summer, a dat in judecata in 2018 canalul de televiziune CBS pentru ca a incercat sa o inlature din managementul trustului. Shari este acum presedintele National Amusements si CEO la ViacomCBS.
Sumner Redstone a murit anul trecut, dar cu 4 ani in urma si-a revendicat dreptul de a fi seful CBS dupa ce un ordin judecatoresc il facuse inapt pentru a mai conduce compania in urma examinarii unui psiholog geriatric. A fost una dintre miscarile pentru dobandirea puterii in companie initiate de fiica a.
Familia Hearst este una dintre cele mai vechi familii cu istoric in managementul media.
Hearst Corporation are peste 360 de produse media (printre ele Cosmopoitan, Esquire, grupul tv ESPN in parteneriat cu The Walt Disney Company) si e un trust care a luat nastere in 1887 cand William Randolph Hearst a cumparat San Francisco Examiner.
Compania a trecut deja prin trei generatii si e condusa in acest moment de nepotul lui William.
Una dintre cele mai controversate familii care au condus trusturi media este Maxwell, un nume care in ultimii ani a fost in atentia globala din cauza fiicei Ghislaine Maxwell care in acest moment este in penitenciar, cu sentinta pe viata pentru trafic de minore in scandalul in care a fost implicat si Jeffrey Epstein.
Robert Maxwell, un apropiat al printului Charles, a construit un imperiu media care a avut la baza New York Daily News; a murit intr-un accident controversat asupra caruia inca planeaza suspiciuni, in 1991 pe un yaht. Decesul sau a dus la o disputa in familie pentru mostenire, la divizarea trustului si, apoi, la falimentul acestuia.
Liderul familiei Carnegie a fost sursa de inspiratie pentru actorul Brian Cox, cel care il interpreteaza pe Logan Roy.
Intr-un interviu pentru Financial Times in 2019, Cox a povestit ca a fost fascinat de tanarul care nu avea nimic si a construit de la zero un conglomerat care l-a transformat intr-unul din cei mai bogati oameni din lume.
Andrew Carnegie s-a nascut in 1835 si a incetat din viata in 1919, iar principalele lui afaceri au fost in zona industriilor; a avut fabrici foarte mari de productie si prelucrare a otelului, precum si companii in zona dezvoltarii retelelor de cai ferate. A fost insa si un foarte mare filantrop si un om interesat de cultura. Cladirea Carnegie Hall din New York a fost construita de el, la fel cum a mai construit o univeritate in Scotia, mai multe muzee si a dezvoltat un lant de librarii fiind un mare iubitor de carti.
Spre deosebire de celelalte familii mentionate, Andrew Carnegie a avut un singur copil, Margaret Carnegie Miller, care a fost presedinta fundatiei pe care tatal sau a fondat-o la New York si care a avut in grija toate actiunile culturale. Margaret a murit in 1990 cand avea 93 de ani.
Succession, ultimul episod al seriei, este acum pe HBO GO.