Discurs emotionant al lui Ciprian Chiujdea (Trei kilometri pana la capatul lumii) la decernarea European University Film Award. Regizorul Emanuel Parvu este intervievat de marile publicatii de cinema
Trei kilometri pana la capatul lumii a fost distins cu European University Film Award, EFA 2024.
Juriul compus din studenti din 23 de tari europene a ales filmul castigator din cele cinci nominalizari anuntate la inceputul lunii noiembrie.
Prezent la ceremonia de la Lucerne, Elvetia, a fost actorul Ciprian Chiujdea a declarat „Este o mare onoare sa accept acest premiul din partea intregii echipe a filmului. Regizorul Emanuel Parvu si producatorul filmului, Miruna Berescu, nu au putut sa fie alaturi de noi in aceasta seara fiind in Statele Unite ale Americii pentru campania filmului pentru Premiile Oscar.
Multumim pentru aceasta distinctie care inseamna cu atat mai mult cu cat vine din partea unei noi generatii de cinefili. E o recunoastere importanta pentru film, cu atat mai relevanta poate in contextul actual din Romania.
Cand am inceput sa lucram la acest proiect, am fost cu totii de acord asupra importantei lui ca start pentru dezbaterea unor subiecte mai sensibile in speranta unei mai mari vizibilitati si, poate, inceputul schimbarii unor perspective.
Gratie acestui premiu suntem cu trei kilometri mai aproape de acest tel. Multumesc!”
In prezent filmul este aratat in Statele Unite intr-o serie de proiectii pentru membrii votanti ai Academiei Americane de Film, iar in Romnia inca mai poate fi vazut in unele cinematografe la aproape doua luni de la lansare.
In campania de promovarea filmului in Statele Unite, regizorul Emanuel Parvu a acordat un interviu revistei Screen Daily in care a abordat tema judecatilor asupra lucrurilor pe care nu le cunoastem, dar de care ne temem, precum si tema minoritatilor de orice fel, subiecte abordate in 3 km…
“ Cred ca creierul nostru, asa cum sunt fiintele umane, este folosit pentru a ataca minoritatile si nu stiu de ce. Cum ar fi sa zicem, de exemplu, daca creierul tau acum, o sa dau doar un exemplu scurt, creierul tau acum stie ca sunt o minoritate. In cazul asta, sunt o minoritate daca ma duc in Statele Unite sau daca ma duc in Italia sau in Spania, sunt o minoritate, o categorie superficiala de minoritate. Dar eu sunt un regizor roman intr-o pozitie minoritara. Daca ma cert cu tine si incepem sa ridicam vocea si sa ne insultam, exista o posibilitate foarte mare ca la final, sa avem urmatorul scenariu. Ce ai fi spus daca eram un american cu care te certai, “esti un prost”. Punct. Exista o posibilitate foarte mare sa spunem sa fiu prost si eu, dar sa adaugi “roman prost”.
Este un lucru pe care il avem de la animale, ii atacam pe cei care-I simtim inferiori, mai slabi.
(…) aceste subiecte exista. Si poate ca, daca vorbim despre ele, daca le subliniem, peste 20 de ani, copiii nostri vor avea subiecte diferite despre care sa vorbeasca.”
Interviul integral poate fi urmarit mai jos.