Studii recente arata ca un consum zilnic de 2-3 ciuperci de padure reduce aparitia cancerului cu pana la 45%. In China Antica, exista obiceiul ca femeile sa consume 15 ciuperci pe luna.
Primavara, odata cu ploile, tot mai dese e vremea in care putem manca multe alimente proaspete, printre ele si ciupercile de padure.
Studii numeroase au aratat ca un consum constant de fructe si legume este asociat cu reducerea riscului de boli cronice si, desi tehnic nu sunt considerate legume, ciupercile de padure (fungus) intra in categoria alimentelor care ajuta mult la sanatate.
Ciupercile de padure sunt un impuls serios pentru sistemul imunitar si pot reduce riscul aparitiei cancerului, ele sunt bogate in phytochimicale, flavonoide, in polizaharide, in seleniu, vitaminele B,C,D si au antioxidanti foarte puternici.
Recent a fost publicat unul dintre cele mai mari studii despre efectul consumului ciupercilor de padure in raport cu lupta impotriva cancerului; rezultatele arata ca un consum de 18 grame zilnic din acest aliment a redus impactul cancerului in corp cu pana la 45%. Studiul a fost realizat pe parcusul a patru ani pe aproape 20.000 de pacienti bolnavi de cancer.
Conform studiului, ciupercile de padure sunt cea mai importanta sursa alimentara pentru a aduce corpului un aport de ergotionina care este un antioxidant foarte puternic care protejeaza celula umana. Prezenta acestuia in corp lupta impotriva proceselor oxidative, reducand apartia cancerului.
Exista studii care arata ca aceeasi ergotionina are un efect citoprotectiv si anti imbatranire – in ciupercile shiitake, dar si in stridii gasindu-se cea mai mare cantitate din acest antioxidant.
In China Antica, exista obiceiul ca femeile sa consume 15 ciuperci pe luna si sa bea 15 cesti de ceai verde intr-o luna, tocmai pentru a preveni aparitia unor boli.
La noi, bunicile din toate timpurile in perioada de post au facut ciulama de ciuperci, chiftele din ciuperci, zacusca din ciuperci, au pus muraturi din ciuperci (o combinatie perfecta pentru ca aduce si un plus de probiotice).
Pentru ca e un aliment pe care-l culegi de pe langa casa, se inmulteste rapid natural, ciupercile au fost considerate multa vreme o solutie pentru alimentatia saracilor – varza calita cu ciuperci fiind una dintre mancarurile noastre traditionale aparuta in vremuri economice grele.
De fapt, intoarcerea la acest gen de preparate ne ajuta in dezvoltarea corecta a unui sistem imunitar care sa faca fata presiunii societatii moderne.
Iata reteta de varza acra cu ciuperci, o mancare foarte veche romaneasca.
Aveti nevoie de 1 kg varza acra, 300 g varza cruda, 300 g ciuperci uscate, 2 bucati ceapa, 1 lingurita nucsoara, 2 linguri untura, piper boabe. Optional, pentru cand preparatul nu e de post, puteti pune 300 g carne afumata,
Ciupercile se pun la inmuiat in apa calda cateva ore, preferabil cu o seara inainte. Varza cruda, taiata fidea se opareste in apa clocotita pentru 4-5 minute, se scurge si se amesteca intr-un bol cu varza acra, spalata si scursa. In cratita in care vom pune totul la fiert, untura si ceapa se calesc (adaugam si carnea taiata bucati mici, daca am ales versiunea cu carne) si, dupa 3-5 minute, punem ciupercile bine scurse de apa.
Dupa alte cateva minute se adauga varza, nucsoara si piperul si se lasa sa fiarba o ora