Skip to content

Cladirea Baile Neptun din Baile Herculane este pe lista celor mai periclitate sapte monumente din Europa. Statiunea a fost o bijuterie, frecventata inclusiv de Imparateasa Sisi

 

Cladirea fostelor Bai Neptun din statiunea Baile Herculane, judetul Caras-Severin, se afla pe lista celor mai periclitate sapte monumente si situri de patrimoniu din Europa, lista intorcmita de Europa Nostra si Institutul Bancii Europene de Investitii.

Cele mai Periclitate 7 monumente si situri de patrimoniu din Europa în 2022 sunt:  Baile Neptun, Baile Herculane – Romania; Podul Zogu –  Albania; Manastirea Récollets, Nivelles – Belgia;  Orasul Gradina La Butte Rouge, langa Paris – Franta; Centrul istoric Stolberg – Germania; Palatul Orléans-Borbón, langa Cádiz – Spania; Fortareata Crèvecoeur, Den Bosch –  Olanda.

Selectia a fost facuta pe baza semnificatiei patrimoniale si a valorii culturale remarcabile a fiecarui sit, precum si pe baza pericolului grav cu care se confrunta. Nivelul de angajament al comunitatilor locale si angajamentul partilor interesate publice si private de a salva aceste situri au fost considerate valori adaugate cruciale. Un alt criteriu de selectie a fost potentialul acestor situri de a actiona ca un catalizator pentru dezvoltarea socio-economica durabila, precum si un instrument de promovare a pacii si dialogului in localitatile lor si regiunile mai extinse.

In prezent, cea mai activa asociatie din Romania care incearca sa salveze patrimoniul local din Baile Herculane este Herculane Project.

Dupa caderea comunismului in Romania in 1989, statiunea istorica Baile Herculane a continuat sa se degradeze, inclusiv Baile Neptun, care au fost abandonate si au decazut odata cu abandonul total al cladirii din 2004 incoace. Pe de o parte, exista un vid legislativ, pe de alta parte, o parte dintre cladiri au fosr retrocedate si/sau cumparate, dar nu au fost reconditionate, de aici si starea complet deplorabila a statiunii care in trecut era una dintre bijuteriile Europei.

Din aceste motive, ONG-urile pot interveni punctual in salvarea patrimoniului local din Baile Herculane, activitatile cele mai frecvente fiind de lobby si de documentare a proiectelor arhitecturale, astfel incat atunci cand se va face interventia, sa se respecte specificul fiecarei cladiri si o restaurare cat mai aproape de ceea ce a fost candva.

Cladirea Baile Neptun face parte din orasul termal Baile Herculane, una dintre cele mai vechi statiuni balneare din Europa.

Primele inregistrari documentate despre Baile Herculane dateaza din anul 153 d.Hr. De atunci, situl s-a aflat sub dominatie romana, maghiara, otomana si austro-ungara. Baile Herculane este cea mai veche statiune din Romania si din sud-estul Europei, avand bazele din anii 102 d.Ch., de pe vremea romanilor de catre Imparatul Traian, fiind una dintre cele mai vechi statiuni din lume. Denumita de catre romani „AD AQUAS HERCULIS SACRAS AD MEDIAM” – ”Apele sfinte ale lui Hercules”, statiunea a fost definita prin introducerea cultului balnear preluat de la greci, fiind atestata documentar din anul 153 d.Ch.

Cladirea  Bailor Neptun a fost construita intre 1883 si 1886, dupa planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de catre arhitectul austriac Wilhelm von Doderer. Situata pe un teren ingust, Baile Neptun au o suprafata totala de aproape 4.000 mp, adapostind 63 de sali individuale de baie pentru tratament sau masaj si patru piscine comune de dimensiuni mai mari.

La momentul construirii sale, cladirea era cel mai modern SPA din Europa. Centrul sau de tratament medical avea medici renumiti, si era vizitat de personalitati eminente ale vremii care au venit sa se bucure de activitatile culturale si de agrement oferite. Printre cei mai de seama invitati s-au numarat membrii familiei regale habsburgice, printre care imparateasa Elisabeta a Austriei – Sissi – si imparatul Franz Josef.

Imparateasa Sisi era o apropiata a Reginei Elisabeta a Romaniei si venea des la baile cu apa termala din localitatea Baile Herculane.

Regina Elisabeta a Romaniei si Imparateasa Sissi a Austriei erau unite de pasiunea pentru poezie, fiind amandoua pasionate de creatiile poetului german Heinrich Heine. Regina a cunoscut-o pe Sisi chiar in prima ei vizita la Herculane, unde a ajuns la recomandarea doctorului care ii trata reumatismul.

In jurnalul ei, În jurnalul ei, Regina Elisabeta a amintit-o pe Sissi si a redat cateva dintre conversatiile purtate cu aceasta. Printre altele, lui Sisi nu ii placeau indatoririle de regina si nici ritualurile si ceremoniile fastuoase pentru ca nu ii placea sa fie privita de mase de oameni.

Ultima vizita a Imparatesei Sisi in Romania a avut loc in 1896, la inaugurarea canalului navigabil Portile de Fier, unde l-a insotit pe Franz Josef. Acestia, impreuna cu Alexandru I al Serbiei si Carol I, regele Romaniei, s-au intalnit la Orsova, iar apoi cele trei familii regale au sarbatori la un bal organizat la Cazinoul din Baile Herculane. De altfel, in Orsova se afla singurul monument din tara dedicat Imparatesei Sisi, realizata din marmura de Ruschita, in 1914 si inaugurata abia in 1918.

Citește în continuare