Skip to content

80 de obiecte de arta din colectia lui Michael Jackson au fost scoase la licitatie. Include numeroase sculpturi cu Peter Pan si primul contract semnat de Jackson 5.

O parte din colectia lui Michael Jackson a ajuns din nou pe piata vanzarii obiectelor de arta. 48 de statui de bronz, dintre care majoritatea il reprezinta pe Peter Pan, si alte opere de arta care au decorat Neverland sunt disponibile spre cumparare intr-o licitatie online gazduita de Guernsey’s din New York care a inceput pe 13 octombrie si se va incheia pe 23 octombrie.

Pe langa colectia de statui a Regelui Muzicii Pop, licitatia include o corabie oferita cadou de Elizabeth Taylor, candelabre extravagante si numeroase obiecte de colectie care i-au definit cariera artistului.

Licitatia Guernsey’s include 80 de loturi pentru care puteti licita aici. Unul dintre cele mai pretioase obiecte este primul contract semnat vreodata de Jackson 5, trupa in care Michael si fratii sai au debutat.

Cea mai voluminoasa lucrare din licitatie este sculptura din bronz cu cinci copii urcati intr-un copac. Are peste 2,2 metri inaltime si a fost principalul obiect de decor la intrarea in parcul de distractii Neverland, construit de Michael pentru a distra copiii din intreaga lume.

Pretul obiectelor pornesc de la 1.000 de dolari pentru o statueta unui muschetar pana la 100.000 de dolari pentru statuia de bronz cu cei cinci copii.

Obiectele provin dintr-o colectie care a starnit un scandal urias si va fi vanduta pentru a aduce profit. Ajuns in pragul falimentului, Jackson vroia sa vanda obiectele. S-a razgandit si a pornit un proces in care casa de licitatii a pierdut multi bani.

In aprilie 2009, casa de licitatii Julien’s, una dintre cele mai cunoscute de la Hollywood, planuia un eveniment urias organizat impreuna cu Michael Jackson prin care erau vandute peste 2.000 de obiecte din arhivele sale, inclusiv portile de fier de la Neverland si manusa alba cu cristale purtata pe scena in timpul melodiei „Billie Jean”.

Desi semnase actele pentru licitatie, Jackson s-a razgandit cu cateva saptamani inainte sa moara, i-a dat in judecata pe cei de la Julien’s si le-a cerut obiectele inapoi. Au ajuns la o intelegere inafara curtii tribunalului prin care artistul urma sa isi primeasca arhiva inapoi numai dupa o expozitie prin care Julien’s isi recupera banii investiti deja in organizare.

In momentul in care Jackson s-a razgandit, exista un colectionar din Quebec care licitase deja pentru 170 de obiecte si le-ar fi castigat daca nu ar fi fost anulata vanzarea. In noiembrie 2009, Richard LaPointe i-a dat in judecata pentru 5 milioane de dolari atat pe cei de la Julien’s cat si pe reprezentantii lui Michael Jackson argumentand ca a pierdut o colectie care s-ar fi putut transforma intr-o afacere profitabila de aproape 100 de milioane de dolari. Regele Muzii Pop a murit in luna iunie 2009 asa ca disputa lui LaPointe a fost dusa cu familia acestuia.

Dupa decesul artistului, familia lui Jackson a fost orientata constant sa produca bani. Pe de o parte, pentru a acoperi datoriile uriase lasate de Michael si pe de alta, pentru a capitaliza pe valoarea emotionala a obiectelor din depozit.

Michael la Neverland

In 2011 au ajuns la o intelegere secreta cu LaPointe prin care i-au vandut 64 de obiecte dintre cele 170 pentru care licitase.

La 10 ani de la seria de incidente pe care le-a avut cu familia lui Michael Jackson, LaPointe s-a hotarat sa vanda intreaga colectie prin licitatia pornita de Guernsey’s. Estimarile pentru incasari sunt sub 10 milioane de dolari. Vanzarile muzicii lui Jackson si a obiectelor care i-au apartinut se afla in scadere inca de anul trecut cand a fost difuzat documentarul „Leaving Neverland”. Productia aduce dovezi de necontestat pentru acuzatiile de abuz sexual si corupere de minori care i-au umbrit cariera lui Michael in ultimii 20 de ani de viata.

Mai jos puteti gasi o galerie foto cu alte obiecte din colectie.

Citește în continuare