De inspiratie: Compoud, centrul gratuit de arta si wellness din California care are ca scop incluziunea prin arta
Long Beach, California, devine un nou punct de interes cultural pe harta globala: lanseaza un centru gratuit de arta si wellness, Compoud, o poveste creativa care sa inspire atat artisti, cat si spectatori. Centrul are 15.000 metri patrati, doua cladiri complet renovate, o curte si o gradina cu sculpturi, iar programul artistic va fi curatoriat de Lauri Firstenberg, fondatoarea LAXART. Programele sale vor include yoga, meditatie, cursuri de arta, spectacole, gradinarit, lecturi bilingve si o serie de evenimente gastronomice.
Deschiderea oficiala a noului centru cultural american Compoud include lucrari ale lui Glenn Kaino si Tavares Strachan, dar si cursuri gratuite de yoga, meditatie si gradinarit. Pozitionarea centrala a acestui spatiu artistic aduce mai aproape de public arta, dar si mesajele de incluziune pe care viziunea curatoriala o propune, aceasta forma de intelegere a diversitatii in toate formele ei.
Fondat de designerul Megan Tagliaferri, Compound isi propune sa creeze un spatiu pentru „educatie, dreptate sociala, vindecare si transformare”. Tagliaferri spune ca spera ca „va oferi un context sigur pentru transformare interiora, dar si o reexaminare a noastra, astfel incat sa avem o capacitate mai mare de a vedea nevoile din comunitatea noastra.”
Politica de apartenenta la Compoud, care are un angajament ferm fata de incluziune, este inclusa in lucrarea de neon a lui Tavares Strachan. „Lucrarea invita comunitatea sa se alature Compound si sa ocupe spatiu”, spune Strachan.
Artistul Glenn Kaino, a carui lucrare figureaza si in instalatia de deschidere a Compound, considera ca ideile impartasite prin arta „pot inspira generatiile sa se mobilizeze si sa ajute la redimensionarea realitatii”.
O data cu lansarea spatiului care va avea loc in septembrie 2020, va functiona si o platforma editoriala online, Compound-ed, cu subiecte de interes pentru hubul artistic, legate de misiune, istorie si comunitate. Prima editie are ca tema Chaos to Cosmos, unde artisti care vorbesc despre speranta si apartenenta, natura si frumusete, dar si despre misterele universului sunt prezentati pentru inspiratie.
Arhitectii au integrat cele doua cladiri din anii 30 in spiritual actual al cartierului, unind zona de spatii de birouri recent dezvoltata cu integrarea atelierelor designerilor locali
Spatiile fizice sunt conceptualizate si proiectate de Tagliaferri in colaborare cu firma locala BOA Architects, care au integrat in conceptul Compound cele doua cladiri din anii 1930. In interiorul fatadei art deco originale pentru care s-au folosit tonuri neutre, tavanul din lemn ofera lumina naturala, completand astfel restul materialelor naturale care reflecta miscarea modernista din California anilor ’60. „Long Beach are o traditie bogata in artizanat si dorim comunitatea sa se simta imputernicita de aceasta istorie,” explica Tagliaferri conceptul creativ.