Concert „Din lumea noua” de Antonín Dvořák transmis gratuit de Ziua Nationala a Cehiei. In 1969, Neil Armstrong a luat in misiunea Apollo 11 pe Luna o înregistrare a acestei lucrari
Cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Cehe, publicul va putea asculta in mediul online un eveniment muzical care sarbatoreste acest moment istoric al Cehiei. O inregistrare a Simfoniei „Din lumea noua” de Antonín Dvořák, sub dirijorul Václav Neumann, va putea fi urmarita pe 28 octombrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a Centrului Ceh Bucuresti.
Pe 28 octombrie 1918, in Piata Wenceslas din Praga a inceput o noua etapa pentru doua natiuni care, pana atunci, reprezentasera doua grupuri etnice separate, care faceau parte din Imperiului Austro-Ungar. Ideea uniunii ceho-slovace a prins viata la inceputul secolului al XX-lea, concomitent cu dorinta obtinerii independentei.
Primul Razboi Mondial a facilitat aceasta separare, și la 18 octombrie 1918, la Paris, Declaratia de independenta a Cehoslovaciei a fost semnata de Tomáš Masaryk, Edvard Beneš si Milan Štefánik, urmand ca la 28 octombrie aceasta sa fie proclamata la Praga. Adunarea Nationala l-a ales pe Tomáš Masaryk ca primul presedinte al Republici, independenta Cehoslovaciei a fost recunoscuta in 1919, iar Constitutia de la 1920 a pus bazele unei democratii reprezentative.
In 62 de ani de viata, Antonin Dvořák a compus peste 200 de lucrari, in multe genuri muzicale: 9 simfonii, 9 opere, concerte pentru pian, violoncel, vioara, o balada, un oratoriu, 14 lucrari pentru cvartet de coarde si altele.
Dvořák a fost sustinut de mic sa cante de catre tatal sau, invatand tainele viorii inca din copilarie, cantand alaturi de orchestre locale sau in corul bisericii. La 12 ani, Antonin a inceput sa studieze pianul, viola si orga, iar la 16 ani a intrat la Scoala de Orga din Praga, unde a descoperit muzica lui Wagner. Compozitorul avea sa recunoasca ulterior ca lucrarile compuse pana in 1873 au fost puternic marcate de Wagner si de alti compozitori germani ai romantismului tarziu, ca Brahms, care i-a si devenit prieten si sustinator.
Simfonia “Din lumea noua” a aparut ca urmare a unei invitatii din partea Conservatorului National de Muzica din New York, unde primise rolul de director muzical. Cu dor de casa, dar si influentat de muzica pe care a descoperit-o pe continentul american, in special muzica negrilor, Dvořák compune Simfonia nr. 9 in mi minor – “Din lumea noua”.
Premiera absoluta a simfoniei a avut loc la New York, in celebra sala Carnegie Hall, pe 16 decembrie 1893, in interpretarea Filarmonicii din New York, sub bagheta dirijorului de origine maghiara Anton Seidl. Lucrarea este cea mai cunoscuta creatie a lui Dvořák, dar este si in top 3 printre cele mai des interpretate si mai des inregistrate creatii simfonice in Statele Unite.
In 1969, Neil Armstrong lua cu el in Misiunea Apollo 11 pe Luna o înregistrare a Simfoniei Din lumea noua, un tribut adus marelui compozitor deja cunoscut de intregul mapamond.
Inregistrarea pe care Centrul Ceh o propune publicului meloman este a concertului din 11 decembrie 1993, cand Orchestra Filarmonicii Cehe dirijata de maestrul Václav Neumann a adus un omagiu binemeritat acestei capodopere.
Concertul va putea fi vizionat online, pe pagina de Facebook a Centrului Ceh, miercuri, 28 octombrie 2020, incepand cu ora 19:00.