Ce puteti face in weekend-ul 9-11 decembrie: concerte de Craciun, targul de carte Gaudeamus, premiere la teatru si noul sezon expozitional MNAC
Weekendul acesta, orasul se bucura de multe evenimente speciale, iar urban.ro recomanda cateva dintre acestea.
Saptamana aceasta, mai multe teatre pun in scena premiere, de la comedii la thrillere, de la intalniri cu actori deja consacrati pe scena teatrului si pe marile ecrane pana la actori din generatia tanara, dar si invitati internationali in co-productii.
Teatrul de Comedie anunta premiera spectacolului „Picasso vs. Einstein” de Steve Martin, regia Teodora Petre, scenografia Andrei Sova, care se va desfasura in zilele de 10 si 11 decembrie, ora 19.00, la Sala Noua, cu Razvan Krem Alexe ca Einstein si Theodor Costache in rolul lui Picasso.
Textul dramatic apartine celebrului actor, scriitor, producator si muzician american, Steve Martin, si este rolul imaginatiei intalniri extrem de comice intre Einstein si Picasso, cu putin inainte ca amandoi sa-si puna iremediabil amprenta pe secolul douazeci, intr-un bar din Paris. Detalii despre spectacol si bilete, aici.
La Teatrul Excelsior are loc premiera „Romeo si Julieta”, un spectacol in co-productie cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale, care va avea premiera pe 9,10 si 11 decembrie 2022, dupa o adaptare a lui Michelangelo Campanale.
Din distributie fac parte Maria Pascale (Lady Capulet, mama Julietei), Camelia Pintilie (Lady Montague, mama lui Romeo), Salvatore Marci (Capulet, tatal Julietei), Ovidiu Usvat (Montague, tatal lui Romeo), Mircea Alexandru Baluta (Tibalt), Mihai Mitrea (Mercuzio), Alex Popa (Benvolio), Andreea Hristu (Doica Julietei), Annarita De Michele (Doica lui Romeo), Andrea Bettaglio (Preotul) si Domenico Piscopo (Paris). Detalii despre spectacol si bilete, aici.
Tot la TNB are loc si premiera spectacolului „Bolta cereasca” de Lucy Kirkwood, in regia lui Gelu Colceag, care va avea loc in data de 10 decembrie 2022, ora 19.30, la Sala Atelier.
Piesa regizata de Gelu Colceag spune o poveste plina de suspans, despre o condamnare, in Anglia secolului XVIII, pe care autoarea o transforma intr-un comentariu relevant asupra societatii de astazi, asupra prejudecatilor, inegalitatii, discriminarii si luptei pentru putere.
In decorul lui Stefan Caragiu si costumele Lilianei Cenean, evolueaza cele 16 personaje ale spectacolului, dintre care 13 sunt femei: Aylin Cadir / Alexandra Salceanu, Tania Popa, Ilinca Goia, Mirela Oprisor, Erika Baiesu, Medeea Marinescu, Raluca Petra / Magda Catone, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu, Brandusa Mircea, Victoria Dicu, Lamia Beligan, Marius Rizea, Mihai Calota, Daniel Hara / Mihai Muntenita si Marcela Mateescu vor incanta publicul. Detalii despre bilete, aici.
Pe 9 decembrie, Palatul Bragadiru aduce un omagiu muzicii romanesti autentice, unde acorduri lautararesti, romante, valsuri, tangouri si folclor cules din diferite zone ale tarii vor face parte din programul pregatit de Simion Bogdan Mihai si Lautarii de Matase, incepand cu ora 19.00.
Simion Bogdan Mihai a devenit o prezenta constanta in lumea muzicala romaneasca, fiind de asemenea doctor in litere si lautarie, cobzar, pasionat de folclor, scriitor, realizator radio si TV. El urca pe scena alaturi de Lautarii de Matase – Nelu Raducanu (tambal), Cornel Neacsu (acordeon), Robert Adam-Szoltan (contrabas) si Mandi Pana (vioara). Detalii despre concert, aici.
La Ateneul Roman puteti asculta Corul de Camera Preludiu interpretand colinde romanesti.
Duminica, 11 decembrie la orele 19:00 Corul de Camera Preludiu dirijat de bagheta lui Andrei Stanculescu va sustine traditionalul „Concert de colinde” care a incantat publicul in fiecare an la Ateneul Roman.
Acest concert va aduce aerul si atmosfera sarbatorilor, dar si un gand de recunostinta in memoriam Voicu Enachescu, dirijor fondator si conducatorul corului timp de aproape cinci decenii. Vor fi interpretate versiuni reinterpretate ale colindelor romanesti: „Am plecat sa colindam”, „Astazi s-a nascut Hristos”, „Gheorghe Cucu – Domnulet si Domn din Cer”, „Nicolae Ursu – Vine Craciunu pe sara”, „Paul Constantinescu – Minune prea mare” sau „Alin Chelarescu – Ave Maria”.
Biletele pot fi achizitionate de la Casa de Bilete a Ateneului Roman (in programul Marti – Vineri 12:00 – 19:00) sau online pe site-ul www.fge.org.ro.
Sambata, 10 decembrie la orele 19:00 este randul micilor artisti si al micilor spectatori sa se bucure de apropierea Craciunului la Sala Radio.
Corul de Copii Radio va sustine un concert traditional unde veti asculta colinde precum „La Vitleem colo-n jos”, „Domnulet si Domn din cer”, „Flori dalbe” sau „Mos Craciun”, alaturi de cantece de sarbatoare internationale precum „Adeste fideles”, „Joy to the World”, „Jingle Bells” sau „Shchedryk”, un colind din Ucraina. Evenimentul este initiat de catre dirijorul ansamblului, Razvan Rados si va fi prezentat de actrita Laura Vasiliu.
Duminica, 11 decembrie de la orele la 17.00 va avea loc concertul traditional de colinde „incepem a colinda…” care se desfasoara de 30 ani in preajma sarbatorilor si aduce pe scena Salii Radio cete traditionale din Arges, Bacau, Maramures, Olt, Suceava si Teleorman care aduc colinde traditionale din zonele respective.
S-a lansat noul sezon expozitonal al Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti unde sunt vernisate 10 expozitii, dispuse pe cele cinci niveluri ale muzeului, in spatii expozitionale si alternative care prezinta arta contemporana romaneasca creata de cel putin 3 generatii diferite de artisti.
Sezonul de iarna MNAC va putea fi vizitat pana pe 16 aprilie 2023 si include o expozitie de fotografie a lui Dani Gherca, o instalatie melancolica semnata de catre Dorina Horatau, experta in instrumentarea plastica a elementelor naturale, o continuare a retrospectivelor dedicate lui Ion Grigorescu dar si expozitia Leviathan care ofera acces in depozitul de arta al muzeului.
Marea surpriza a noului sezonului expozitional MNAC este restrospectiva Stefan Caltia curatoriata de Alexandra Manole si Catalin Davidescu.
La Muzeul National de Istorie s-a deschis expozitia „Dacia – ultima frontiera a romanitatii” , care cuprinde 1400 de ani de istorie, intr-un efort comun depus de 45 de muzee nationale si din Republica Moldova, avand la baza conceptul expozitional materializat in „Tezaure arheologice din Romania. Radacini dacice si romane”, realizat, in anul 2021, la Muzeul National de Arheologie din Madrid.
Aceasta este cea mai mare expozitie sintetica dedicata civilizatiei getilor si dacilor, a celei romane precum si a celor ale primilor migratori in acest spatiu, organizata in ultimii 25 de ani.
Din colectia MNIR vor fi prezentate urmatoarele piese: coiful de aur de la Cotofenesti, tezaurele getice de la Stancesti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Baiceni, inventarul mormantului unei capetenii getice de la Popesti, tezaurele de argint dacice de la Sancraieni, Herastrau, Senereus, Vedea, doua tezaure necunoscute din sud-vestul Romaniei, si multe altele, iar din colectiile muzeelor partenere, tezaure datand din epoca migratiilor descoperite in mormintele unor principese, la Cluj-Polus si Turda (din patrimoniul Muzeului National al Transilvaniei si Muzeul de Istorie Turda), sau din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Moldovei din Chisinau, vase din ceramica, arme, unelte si podoabe din metale comune care ilustreaza evolutia civilizatiilor care s-au succedat in spatiul de la nord de Dunare in perioada cuprinsa intre sec. VII i.e.n. si sfarsitul sec. VII d. Hr.
Este ultimul weekend in care puteti vizita cea de-a 10-a editie a Art Safari, care aduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert si include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.
„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.
Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.
Din 20 noiembrie, targul de Craciun va fi in Piata Constitutiei, unde peste 70 de casute din lemn vor fi disponibile pentru vizitatori, unde pot alege dintre cadouri specifice sarbatorilor de iarna, jucarii, obiecte handmade, suveniruri traditionale si produse alimentare.
Copiii vor avea spatii dedicate activitatilor si jocurilor interactive pe tot parcursul targului, iar Casuta lui Mos Craciun promite sa creeze o atmosfera de basm unde sunt intampinati de spiridusi, stau de vorba cu Mos Craciun si isi pot face poze. Pe langa colinde si cantece traditionale, vor avea loc si spectacole de datini si obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale tarii.
Targul de Craciun al Municipiului Bucuresti va fi deschis publicului in perioada 20 noiembrie – 26 decembrie 2022, zilnic, iar accesul vizitatorilor va fi gratuit.
Cel mai mare targ de carte din Romania este deschis pana duminica la Romexpo, unde peste 200 de participanti ofera publicului o gama extrem de variata de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor varstelor si domeniilor de interes, muzica si jocuri educative.
Programul lansarilor de carte si sesiunilor de autografe este disponibil pe canelele de social media a fiecarei edituri in parte, iar detaliile complete despre fiecare expozant, aici.