Skip to content

Sculptorul Constantin Brancusi este celebrat pe 19 februarie cu un concert sustinut de Orchestra Romana de Tineret. Vor fi interpretate si melodii din repertoriul Mariei Tanase, o apropiata a sculptorului

 

Orchestra Romana de Tineret va sustine un concert intitulat “145 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi”, sub bagheta lui Cristian Mandeal, cu soliste Monica Bejenaru – voce si Simina Croitoru – vioara. Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brancusi din Muzeul National de Arta al Romaniei.

Programul muzical va cuprinde doua suite folclorice in aranjamentul lui Mihai Gherghelas, solistă Monica Bejenaru – voce, ce cuprinde prelucrari ale unor piese celebre din folclorul romanesc din Oltenia, Banat, Crisana, Transilvania, Moldova, Maramures, Dobrogea si Muntenia,  patru piese instrumentale in aranjamentul lui Eduard Boboia, solista Simina Croitoru la vioara – Ciocarlia in aranjamentul lui Ioan Dobrinescu si Dans maramuresean de Sabin Pautza, apoi Hora staccato si Hora martisorului de Grigoraș Dinicu si in final Suita folclorica nr. 3 in aranjamentul aceluiasi Mihai Gherghelas, solista Monica Bejenaru – voce, ce va cuprinde din repertoriul Mariei Tanase piesele Aseara vantul batea, Cine iubeste si lasa, Pana cand nu te iubeam, Mi-am pus busuioc in par,  Bun ii vinul ghiurghiuliu, Marie si Marioara.

Desi mai multe publicatii si istorici mentioneaza o relatie de dragoste intre Maria Tanase si Constantin Brancusi, acestia nu au fost vazuti foarte des impreuna, iar o parte dintre relatarile facute de Maria Tanase nu au fost concludente.

Mai mult, desi Mariei Tanase i se spune “Pasarea Maiastra”, ca lucrarea care i-a consacrat apartenenta la curentul modernist, documentele nu releva o cauzalitate directa, mai ales ca in cazul celorlalte iubite si muze ale sculptorului, Mariei nu i-a dedicat nicio sculptura.

Ce stim cu siguranta este ca acestia s-au cunoscut la Paris, in 1938, cand Dimitrie Gusti organizase o expozitie de arta populara, unde Maria Tanase a venit sa cante. Ea avea doar 25 de ani si era in plina afirmare, iar Brancusi deja era cunoscut international, avand atunci 62 de ani. Povestea lor a durat doua zile, timp in care Maria Tanase nu a mai plecat din atelierul sculptorului, ratand astfel concertul organizat si suparandu-l pe Dimitrie Gusti, care a si trimis-o inapoi in Romania.

Ulterior, acestia s-au intalnit in SUA, unde o alta expozitie romaneasca era organizata, iar Maria Tanase i-a cantat in grai romanesc presedintelui Franklin Roosevelt. Tot atunci, intr-un acces de furie si certuri, Brancusi a spus despre Maria Tanase ca “Nu-i o cantareata, ba, ci o bocitoare! Locul ei predestinat se afla la inmormantari, iar nu la ospete. Sa incerce sa cante la Opera cea Mare din Paris sau la Opera din Bucuresti”. Caracterizarea lui Brancusi nu era complet neadevarata pentru ca tonalitatea vocii Mariei Tanase a avut intotdeauna un timbru grav, mai aproape de registrul dedicat momentelor triste decat o voce melodioasa si care sa transmita veselie. 

Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la nasterea marelui sculptor Constantin Brancusi  va fi difuzat pe 19 februarie la Radio Romania Muzical, de la ora 15.30 si la TVR 3 de la ora 21.

Citește în continuare