Noul film francez „Contele de Monte Cristo” va fi inscris la toate categoriile la premiile Oscar. Actrita Anamaria Vartolomei, nascuta la Bacau, joaca un rol important si vorbeste cu accent romanesc in film.
„Contele de Monte Cristo”, unul dintre cele mai apreciate filme lansate anul acesta in Franta, va avea premiera in cinematografele americane incepand cu 20 decembrie, in saptamana dinaintea Craciunului. Distribuitorul Samuel Goldwyn Films intentioneaza sa inscrie filmul in cursa pentru premiile Oscar la toate categoriile importante, inclusiv cel mai bun film.
Vestea este surprinzatoare din doua motive. In primul rand pentru ca pelicula, desi s-a aflat pe lista scurta a comisiei franceze pentru a reprezenta tara in categoria “cel mai bun film strain” la Oscar 2025, nu a fost selectata pentru aceasta onoare, fiind ales in schimb proiectul Emilia Perez.
In acelasi timp, este o veste buna pentru tara noastra deoarece in film se vorbeste cu accent romanesc (limba romana este trecuta alaturi de franceza si engleza in descrierea filmului) iar actrita de origine franco-romana Anamaria Vartolemei joaca unul dintre rolurile majore ale povestii. Exista posibilitatea ca prestatia ei sa fie inscrisa la Oscar pentru categoria cea mai buna actrita in rol secundar.
Lansarea in SUA de catre Samuel Goldwyn Films arata increderea uriasa pe care distribuitorul o are in posibilul succes al peliculei in cinematografele americane, in ciuda faptului ca este predominant un film in limba franceza.
„Contele de Monte-Cristo” a avut premiera la editia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, unde a fost aplaudat timp de 12 minute si a primit predominant recenzii pozitive.
In plus, are un rating de 100% pe Rotten Tomatoes (un lucru extrem de rar pentru un film care se afla in cinematografele europene de cateva luni), a vandut peste 8 milioane de bilete in Franta si a avut incasari de peste 75 de dolari pana in prezent la nivel international. Tot acest succes s-a intamplat inainte ca lungmetrajul sa aiba premiera in cele mai importante piete de film din lume.
Filmul este regizat de Matthieu Delaporte si Alexandre de la Patellière, care au scris proiectul in doua parti „Cei trei muschetari”. Cu un buget de 42 de milioane de dolari, este cel mai scump lungmetraj francez lansat anul acesta.
In fapt, este o noua ecranizare a povestii clasice a lui Alexandre Dumas in care Pierre Niney joaca rolul tanarului Edmond Dantès, care este arestat in ziua nuntii sale pentru o crima pe care nu a comis-o. Dupa 14 ani petrecuti in inchisoarea insulara Chateau d’If, reuseste o evadare indrazneata si isi asuma identitatea de conte de Monte Cristo, razbunandu-se pe cei trei barbati care l-au tradat.
In celelalte roluri importante joaca Bastien Bouillon, Anaïs Demoustier si Anamaria Vartolemei.
Delaporte si Patellière au descris Contele de Monte-Cristo drept „un adevarat mit care amesteca mai multe genuri cinematografice – aventura si thriller, suprapuse peste o poveste de dragoste extrem de puternica”. Ei au mai spus ca Edmond Dantes a fost „primul supererou francez, care trece din lumina in umbra, asumandu-si identitatea de razbunator mascat”.
In recenzia publicata in Variety, Peter Debruge l-a numit „atemporal si palpitant de nou. (…) Executat cu tot farmecul epopeilor hollywoodiene din epoca de aur, filmul pare relevant intr-o perioada de conflicte interne si dusmanii politice, consolidand modul in care toata lumea pierde atunci cand partile vatamate isi concentreaza energia pe razbunare”.
Pentru Anamaria Vartolomei care joaca rolul lui Haydee — in roman este sclava lui Monte Cristo care se casatoreste cu acesta la finalul povestii —, Contele de Contele de Monte-Cristo este unul dintre cele doua proiecte mari pe care le-a lansat la Festivalul de la Film de la Cannes.
Pe Anamaria Vartolomei spectatorii de la Cannes au putut sa o vada si alaturi de actorul american Matt Dillon in filmul Being Maria in regia Jessica Palud, povestea actritei Maria Schneider care, la 19 ani, a fost distribuita in filmul Ultimul Tango la Paris, o drama sexuala in care il avea coleg pe Marlon Brando, film regizat de Bernardo Bertolucci.
Actrita in varsta de 25 de ani nascuta la Bacau a apelat la parintii ei ca antrenori de dialect. S-a mutat in Franta la varsta de 6 ani si intre timp si-a pierdut accentul strain pe care il avea in franceza. Insa personajul ei din “Monte Cristo” ar trebui sa fie de origine straina, astfel s-a folosit de modul in care vorbesc parintii ei pentru a-si modela personajul care rosteste cuvinte in limba romana.
Intr-un interviu din notele de presa “Monte Cristo”, Vartolomei a declarat: “Cand Alexandre si Matthieu m-au ales sa o interpretez pe Haydée, am fost foarte fericita pentru ca rolul este foarte diferit de tot ceea ce am jucat pana acum. Aceasta tanara luata in primire de Monte Cristo este in acelasi timp fermecatoare si manipulatoare, dar plina de fragilitate. Ea este condusa de el pentru a-l ajuta sa se razbune, dar in cele din urma cedeaza si se elibereaza. Imi plac personajele care sunt chinuite in interior, ale caror sentimente merg impotriva a ceea ce si-au propus sa faca. Pentru acest rol, a trebuit sa adopt un accent special. Parintii mei sunt romani, asa ca am lucrat cu mama mea: ea mi-a citit textul si eu i-am preluat accentul, un accent foarte subtil, adaugandu-i propria mea nota.”
In acelasi interviu, actrita sustine ca unul dintre costumele pe care il poarta in film este inspirat dintr-o bluza traditionala romaneasca: “Exista o mare bogatie etnica si culturala in costume, care se potriveste perfect personajului meu. Nu stim cu adevarat de unde vine, cine este, in ce parti ale lumii a fost… imi place acest mister.”
Pe langa aceste doua proiecte, Vartolomei mai joaca intr-un film in limba engleza ce urmeaza sa fie lansat in luna ianuarie in Statele Unite.
Momentan, nu se stie numele proiectului insa lansarea “Monte Cristo” ii deschide cu siguranta usile pentru o cariera la Hollywood.
Vartolomei a debutat in cinematografie in 2011 in filmul “My Little Princess”, in care mama ei era jucata de Isabelle Huppert.
In 2012 a castigat un premiu Lumière pentru cea mai buna actrita iar in anii care au urmat a primit trofeul pentru cea mai promitatoare actrita la Berlinale si la César, ambele pentru “L’Événement”, pelicula care a castigat Leul de Aur la Festivalul de la Venetia, nominalizata inclusiv la BAFTA.