Copiii si adolescentii din Bucuresti rescriu legendele orasului. In septembrie sunt asteptate povestile copiilor pentru o carte
Compania de Librarii Bucuresti (CLB), cel mai longeviv lant de librarii din Romania lanseaza proiectul “SUPERPOVESTI din Bucuresti”, un demers care isi propune sa readuca in actualitate legendele si povestile din Bucuresti.
Provocarea pentru copiii si adolescentii din capitala sau cei care invata in Bucuresti este sa caute povestile ascunse din istoria orasului: sa le documenteze in familie, in cadrul comunitatii locale, in cadrul scolii, prin dialog cu profesorii, in biblioteci, in librarii, in online, pentru ca mai apoi sa le transpuna in povesti. Exercitiul face parte din ceea ce antropologic se numeste pastrarea memoriei locului, povestind aceste legende mai departe.
Joi, 28 ianuarie, incepand cu ora 18.00, va avea loc o dezbatere dedicata acestei initiative, unde invitatii vor raspunde la intrebarea “De ce avem nevoie sa ne cunoastem orasul prin povesti?”.
Mai mult, temele de discutie vor cuprinde si dezbateri privind nevoia de a ne conecta identitar cu spatiul in care traim, ce fel de santier narativ e Bucurestiul, cum se genereaza povestile despre oras, cum se transmit, cum se asaza ele in mentalul colectiv sau care este rolul acestor legende si povesti in formarea memoriei sociale a tinerilor locuitori ai Bucurestiului, printre altele.
Evenimentul are loc online, pe pagina de Facebook a proiectului. Invitatii evenimentului sunt Adrian Majuru – istoric, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, curator al mai multor carti dedicate istoriei Bucurestiului, Ioana Popescu – etnolog si Victoria Patrascu – scriitoare. Moderatoarea evenimentului va fi scriitoarea Ioana Baldea Constantinescu.
Initiatoarea si coordonatoarea proiectului este Oana Boca Stanescu, manager cultural, care explica demersul proiectului astfel: “Dincolo de experienta mea profesionala de cei 18 ani in sfera culturii scrise, sunt mama a doi copii. Locuiesc si eu intr-unul din micile «orase» care compun acest mare Bucuresti, alaturi de multi alti parinti si de copiii lor. Sunt tineri pe care i-am intalnit aproape zilnic, jucandu-se alaturi de fiul si de fiica mea in Parcul Tineretului. Timp de luni bune, i-am vazut pe acesti copii cautand pokemoni prin toate cotloanele parcului. Astazi, alaturi de CLB ii provocam sa caute legendele si povestile ascunse in istoria acestui parc: legenda Vaii Plangerii sau cea a Lacului Cocioc. Bucurestiul este o mostenire pe care o primim si pe care vrem sa o ducem mai departe prin povesti”.
Pe portalul dedicat proiectului, superpovestidinbucuresti.ro, sunt disponibile toate detaliile. Proiectul va demara la inceputul toamnei, in perioada 1-12 septembrie, cand copiii intre 8 si 18 ani, impartiti in trei categorii de varsta, sunt asteptati sa trimita povestile lor despre oras catre organizatori. Un juriu format din scriitori contemporani reunind autori din toate sectoarele capitalei va evalua povestile trimise de ei, castigatorii fiind anuntati pe 1 octombrie. Cele mai bune povesti vor fi publicate intr-un volum colectiv, care va fi lansat la finalul acestui an, pe 5 decembrie. Participarea copiilor la concurs este gratuita.