Spectacolul „Copilaria lui Beethoven” va fi difuzat online, gratuit, de Teatrul Odeon cu ocazia aniversarii celebrului compozitor german
Joi, pe 17 decembrie, la sarbatorirea a 250 de ani de la nasterea compozitorului Ludwig van Beethoven, Teatrul Odeon impreuna cu Asociatia Clasic e Fantastic invita publicul tanar, incepand cu ora 11:00, sa vizioneze online si gratuit spectacolul „Copilaria lui Beethoven”. Acesta va fi disponibil timp de 48 de ore, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ale Teatrului Odeon.
Din distributia spectacolului fac parte Filip Ristovski, Alexandra Laura Badea, Monica Ciuta, Valeria Cristea (in rolul lui Beethoven), Irina Sarbu si Alexandru Unguru. Decorul si costumele au fost create de Sanziana Tarta, iar papusile au fost realizate dupa un concept al Aureliei Badulescu.
„Copilaria lui Beethoven”, in regia Monicai Ciuta dupa scenariul lui Emanuel Ciocu, este un proiect de educatie prin si pentru muzica adresat copiilor intre 4 si 10 ani, fiind cel de-al saptelea spectacol din seria Clasic e Fantastic – „Copilaria marilor muzicieni”.
Copiii si parintii sunt invitati sa descopere timp de o ora Germania secolului XVIII si povestea celui care a imbogatit tezaurul universal al muzicii clasice atat prin marile simfonii, prin sonatele si concertele sale pentru vioara si pian, cat si printr-un nou procedeu tehnic muzical: variatiunea pe tema data.
Cartea „Copilaria lui Beethoven”, scrisa de Monica Ciuta si Irina Sarbu, a aparut anul acesta la Editura Muzicala si are la baza piesa de teatru, al carui scenariu a fost scris de Emanuel Ciocu.
Volumul cuprinde ilustratii realizate de elevii Liceului Teoretic „Sfintii Trei Ierarhi” din Capitala, indrumati de profesor Maria Cosmina Dragomir si a fost realizat cu sprijinul Institutului Goethe din Bucuresti. Cartea poate fi descarcata gratuit de pe site-ul Asociatiei Clasic e Fantastic.
Considerat copil minune, Ludwig van Beethoven a fost unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii, asemenea lui Wolfgang Amadeus Mozart.
S-a nascut in 1770 la Bonn, in Germania, si a inceput sa ia lectii de muzica in jurul varstei de 10 ani, cu organistul Christian Gottlob Neefe. Sub atenta supraveghere a tatalui sau care ii recunoaste talentul muzical exceptional, Ludwig era obligat sa exerseze ore intregi la pian.
Tanarul Ludwig Van Beethoven nu era la fel de extrovertit ca Mozart, dar compozitiile sale timpurii au fost la fel de ingenioase. Prima compozitie de valoare intitulata „9 variatiuni” a fost publicata in 1783, cand Beethoven avea doar 11 ani, si a reprezentat inceputul ascensiunii celebrului artist. Armoniile inteligente si o formulare melodica incantatoare i-au caracterizat stilul inca din copilarie.
Simfonia a 9-a in Re minor, partitura inclusa in Patrimoniul UNESCO, este una dintre cele mai ascultate si interpretate compozitii ale artistului si a avut premiera pe 7 mai 1824 la Viena. Succesul a fost unul triumfal, iar Beethoven a fost intampinat cu cinci salve de aplauze.
Finalul acesteia, Oda bucuriei (An die Freude), a fost scris in 1785 de catre poetul si istoricul german Friedrich Schiller. Interpretarea muzicala a lui Beethoven este astazi imnul oficial al Uniunii Europene.