In Coreea de Sud se construieste primul oras plutitor. Orasul va putea fi locuit de 12.000 de persoane
Un concept ambitios despre care arhitectii lumii au tot vorbit de-a lungul timpului este cel al oraselor plutitoare, care acum are potential sa devina realitate in Coreea de Sud.
Oceanix Busan este o colaborare intre firma de tehnologie Oceanix, UN-Habitat si orasul Busan din Coreea de Sud, unde constructiile sunt programate sa inceapa din 2023.
Oceanix este un grup de „cartiere” plutitoare, fiecare legat de celelalte – si de continent – printr-o serie de poduri. Oceanix sustine ca Busan va fi prima de acest fel din lume si, daca proiectul se dovedeste fezabil, va deveni model pentru modul in care orasele de pe coasta marii sau oceanului se pot adapta la cresterea nivelului marii.
Proiectul actual este intins pe 6,3 hectare si va gazdui initial o comunitate de 12.000 de oameni, desi Oceanix sustine ca orasul ar putea avea o capacitate de 100.000 de locuitori. Proiectul va incepe cu trei cartiere, fiecare cu propriile spatii de utilizare mixta pentru locuit si munca, precum si zone publice dedicate pentru arta, cumparaturi si luat masa. Asezarea va consta in mare parte din cladiri mici, care sunt mai usor de echilibrat.
Proiectantii au gandit acest oras plutitor si cu atentie sporita la schimbarile climatice, oferind energie prin amplasarea panourilor solare, generand astfel toata energia necesara pentru locuinte. Intreaga constructie se proiecteaza local, folosind inclusiv cherestea usoara si de provenienta locala si regenerabila.
Proiectul ar putea sa rezolve o problema reala a umanitatii deoarece ONU considera ca peste 600 de milioane de oameni traiesc la mai putin de zece metri deasupra nivelului marii. Daca proiectul va fi un succes, Oceanix ar putea fi o solutie pentru milioane de oameni.
Acordul a fost semnat ca parte a proiectului UN-Habitat, care se desfasoara in peste 90 de tari pentru a promova moduri mai durabile de viata in orase.
Orasele de coasta precum Busan sunt deosebit de vulnerabile la cresterea nivelului marii, cauzata de incalzirea globala.
Oamenii de stiinta estimeaza ca nivelul marii ar putea creste cu mai mult de un metru pana in 2100, ceea ce ar afecta milioane de oameni din intreaga lume care traiesc in comunitatile de coasta.
Coreea de Sud este, de asemenea, vulnerabila la numeroase dezastre naturale, inclusiv taifunuri, inundatii, secete, alunecari de teren, furtuni de zapada, tsunami si cutremure. Masuratorile arata ca orasul va putea rezista la acestea, deoarece platformele plutitoare vor fi ancorate pe fundul marii.
Constructia orasului plutitor este estimata la 150 de milioane de lire sterline si va fi gata in 2025.