Skip to content

Ce se intampla cu corpul uman in timpul caniculei. Recomandarile specialistilor pentru a evita decesul produs de caldura extrema. In 2022, in Europa au murit peste 61.000 de persoane din cauza temperaturilor ridicate. 

Vara aceasta aduce noi recorduri de temperaturi ridicate, disconfort termic accentuat si o rata din ce in ce mai mare a deceselor cauzate de canicula. Romania trece de asemenea printr-un val puternic de caldura, iar autoritatile au emis cod portocaliu in majoritatea zonelor de sud si vest.

Situatia nu este deloc fericita. Arabia Saudita se confrunta cu o crestere alarmanta a deceselor cauzate de caldura extrema, cu peste 1.300 de morti in ultima luna. Majoritatea au fost pelerini care se indreptau spre Mecca cu ocazia pelerinajului Hajj, iar acolo temperaturile ajung pana la 50 de grade Celsius. Cazuri similare s-au raportat si in Grecia, unde au murit trei turisti intr-o saptamana cu maxime de 43 de grade Celsius. 

Decesele cauzate de caldura sunt rezultatul stresului termic accentuat care pune presiune pe organism, ceea ce duce la cedarea organelor si atacul de cord. 

Potrivit statisticilor oficiale, intre mai si septembrie 2022 aproximativ 61.670 de persoane au murit din cauza caldurii numai in Europa. Statele de pe continent incearca sa adopte planuri de urgenta mai elaborate pentru valurile extreme de caldura pentru a spriniji persoanele aflate in grupe de risc. 

Conform unei cercetari realizate de Camilo Mora, climatolog si profesor la Universitatea din Hawaii, au fost identificate 27 de moduri diferite in care oamenii pot muri din cauza caldurii extreme. Aceasta sustine ca totul se reduce la organul care cedeaza primul. 

Mora a declarat ca: „Primul raspuns al organismului la caldura este transpiratia. Practic, acesta este mecanismul prin care corpul nostru elibereaza caldura. Pentru ca acest lucru sa aiba loc, temperatura aerului trebuie sa fie mai scazuta decat temperatura corpului. In situatiile in care temperatura de afara este aceeasi sau mai mare, corpul nu poate elibera caldura si intra in stare de hipertermie.” 

Hipertermia actioneaza o reactie in lant in care organismul incearca sa-si regleze temperatura cu ajutorul fluxului sanguin.

Odata ce organismul nu mai poate cobori temperatura de unul singur, redirectioneaza cantitati mai mari de sange spre piele pentru a grabi procesul de evaporare a transpiratiei. Acest lucru poate cauza o presiune prea mare asupra inimii, care incepe sa pompeze sange mai repede pentru a regla presiunea arteriala, rezultand in cele din urma un atac de cord si ulterior decesul. 

Acelasi mecanism de criza poate duce la insuficienta unui organ sau la cedarea acestuia. De exemplu, la temperaturi foarte ridicate, creierul acorda mai multa prioritate fluxului sanguin spre functiile esentiale si il reduce catre organele mai putin critice, cum ar fi stomacul. Acest lucru creeaza o alta reactie in lant prin care se deterioreaza mucoasa intestinala, iar continutul din intestin poate ajunge in fluxul sanguin provocand probleme la rinichi, ceea ce poate duce la deces.

Varstnicii sunt cei mai afectati de canicula si au un risc ridicat de deces cauzat de temperaturile extreme. In aceeasi categorie de persoane vulnerabile intra si copiii mici. 

Camilo Mora sustine ca varstnicii sunt predispusi la probleme cauzate de caldura datorita faptului ca pielea lor nu mai are aceeasi eficienta pentru termoreglare. Copiii sunt vulnerabili deoarece au corpul mai mic si se incalzesc mult mai repede decat adultii. 

Persoanele cu obezitate sunt de asemenea vulnerabile la caldura, iar cei care consuma substante care pot afecta capacitatea creierului de a raspunde la temperaturi ridicate, cum ar fi drogurile sau alcoolul, sunt expusi riscurilor mentionate mai sus.

Principalul simptom al unei posibile hipertermii este transpiratia excesiva, urmata de un ritm cardiac crescut, senzatii de ameteala si pierderea starii de constienta.

Precautia si recunoasterea timpurie a simptomelor cauzate de caldura va pot salva viata. Pentru a reduce riscul de deces, cea mai recomandata strategie este de a evita pe cat posibil expunerea la soare in timpul orelor cu temperaturi maxime.

Pe timp de canicula, specialistii recomanda hidratarea intensa (in special apa plata si ceaiuri), purtarea hainelor largi, in culori deschise, si a palariilor. De asemenea, evitati exercitiile fizice extreme si consumul excesiv de alcool.

Pe termen lung, pentru a evita crizele cauzate de caldura, statele afectate de valuri extreme vor trebui sa-si regandeasca planificarea oraselor pentru a avea o amprenta mai mare de vegetatie si copaci. Prin plantarea copacilor si a mai multor spatii verzi, umbroase, temperatura la sol poate fi redusa semnificativ.

Citește în continuare