Skip to content

Cel mai nou film de Cristi Puiu, MMXX, prezentat ieri la Festivalul International de Film de la San Sebastián 2023. In distributie sunt Dragos Bucur, Dorian Boguta si Igor Babiac.

Ieri la Festivalul International de Film de la San Sebastián a avut premiera in Competitia Oficiala pentru cea de-a 71-a editie a trofeului Scoica de Aur. filmul lui Cristi Puiu, „MMXX”.

Produs de Mandragora si distribuit in Romania de Iadasarecasa, „MMXX”, noul lungmetraj al lui Puiu a fost proiectat in avanpremiera pe 17 iunie la TIFF 2023, urmand sa fie lansat intr-un eveniment de gala la SSIFF (San Sebastian International Film Festival). Jurnalistii de la The Hollywood Reporter au descris evenimentul drept unul dintre cele mai importante festivaluri de film din regiune, care reuneste anul acesta „un mix eclectic de favoriti ai filmului de arta in competitia oficiala”.

MMXX a fost filmat in perioada pandemiei si urmareste peripetiile mai multor personaje: o tanara terapeuta, clientul ei, fratele ei, sotul ei si un inspector de crima organizata.

Filmul are in distributie atat actori cunoscuti dar si debutanti, cel mai probabil racolati din cadrul workshopurilor organizate de Dragos Bucur si Dorian Boguta la Scoala actoriedefilm.ro. In mai-iunie 2021, Puiu a fost invitat sa realizeze un workshop la finalul caruia cursantii urmau sa joace intr-un lungmetraj.

Din distributia MMXX fac parte: Bianca Cuculici, Laurentiu Bondarenco, Otilia Panaite, Florin tibre, Dragos Bucur, Igor Babiac, Roxana Ogrendil, Ana Adelaida Perjoiu, Dorian Boguta si Marin Cumatrenco.

Producatorii filmului sunt: Dragos Bucur, Dorian Boguta, Sergiu Cumatrenco, Viorel Chesaru, Cristi Puiu si Anca Puiu, lungmetrajul fiind o coproductie Mandragora impreuna cu Actorie de Film (Romania), Youbesc (Republica Moldova) si Shellac (Franta).

Filmul prezinta patru scurte momente in timp care surprind ratacirile unor suflete blocate la rascrucea istoriei.

Oana Pfifer, o tanara terapeuta, vizibil distrasa din motive necunoscute, se strecoara putin cate putin in plasa chestionarului pe care clientul sau ar trebui sa il completeze.

Mihai Dumitru, fratele mai mic al Oanei, ingrijorat de pregatirile pentru aniversarea sa si fara sa-si dea seama cat de nepotrivite sunt pretentiile sale, se trezeste prins intr-o poveste mult mai mare decat poate duce. 

Septimiu Pfifer, sotul Oanei, ingrijorat de starea de sanatate in legatura cu o posibila contaminare cu SARS COV 2, asculta o poveste stranie in care a fost prins colegul sau de la ambulanta in urma cu mult timp, in asteptarea urmatorului apel de urgenta.

Narcis Patranescu, inspector la brigada de crima organizata, tulburat de moartea recenta a unuia dintre colegii sai, se trezeste prins intr-o poveste intunecata in timp ce interoga o tanara.

Cristi Puiu este cunoscut publicului din intreaga lume ca initiator al Noului Val din cinematografia romanesca prin filmele sale multi-premiate in cele mai importante competitii de gen ale lumii. 

La Cannes in 2010 cu „Aurora”

Educat la Universitatea Ecole Supérieure des Arts-Visuels din Geneva, Elvetia, Puiu a fost premiat inca de la lungmetrajul de debut, Marfa si Banii (Quinzaine des réalisateurs 2001), urmat de Moartea Domnului Lazarescu (Festival de Cannes 2005), Aurora (Festival de Cannes 2010), Sieranevada (Festival de Cannes 2016) si Malmkrog (Berlinale 2020), o capodopera vizuala care a fost plasata de revista Cahiers de Cinema pe locul al patrulea in clasamentul celor mai bune filme ale anului 2020. Creatiile sunt sunt subiect de studiu la marile universitati din Europa.

In 2007 a fost membru al juriului in Festivalul de film de la Cannes, sectiunea un Certain Regard pe care o castigase cu doi ani inainte cu “Moartea Domnului Lazarescu” iar in 2010 a fost presedintele juriului Festivalului de film de la Sarajevo. In 2020 a fost anuntat si in juriul Festivalului de Film de la Venetia, ulterior nu s-a mai concretizat din cauza unor comentarii pe care cineastul le-a facut pe marginea pandemiei.

Printre titlurile selectate in Competitia Oficiala SSIFF se numara creatii semnate de Robin Campillo, Noah Pritzker, Raven Jackson, Martín Rejtman, Joachim Lafosse, María Alché si Benjamín Naishtat.

Emmanuelle Devos si Daniel Auteuil sunt protagonistii celui mai recent film al regizorului belgian Joachim Lafosse, „A Silence”. Lafosse a castigat in 2015 trofeul Scoica de Argint pentru cel mai bun regizor cu „Les chevaliers blancs”.

Cineastul francez Robin Campillo va lansa „Red Island”, dupa ce a castigat Marele Premiu al Juriului la Cannes cu „120 Beats Per Minute”, iar Benjamín Naishtat, castigator al Scoicii de Argint pentru „Rojo”, va lansa „Puan”, o colaborare regizorala cu María Alché, filmul fiind o coproductie argentiniana, franceza, italiana, germana si braziliana.

O alta coproductie argentiniana anuntata in Competitia Oficiala este „The Practice” in regia lui Martín Rejtman. Selectia este completata de doua productii americane, primul lungmetraj al lui Raven Jackson, „All Dirt Roads Taste of Salt” si „Ex-Husbands” de Noah Pritzker.

Citește în continuare