Skip to content

Regizorii Cristi Puiu si Terry Gilliam vor primi FIPRESCI 90 Platinum Award la Festivalul International de Film de la Sofia

La cea de-a 25-a editie a Festivalului International de Film de la Sofia, care va avea loc in perioada 11-31 martie, regizorii Cristi Puiu si Terry Gilliam vor fi recompensati cu trofeul onorific FIPRESCI 90 Platinum. Cu acest premiu, regizorilor le vor fi recunoscuta activitatea cu premiul special al Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

In cadrul festivalului, Cristi Puiu si Terry Gilliam vor sustine masterclass-uri online, care vor fi transmise pe site-urile FIPRESCI si siff.bg.

Festivalul International de Film de la Sofia ofera de sase ani acest premiu, iar in trecut, cineastii recompensati au fost Béla Tarr, Goran Paskaljevic, Ildikó Enyedi, Bille August si Agnieszka Holland.

De asemenea, organizatorii festivalului au transmis intr-un anunt publicat pe site-ul evenimentului motivul alegerii celor doi regizori, argumentand astfel: „Cristi Puiu este unul dintre motivele pentru care lumea filmului si-a intors privirea spre Romania – ele este unul dintre fondatorii Noului Val romanesc”, in timp ce Terry Gilliam este, in opinia organizatorilor festivalului, „un eveniment unic in istoria cinematografiei – un talent versatil, rebel, provocator, maestru recunoscut al naratiunii vizuale si o figura cheie a colectivului creativ exploziv «Monty Python», cunoscut in intreaga lume pentru filmele incomparabile si simtul umorului”.

Cineastul Cristi Puiu a studiat arte plastice la École Supérieure des Beaux-Arts din Geneva, iar debutul in regie a fost in 2001. Considerat unul dintre initiatorii noului val al cinematografiei romane, aceasta a prezentat primul lui lungmetraj, „Marfa si banii”, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes in 2001. In 2004, scurtmetrajul „Un cartus de Kent si un pachet de cafea” a fost recompensat cu Ursul de Aur si a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european la Berlinala.

In 2005, lungmetrajul „Moartea domnului Lazarescu” a fost premiat cu trofeul Un Certain Regard la Cannes si a primit doua nominalizari la premiile Academiei europene de film. In 2012, „Aurora” a castigat trei premii Gopo dupa ce a avut premiera in sectiunea Un Certain Regard si a fost premiat la Karlovy Vary (East of West Award). In 2013, a lansat „Trois exercices d’interprétation”, dupa un text al lui Soloviov, iar „Sieranevada” a fost proiectat in premiera in competitia de la Cannes 2016. Anul trecut, a primit premiul pentru regie al sectiunii Encounters, la Berlinala, pentru lungmetrajul „Malmkrog”.

Terry Gilliam este un regizor complex, castigator al doua premii BAFTA, recompensat cu patru trofee la Festivalul International de la Venetia, nominalizat la Oscar si la Globurile de Aur.

Cel mai recent proiect anuntat de Gilliam este serialul „Time Bandits”, pentru care va fi producator executiv. Acesta va fi adaptarea lungmetrajului sau din 1981, iar scenariul va fi scris impreuna cu Taika Waititi, premiat anul trecut cu Oscar pentru povestea „Jojo Rabbit”.

Regizorul Terry Gilliam cunoaste o parte din filmul romanesc din noul val. Mai mult, filmul The Zero Therom care a fost prezentat in premiera mondiala in cadrul prestigiosului Festival International de Film de la Venetia 2013, s-a filmat in Bucuresti.

Filmul este o satira acida, cu nuante orwelliene, la adresa lumii contemporane, dominata de computere si de marile corporatii.

The Zero Theorem il are in prim plan pe Qohen (Christoph Waltz), un barbat emotiv care traieste intr-o biserica si care si-a petrecut majoritatea vietii asteptand un apel menit sa-i defineasca viata. Lucreaza pentru corporatia Mancorp si nu intra in contact cu nimeni in afara de supraveghetorul sau, Joby (David Thewlis). Dorinta sa de a lucra de acasa tocmai pentru a astepta apelul ii este indeplinita de liderul lor in schimbul muncii sale in cadrul proiectului „The Zero Theorem”, o ecuatie prin care se demonstreaza ca 0=100 si care sugereaza ca existenta este inutila.

Citește în continuare