In urmatorii zece ani, dirijorul Cristian Macelaru va inregistra integrala lucrarilor lui George Enescu la Deutsche Grammophon alaturi de Orchestra Nationala a Frantei
Dupa concertul care a avut loc in cadrul Festivalului International George Enescu, dirijorul Cristian Macelaru a anuntat ca va inregistra integrala lucrarilor enesciene, la Deutsche Grammophon, in cadrul unui proiect estimat sa dureze 10 ani. Inregistrarea va fi facuta cu Orchestra Nationala a Frantei, si cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu si a solistilor din Romania. Aceasta va fi prima inregistrare a lucrarilor lui George Enescu la Deutsche Grammophon.
Cristian Macelaru a prezentat pe scurt aceasta initiativa a sa in cursul unei intalniri pe care a avut-o cu presedintele Klaus Iohannis, dupa concertul sustinut la Sala Palatului, cu Orchestra Nationala a Frantei.
Orchestra Nationala a Frantei este atat o autoritate consacrata, cat si o forta dinamica in interpretarea muzicii franceze. Turneele sale internationale au transformat-o intr-o emblema pentru cultura franceza din intreaga lume, in timp ce prezenta sa in toata Franta, intarita de programe educationale, i-a consolidat relatia cu publicul la nivel national.
Un ansamblu Radio France, Orchestra Nationala a Frantei a fost fondata in 1934 ca prima orchestra simfonica cu norma intreaga a tarii. Misiunea sa de a servi repertoriul simfonic a fost sustinuta de transmiterea radio a concertelor sale, obtinând intr-un timp scurt o reputatie de invidiat.
In prezent in cel de-al doilea sezon al sau ca Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice de Radio a Germaniei de Vest, Cristian Macelaru este una dintre vedetele in ascensiune ale lumii dirijorale.
Numit Director Muzical al Orchestrei Nationale a Frantei din Paris incepand cu septembrie 2021, una dintre cele mai importante orchestre din Europa, si inceput de fapt acest rol cu un an mai devreme, efectiv la 1 septembrie 2020.
Nascut in 1980 la Timisoara, Macelaru nu este primul roman care a condus Orchestra Nationala din Paris. Regretatul sau omolog Sergiu Celibidache (1912-1996) a fost primul dirijor invitat intre 1973 si 1975.
In septembrie 2018, dirijorul roman Cristian Macelaru a dirijat pentru prima oara Orchestra Nationala din Paris printr-un concert portret a compozitorului Claude Vivier. Potrivit lui Michel Orier (Radio France) alchimia a fost perfecta pentru primul sau concert cu Orchestra Nationala a Frantei – o adevarata „dragoste la prima vedere”, fiind candidatul ideal pentru a-l succeda pe Krivine.
In ianuarie 2020, Macelaru a primit primul sau Premiu Grammy pentru dirijarea inregistrarii sub egida Decca Classics a Concertului pentru vioara de Wynton Marsalis cu Nicola Benedetti si Orchestra Philadelphia.
Macelaru este al doilea dirijor roman care detine un premiu Grammy, dupa Christian Badea. In 1985, inregistrarea live a operei Antoniu si Cleopatra de Samuel Barber, sub bagheta lui Badea a fost distinsa cu un premiu Grammy.
Aflat recent in Romania, Wynton Marsalis a povestit despre Cristian Macelaru care a inceput cu inregistrarea Concertului pentru vioara cu Nicola Benedettisi ulterior cu Blues Symphony, alaturi de Philadelphia Orchestra, pe care publicul o poate deja achizitiona din iunie 2021. Acestia s-au cunoscut in Philadelphia si au ramas prieteni inca de atunci. „Cred ca sunt singurul dirijor care a avut bucuria si placerea sa dirijeze cam tot ce a compus Wynston, mai sunt vreo doua sau trei piese pe care nu le-am dirijat inca”, mai spune Cristian Macelaru.
Wynton Marsalis isi aminteste dedicarea cu care Cristian Macelaru a lucrat compozitia sa: „la acel concert de vioara pe care l-am sustinut cu Cristi am stat o noapte intreaga si el m-a ajutat sa imi imbunatatesc compozitia ca sa fiu sigur ca va putea fi interpretata usor. Am vazut ca se preocupa foarte mult si de aspectul acesta si unde gaseste o sugestie, o imbunatatire, imi spune imediat, mi-a spus si de posibilitatea unui QR code pe care le folosesc alti compozitiori si care ar putea sa fie util. De cand l-am cunoscut, m-a ajutat foarte mult cu sfaturi. Stiu ca este foarte curios si ii place intotdeauna sa dirijeze noi piese muzicale si sa studieze partituri. Curiozitatea este ceea ce il caracterizeaza.”