Cristian Mungiu lucreaza la doua filme noi cu o companie poloneza. “Amintiri din Epoca de Aur 3: Tratatul de la Varsovia” va fi regizat de Ioana Uricaru iar “Incidentul” va fi semnat de Tomasz Wolski.
Cristian Mungiu si Mobra Films, compania sa de productie cu sediul la Bucuresti, vor lucra cu Kijora Films din Polonia pentru doua filme noi: “Amintiri din Epoca de Aur 3: Tratatul de la Varsovia” si “Incidentul”.
Anuntul a fost facut in premiera de publicatia americana Variety care a prezentat detalii despre colaborarea dintre Mungiu si Kijora Films, cineastul roman va fi in postura de producator pentru ambele pelicule si scenarist pentru unul dintre ele.
“Amintiri din Epoca de Aur 3” va fi o continuare a primelor doua filme care ilustreaza cu iz de comedie momente memorabile din timpul regimului Ceausescu.
Mungiu a cedat inca din primul film „Amintiri din Epoca de Aur” ─ compus din patru scurtmetraje, intitulat „Tovarasi, frumoasa e viata!” si lansat in 2009 ─ regia unor cineasti tineri: Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu.
In al doilea film, aparut tot in 2009 si intitulat „Dragoste in timpul liber”, Mungiu a fost scenarist, regizor si producator. Pentru al treilea film va scrie scenariul dar va ceda regia Ioanei Uricaru, care produce lungmetrajul alaturi de el.
Ioana Uricaru a absolvit Universitatea din California de Sud, unde a continuat ca asistent universitar, a fost bursiera la Cannes Cinefondation si a regizat episodul „Legenda activistului in inspectie” din primul film al seriei „Amintiri din Epoca de Aur”.
Universul filmelor va fi extins pentru a include povesti din alte tari foste comuniste din Europa de Est, inclusiv Polonia. Din echipa de productie face parte si compania franceza Les Films du Worso.
„Poate ca cea mai importanta functie a comediei este aceea de a ne ajuta sa ne confruntam cu emotiile negative si cu evenimentele teribile si de a ne oferi un mod de a vorbi despre ele care sa le faca mai putin infricosatoare. Cele mai eficiente comedii sunt plasate in situatii tragice”, au declarat Mungiu si Uricaru pentru Variety.
„Povestile prezentate in scenariu au loc intr-un moment intunecat al istoriei si vorbesc despre probleme foarte sumbre in acel mod comic si absurd – unul pe care romanii si alti est-europeni l-au perfectionat, de-a lungul anilor, ca mod de supravietuire”, au adaugat ei, promitand sa recreeze „atmosfera unica si inconfundabila a anilor 1980, pe care unii spectatori o vor recunoaste cu nostalgie, iar altii, mai tineri, cu curiozitate”.
Mungiu va continua colaborarea cu Kijora si la “Incidentul” (The Incident), scris si regizat de Tomasz Wolski.
Mungiu a declarat ca apreciaza regizorii aflati la inceput de drum pentru curajul si viziunea proaspata pe care le au: “ii incurajam sa se gandeasca la public si sa aleaga idei care au potentialul de a interesa cat mai multi spectatori.”
“Incidentul” va fi prima incursiune a lui Wolski in fictiune dupa „1970”, castigatorul Visions du Réel, sau „In Ukraine”, cu premiera la Berlinale. Filmarile vor incepe in primavara anului 2025 si il va avea ca director de imagine de Tudor Panduru, triplu castigator la Premiile Gopo si colaborator frecvent al lui Mungiu. Din echipa de productie va face parte si Vernes din Cehia.
Pentru Mungiu, implicarea lui Tudor Panduru este esentiala pentru a ilustra “Realismului Noului Val romanesc” pe care il priveste ca un teren comun cu cinematografia poloneza si viziunea lui Wolski.
Filmul care va fi scris de Wolski va include trei povesti separate reunite de un singur eveniment: “incidentul”.
Wolski, cunoscut pentru filme documentare, a declarat ca se gandeste sa ecranizeze o poveste de fictiune de aproape 12 ani: “Vreau sa vorbesc despre ceea ce ne doare si despre ceea ce este ascuns. Lucrurile pe care nu am putut sau poate nu am vrut sa le surprind cu o camera de filmare documentara, din respect pentru protagonistii mei. Spun povestea prin intermediul a trei personaje. O mama, care afla ca fiica ei adolescenta a lovit un caine in timp ce se plimba pe scuter. Un ofiter de politie – si proprietarul animalului – care este chemat la fata locului. In ultimul, descoperim ca mai devreme, cainele a fost de fapt lovit de o adolescenta al carei tata o invata sa conduca.”
Cele trei personaje duc vieti separate si nu se vor intalni in film. Scenariul abordeaza probleme legate de responsabilitate, de paternitate si de vinovatie.
Wolski a tinut sa mentioneze ca filmul va respecta reteta deja cunoscuta a Realismului Noului Val romanesc: “impreuna cu Tudor, cautam limbajul vizual. Amandurora ne place sa spunem povesti prin cadre lungi. Imi aminteste de documentare si face ca acest univers cinematografic artificial sa fie mai real si mai natural.”
Intre timp, Mobra Films, compania lui Mungiu, este ocupata cu dezvoltarea altor coproductii internationale, de la „Transit” al Anei-Felicia Scutelnicu – realizat impreuna cu Weydemann Bros. (Germania) si Youbesc din Moldova – la viitoarea miniserie „Escaping Heaven”.
Cu 7 premii castigate la Cannes pana acum, Cristian Mungiu ramane unul dintre cei mai apreciati regizori romani din toate timpurile.
Cristian Mungiu e cel mai premiat regizor roman la Cannes din toate timpurile cu marele premiu Palm D’Or castigat in 2007 (pentru 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, film care a fost nominalizat si la Globurile de aur in acelasi an), premiu pentru cel mai bun scenariu in 2012 pentru filmul “Dupa Dealuri” (actritele din rolurile principale Cristina Flutur si Cosmina Stratan au castigat atunci premiu pentru cea mai buna interpretare feminina), dar si premiul cel mai bun regizor pentru “Bacalaureat” in 2016.
In 2013, Cristian Mungiu a facut parte din juriul pentru competitia principala a Festivalului de Film de la Cannes. Presedintele juriului a fost Steven Spielberg, iar colegii sai au fost Nicole Kidman, Ang Lee, Christoph Waltz, Naomi Kawase, Vidya Balan, Lynne Ramsay si Daniel Auteuil.
De 13 ani, Mungiu si echipa lui aduc publicului iubitor de cinema filmele premiate la Cannes intr-o saptamana speciala, la inceputul toamnei: Les Films de Cannes a Bucharest.
Am mentionat doar premiile legate direct de Cannes dar filmele lui Cristian Mungiu au multe alte premii in festivaluri internationale. Printre altele, a fost primul roman care a avut un film de lungmetraj pe lista scurta pentru nominalizarile la Oscar – „Dupa Dealuri”.
In perioada pandemiei, Mungiu a lansat al saselea lungmetraj al sau, „R.M.N.”, lansat in premiera in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2022. Pelicula a avut reactii elogioase din partea presei americane ─ le puteti citi aici.
Anul trecut, a publicat la Humanitas o carte biografica despre bunica lui — “Tania Ionascu, bunica mea. O biografie basarabeana”, poate fi achizitionata aici — cu fotografii din arhiva familiei.
Intre timp, a co-produs „Girasoli”, debutul regizoral in lungmetraj al lui Catrinel Menghia. Filmul le are in distributie pe Rodica Lazar, Gaia Girace, Maria Rosaria Mingione si Monica Guerritore.