In Franta exista o criza legata de foie gras care se gaseste cu greu in meniurile restaurantelor de lux. Cea mai veche referire la foie gras apartine poetului Cratinus, din secolul al V-lea î.H., care a descris procedura de indopare a gastelor si ratelor.
Foie gras, considerat unul dintre cele mai fine preparate din bucataria frantuzeasca, traverseaza o criza fara precedent, dupa cum mentioneaza reporterii CNN.
O gripa aviara a lovit puternic Franta, iar situatia s-a extins si in alte zone din Europa, fiind din ce in ce mai greu procurarea materiei prime pentru celebrul preparat. Din noiembrie 2021, in Franta au fost sacrificate peste 16 milioane de pasari din cauza gripei aviare. Afectati de aceasta criza a carnii de pasare, in special de rata si gasca, sunt bucatarii restaurantelor de lux, unde foie gras nu lipsea din meniu.
Din acest motiv, productia de foie gras din Franta este de asteptat sa scada cu pana la 50% in acest an, deoarece epidemia afectează 80% dintre producatorii de foie gras din tara.
Foie gras face parte din patrimoniul cultural si gastronomic protejat in Franta si se obtine din ficatul unei rate sau gaste special ingrasate prin gavaj, adica hranirea fortata cu porumb a acestora.
Conform legii franceze, poarta denumirea de „foie- gras” ficatul de rata sau gasca , care a fost ingrasata intentionat. In partea de nord a Spaniei – Navarra, fosta provincie franceza- , foie-grasul este produs ocazional si prin ingrasare naturala, proces care necesita insa un timp mai indelungat.
Foie gras-ul se comercializeaza sub mai multe forme: foie-gras frais (ficat proaspat), foie-gras cuit (foie-gras preparat) sau foie-gras mi-cuit (foie-gras semi-preparat).
Cea mai veche referire la foie gras apartine poetului Cratinus, din secolul al V-lea î.H., care a descris procedura de indopare a gastelor si ratelor.
Regele spartan Agesilaus, care a vizitat Egiptul in anul 361 î.H. a fost tratat cu aceasta delicatesa. Momentul cheie al obtinerii de foie gras avea sa se intample odata cu descoperirea Lumii Noi si cu aclimatizarea porumbului in Franta, la mijlocul secolului al XVI-lea.
Mai tarziu, istoricii mentioneaza ca in 1570 reteta pateului de Périgord este dezvaluita în “Dictionnaire des aliments, vins et liqueurs, leurs qualités, leurs effets… avec la manière de les apprêter, ancienne et moderne… par M. C. D…, chef de cuisine de M. le prince de Briand.”
Astfel apar mai multe retete de foie gras din ce in ce mai evoluate, in numeroase alte carti de bucate.
Foie grais-ul a mai trecut printr-o schimbare o data cu aparitia conservelor, in secolul al XIX-lea. Nicolas Apert, in urma unui concurs initiat de Napoleon, avand ca obiect conservarea alimentelor pentru armata, a descoperit conserva, numita atunci “appertisation” dupa inventatorul sau.
In cartea sa, aparuta in 1810, “Le livre de tous les ménages ou l’art de conserver pendant plusieurs années toutes les substances animales et végétales”, este incurajata conservarea tuturor felurilor si bucatilor de carne, inclusiv a foie gras-ului.