Cu Fuzetea, esti turist in orasul tau si experimentezi o fuziune a contrastelor. Astazi, fuziunea eclectica a amintirilor si obiectelor din Casa Ceausescu. Poti participa la un concurs unde premiul cel mare este o excursie într-un oras emblematic din lume, cu toate costurile asigurate.
Bucurestiul e un oras al contrastelor. De multe ori e motiv de mandrie cand il descoperim in filme de succes de la Hollywood, alteori motiv de uimire: cum n-am vazut si eu asta, desi trec adesea pe aici?!
E un oras in care arhitectura baroca e la doi pasi de cladiri moderne si suple din sticla, un oras care poate ilustra Hanoi, Paris sau Londra (ca in filmul “The Protege”), Beirut, Berlin sau Viena (ca in “A Spy Among Friends”), Moscova (ca in “Killing Eve”), un oras fuziune de energie si idei, culori si istorie.
In noua campanie de brand, Fuzetea ne invita, printr-un parteneriat cu Tripadvisor, sa descoperim un nou mod de a calatori: explorand contrastele fiecarui loc in care ajungem. Sau chiar pe ale orasului in care traim. Brandul a creat 5 itinerare de travel in destinatii spectaculoase din lume, dar si un itinerar prin care poti explora Bucurestiul, printr-un melange al contrastelor istorice si culturale, o fuziune intre nou si vechi, intre aglomeratie urbana si oaze de liniste si eleganta.
Una dintre destinatiile propuse din Bucuresti, este Casa Ceausescu din Primaverii, resedinta lui Nicolae si Elena Ceausescu pentru mai mult de un sfert de secol in perioada comunista.
Imaginati-va ca in aglomeratia urbana a Bucurestiului exista o oaza de verdeata, cu o gradina foarte mare care are pasari exotice si cateva pisici roscate foarte simpatice care se plimba printre statui din marmura.
Pare un loc din alta lume, o oaza de liniste unde nu se aude nimic din zgomotul orasului ale caror drumuri cu trafic infernal sunt la doar cativa metri distanta.
E un loc perfect pentru a explora o parte din contrastele istorice si arhitecturale ale Bucurestiului, alaturi de un Fuzetea rece si aromat, intr-o zi de vara.
Casa Ceausescu, extrem de spectaculoasa si astazi, a beneficiat la vremea constructiei de unii dintre cei mai importanti/recunoscuti arhitecti ai vremii (Aron Grimberg-Solari, Agrippa Popescu, Robert Woll – care a creat si majoritatea mobilierului) si peisagisti cu studii la Viena sau Paris. Gradinile si statuile din curte sunt in continuare atent ingrijite, iar turistii pot vedea pauni care zboara linistiti in gradina spatioasa din mijlocul orasului.
Casa e parte din Cartierul Primaverii care a inceput sa fie construit in anii 30 ai secolului trecut de micii burgezi care voiau sa traiasca in confort alaturi de intreaga familie, in mijlocul orasului. Toate casele din cartier au fost construite pe model parter si un etaj, cu gradini foarte mari. La ceea ce istoria a consemnat drept Nationalizare (confiscarea bunurilor celor avuti pentru utilizarea statului), toate casele din cartier au fost preluate de cei din Partidul Comunist.
Cunoscuta si ca Palatul Primaverii, casa a fost construita post nationalizare special pentru Gheorghe Gheorghiu Dej care voia sa stea cat mai aproape de cele doua fiice ale sale care locuiau vis-a-vis, la marginea lacului Herastrau, in ceea ce cunoastem astazi drept Vila Lac 1 si Vila Lac 2.
Casa a fost terminata insa dupa decesul lui Gheorghiu Dej si singurul locatar a fost Nicolae Ceausescu si familia sa.
Ai nevoie de aproximativ o ora ca sa parcurgi intreaga casa care are 80 de incaperi: o piscina sera spectaculoasa prin arhitectura sa (a aparut in “The Protege” in secventa in care este omorat personajul interpretat de Tudor Chirila), apartamentele adultilor Ceausescu, dar si apartamentele copiilor Zoe, Valentin si Nicu, o crama, o sala de terapie si spa, coafor.
Casa e bogata in obiecte de arta, de la candelabre din cristal de Bohemia si Baccarat la un pian masiv, pana la o galerie de arta cu multe exponate dintr-o zona eclectica: obiectele primite cadou de Ceausescu in vizitele sale in calitate de presedinte, dar si tablouri semnate de Octav Bancila, Camil Ressu, Rudolf Cumpana, Dumitru Ghiata, George Baron Lowendal, tapiserii lucrate manual si mozaicuri spectaculoase.
Casa are si o sala de cinema (a aparut in serialul „Spy/Master”), unde puteti vedea un film documentar de 30 de minute cu imagini din arhiva privata a familiei, o productie a muzeului care administreaza cladirea, documentar pe care-l puteti vedea doar ca vizitator al acestui muzeu pentru ca el nu a fost niciodata difuzat la televiziune sau in vreun festival de film.
E o ocazie interesanta de a vedea ce le placea sotilor Ceausescu, ce faceau in timpul liber. In apartamentele adultilor se afla expusa o parte importanta din garderoba Elenei Ceausescu.
Casa da indicii si despre cum sotii Ceausescu si-au crescut copiii, apartamentul lui Zoe are o sala de primire oaspeti, unde mama si fiica se intalneau saptamanal. Apartamentele copiilor sunt in stiluri diferite, in functie de personalitatile lor – pentru Valentin, renascentist, pentru Zoia, Ludovic al XVI-lea, iar pentru Nicu, un stil englezesc minimalist.
E o casa muzeu care nu judeca, nu da verdicte, nu emite opinii prin exponatele sale; prezinta o lume a contrastelor culturale si sociale dintr-o perioada care ne-a marcat istoria.
Casa se viziteaza de marti pana duminica intre 10 si 17.
Si daca alegeti sa fiti turisti in propriul oras si sa explorati puterea fuziunii contrastelor din Bucuresti, sa stiti ca e foarte aproape Muzeul Taranului Roman, iar in cartierul Primaverii si spre zona Dorobanti gasiti unele dintre cele mai rafinate restaurante, ca sa incheiati seara cu o cina minunata.
Si daca ati prins gustul fuziunii, tineti minte ca alaturi de Fuzetea aveti sansa de a castiga o excursie all-inclusive intr-una dintre destinatiile pre-stabilite – Roma, Barcelona, Istanbul, Singapore sau Mexico City, cu transport, cazare, mese, experiențe și ghidaj incluse, o experienta speciala in Bucuresti, pentru a va cunoaste mai bine orasul si ceea ce il defineste, plus o multime de premii de calatorie.