Cum a fost la concertul Ca pe vremuri
Pe 15 iunie 2017, la Arenele Romane, s-a desfasurat un eveniment cu adevarat memorabil pentru generatiile care au crescut cu caseta audio, vinilul, revistele importate si muzica rock adusa, pe sub mana, de la prietenii din strainatate.
Concertul Ca pe vremuri a reunit, pe aceeasi scena, dupa mai bine de 20 de ani, cele 3 trupe legendare ale rockului romanesc: Holograf, Compact si Iris cu Cristi Minculescu. Cei peste 5000 de oameni, veniti din toata tara sa retraiasca alaturi de trupele lor de suflet amintirile dragi ale tineretii, au umplut pana la refuz frumoasa locatie a Arenelor Romane.
Spectacolul, care a durat mai bine de 5 ore, a fost deschis de Wings of Hope, o trupa de adolescenti pe care Cristi Hrubaru, prezentatorul evenimentului, a introdus-o drept “o promisiune in muzica de la noi, care va ajunge in curand in liga intai a rock-ului romanesc”.
Compact si-a deschis recitalul cu “Jocul ielelor”, in aplauzele publicului. Timp de o ora si jumatate, Paul Ciuci si colegii de trupa au starnit emotii si melancolie prin hituri precum “Fata din vis”, “Esti totul pentru mine” sau “Mi-e tare dor de tine”. “Un alt inceput”, piesa preferata a celor doi prieteni pierduti din trupa Compact, Emil Laghia si Teo Peter, a starnit emotii intense in randul fanilor.
Priviri galese si ochi inlacrimati, explozii de entuziasm si refrene cantate la unison impreuna cu trupa, au acompaniat concertul Compact, care ne-a purtat printr-un repertoriu generos, din 1982 si pana astazi. Iris a urcat pe scena alaturi de Cristi Minculescu, randurile din fata fiind luate cu asalt de rockeri in bocanci si tricouri negre. Fanii Iris de pe vremuri dar si din zilele noastre, si-au ovationat cu convingere trupa favorita si au cantat alaturi de ea piese ca “La popas”, “Strada ta”, “Cine ma striga in noapte” sau “Somn bizar”. La “Baby” deja toata audienta era in delir. Ocheade complice si leganari nostalgice au cuprins intreaga suflare a Arenelor Romane. Indelung aplaudat si foarte apreciat de public a fost si solo-ul de tobe interpretat de Nelu Dumitrescu si fiul sau, Cristi.
Holograf si-a inceput prestatia la ora 22, cu “Masina timpului”. Dupa inca doua piese, “Singur pe drum” si “ Umbre pe cer”, publicul era deja in delir. Fetele si doamnele au inceput sa cante vers cu vers, cu ochii atintiti spre scena si cu un zambet fericit pe buze. Poate cel mai emotionant moment al spectacolului de la Arene, care a provocat amintiri dureroase atat colegilor de breasla, cat si publicului inlacrimat, ramane insa piesa “Vine o zi”, dedicata muzicienilor din cele trei trupe care nu mai sunt printre noi: Mihai Coman, Teo Peter, Emil Laghia, Marti Popescu si Cornel Stanescu.
Ramanand in acelasi registru de nostalgie, Edi Petrosel si-a adus chiar si tobele din ’92 la Arenele Romane, locul in care le-a folosit pentru prima data, cand Holograf a deschis concertul Uriah Heep. Sentimente amestecate, de nostalgie si regret, dar si de bucurie si entuziasm, imbratisari si lacrimi, maini ridicate si aplauze indelungi au acompaniat timp de aproape doua ore concertul Holograf.
Un moment unic si emotionant, care cu siguranta va ramane multa vreme in amintirea fanilor, a fost acela din final, cand toate cele trei trupe au interpretat impreuna 3 dintre hiturile cele mai iubite de generatii intregi: “Cantec pentru prieteni” (Compact), “Maxima” (Iris) si “Cat de departe” (Holograf). Dan Bittman, Paul Ciuci si Cristi Minculescu si-au interpretat unul altuia refrenele si si-au dat mainile ca intr-un pact al solidaritatii si respectului reciproc.
Fara indoiala, acest jam session din cadrul concertului “Ca pe vremuri” de la Arenele Romane va ramane in istoria muzicii rock din Romania drept un moment demn de mentionat generatiilor viitoare de fani si de muzicieni.