Cum a influentat filmul Rambo nu doar industria cinematografica, ci si viata politica actuala
La 37 de ani distanta de la primul film cu Rambo, impactul acestei povesti asupra culturii moderne se vede in profunzime. De la alti eroi din filme de actiune “crescuti” pe tipologia Rambo pana la campanii electorale cu mesaje din Rambo sau politicieni care si-au pus singuri porecla Rambo ca sa arate cat de mult lupta ei cu nedreptatea, in acesti ani avem… de toate.
De vineri, noul Rambo e si pe ecranele noastre cu un Stallone la 72 de ani mult mai putin razboinic si ceva mai filosof decat in anii 80.
Pentru rolul lui Rambo multi actori au spus “nu, multumim” in anii 80 cand se tot incerca adaptarea cartii omonime a lui David Morell, printre ei Steve McQueen, Paul Newman, Clint Eastwood, Al Pacino, Robert De Niro, Nick Nolte, John Travolta sau Dustin Hoffman.
Stallone venea dupa succesul Rocky si a refuzat si el proiectul, dar dupa ce a obtinut un salariu de 3, 5 milioane de dolari si dreptul de a scrie el o parte din scenariu, s-a razgandit.
Acum avem „First Blood” (regia Ted Kotcheff, 1982), „Rambo: First Blood II” (r. George P. Cosmatos, 1985), „Rambo III” (r. Peter MacDonald, 1988), „Rambo” (r. Sylvester Stallone, 2008) si „Rambo V: Last Blood”, multe benzi desenate cu Rambo, foarte mult merchandising si multe jocuri pe computer, dar si adaptari pentru Bollywood.
Ronald Reagan a folosit “mitul Rambo” ca sa sustina ca are o politica externa agresiva in raport cu Uniunea Sovietica
Rambo a fost in anii 80 vedeta in multe dintre speech-urile presedintelui Ronald Reagan. Catre sfarsitul lui 1985, in timpul crizei ostaticilor din Beirut unde erau tinuti captivi 104 cetateni straini, Regan s-a trezit spunand intr-o conferinta de presa “Baieti, dupa ce am vazut aseara Rambo (n.mea. First Blood II), stiu ce trebuie sa facem daca va mai fi o asemenea criza”.
Iar pasiunea pentru Rambo a presedintelui care a condus America intre 1981 si 1989 a fost mult mai mare: intr-un speech despre modificarea sistemului de taxe pentru americanul de rand, Reagan a spus “vom actiona in spiritul lui Rambo”, iar numele eroului de film era mentionat adesea cand isi justifica actiunile in raport cu Uniunea Sovietica sau Orientul Mijlociu. Obsesia lui era atat de mare incat a fost poreclit Ronbo.
Chuck Norris in Missing in Action s–a vrut a fi continuarea lui Rambo
Personajul lui Chuck Norris din „Missing in Action – The Beginning” a fost inspirat de treatment-ul lui James Cameron pentru „Rambo First Blood Part II”. Cameron a scris scenariul pentru Rambo in timp ce lucra si la scenariile pentru Terminatorul si Aliens, iar odata cu seria „Missing in Action” (care a debutat in 1984) si cu Rambo s-a schimbat toata industria filmelor de actiune. A aparut un val de filme de serie B produse de case obscure de film in care erau caricaturizate valorile lui Rambo, dar era multa violenta cam ca in directia primelor filme First Blood.
Stallone sustinea la inceputul acestui an ca Rambo nu s-a dorit a fi niciodata un film politic, ci mai degraba o poveste despre traumele unui veteran de razboi, dar conform intelegerilor initiale pe scenarii chiar el a fost cel responsabil de a scrie partea de “politics” precum si partea “romantica” a personajului.
Politicieni din Thailanda sau Canada se simt si in zilele noastre un fel de … Rambo
In Canada exista un politician al carui nume este Bernard „Rambo” Gauthier. Nu e chiar in politica centrala, e in cea regionala in zona Quebec, dar e un erou local foarte popular. Politica lui e “razboinica” si e indreptata impotriva partidelor clasice care sustin elitele, el fiind un aparator al drepturilor celor saraci, al oamenilor de rand. Partidul lui se numeste Citoyens au Pouvoir, Cetatenii la putere si i se mai spune si Donald Trump de Quebec.
In politica tumultuoasa a Thailandei, fostul lider al partidului care se lupta cu autoritatile comuniste este poreclit Rambo Isan. Pe numele sau, Suporn Atthawong, lider al camasilor rosii acuzat ca a interupt cu protestele sale o mare adunare politica in 2009 si ca a incercat sa-l inlature pe Prim Ministru printr-o lovitura de stat, Rambo Isan are mandat de arestare si traieste intr-o zona necunoscuta de autoritati.
La aproape 40 de ani distanta de la primul Rambo, dincolo de aceste influente directe in industria cinematografica sau mentalul colectiv, inca mai sunt copii care se joaca “Rambo”, iar filmul atinge trei generatii de barbati. Sigur, e intr-o zona a nostalgiei, dar dincolo de miza politica si de contextul in care e amplasat eroul, Rambo spune aceeasi poveste ca Ulisse din Odiseea lui Homer.
In plus, Rambo a fost deschizator de drumuri pentru filme ca „Die Hard” (John McTiernan, 1988), „Lethal Weapon” (Richard Donner, 1987), „Missing in Action” (Joseph Zito, 1984), „The Delta Force” (Menahem Golan, 1986), „Commando” (Mark L. Lester, 1985).
Rambo V: Last Blood e in cinematografele din toata tara din acest week end.