“Cum arata un gand?” un atelier creativ pentru copii, la MNAR
Daca vreti sa le aratati copiilor vostri lumea din spatele unei expoztii de arta, mergeti la atelierele expozitiei “24 de argumente. Conexiuni timpurii in neo-avangarda romaneasca 1969-1971” de la Muzeul National de Arta al Romaniei.
Atelierul de Arte Vizuale “Cum arata un gand” – Lea Rasovszky ii va ajuta pe copii sa gaseasca raspuns la intrebari precum “Cum arata un gand complicat?”, “Cum pot desena o stare pe care nu stiu sa o descriu in cuvinte?” sau “Cum arata o idee spontana?”.
Atelierul de Arte Vizuale va avea loc sambata, 14 decembrie 2019, intre 11:00-13:30 si 14:30-17:00. Copiii vor fi implicati in exercitii de gandire abstracta, pornite de la discutii si comentarii asupra lucrarilor expuse, participand si la experimente practice. Scopul acestui atelier este familiarizarea copiilor cu manifestarile artistice. Mai multe despre inscriere, aici.
Initiatoarea acestui curs, Lea Rasovsky, a absolvit Universitatea Nationala de Arta Bucuresti, departamentul Foto-Video Procesarea Computerizata a imaginii, activand acum ca artist vizual. De peste 10 ani este implicata si in domeniul educatiei, in 2016 fondand asociatia MATKA, o platforma dedicata strategiilor creative care ar putea utiliza arta in mediile defavorizate, dar si in cadrul unui stil educational nou, alternativ si mai eficient.
Copiii au nevoie de arta la fel de mult cum au nevoie de iubire, mancare si joc
Acest tip de ateliere creative sunt foarte importante pentru educatia, dezvoltarea, dar si sufletul unui copil. Scriitorul britanic Philip Pullman, laureat al Astrid Lindgren Memorial Award in 2005, sustine ca cei mici au nevoie de arta in toate formele ei la fel de mult cum au nevoie de iubire, mancare, imbracaminte si joc.
Bineinteles, efectele privarii de arta nu vor fi atat de vizibile precum in celelalte cazuri, insa parintii si adultii trebuie sa inteleaga ca experienta artei este dreptul fiecarui copil. Fara aceasta, mai devreme sau mai tarziu, el se va simti privat de ceva care l-ar fi putut imbogati si completa din punct de vedere sufletesc.