O universitate olandeza lanseaza primul program de studii universitare de Heavy Metal. Studentii vor invata de la profesionisti din industrie si vor putea colabora cu trupe cunoscute.
Summa College din Eindhoven, Olanda, este prima universitate din lume care lanseaza un program de studii superioare despre heavy metal. Reprezentantii institutiei sustin ca acest tip de muzica este o forma de arta care trebuie recunoscuta in mediul academic si care merita sa fie plasata alaturi de jazz sau muzica clasica.
Programul de studii va incepe din toamna acestui an si a fost dezvoltat alaturi de The Metal Factory, o scoala privata care ofera cursuri de instrumente, voce si productie muzicala de heavy metal. Cursurile vor fi intensive si vor imbina ore de practica cu module de teorie si istorie muzicala.
Printre profesori se vor afla profesionisti experimentati din industrie, inclusiv Robin Zielhorst, fostul basist al trupei americane Cynic, si Bart Hennephof si Stef Broks de la Textures, un grup olandez.
O caracteristica a programului este ca studentii vor avea parte de o pregatire vocala speciala. Cei care aspira sa devina cantareti de heavy metal vor invata cum sa produca ragnete puternice si controlate fara a-si distruge corzile vocale. Profesorii vor preda tehnici prin care intensitatea aparent bruta a sunetelor este transformata in performanta.
Cursurile vor avea loc doar in limba engleza, o parte vor fi realizate in cadrul unor spectacole live sau alaturi de invitati din industria heavy metal. De asemenea, studentii vor urma stagii de pregatire practica in cadrul unor studiouri muzicale si vor putea colabora cu profesionisti, fiind expusi in mod direct la realitatile acestei meserii.
La finalul unui ciclu de 3 ani, studentii vor putea absolvi cu diploma de licenta in heavy metal si vor beneficia de abilitatile practice si de afaceri necesare pentru a naviga acest domeniu competitiv.
Recent, a fost publicat un studiu cu privire la beneficiile muzicii pentru creier. Cantatul la un instrument sau cu vocea are efecte pozitive pe termen lung pentru sanatatea mintala.
Studiul a fost realizat in Marea Britanie si a fost publicat in International Journal of Geriatric Psychiatry. Potrivit acestuia, interpretarea muzicala ajuta persoanele varstnice, fara diagnostic de dementa, sa ramana agere in ceea ce priveste abilitatile lor mentale. Cercetarea aduce un nou argument pentru incurajarea unor programe muzicale accesibile ca initiative de sanatate publica. Pe masura ce organismul imbatraneste, este esentiala mentinerea unei lumi mentale active si variate pentru pastrarea capacitatilor cognitive.
Studiul a pornit de la ipoteza ca acumularea deficitelor cognitive asociate varstei poate duce la deficienta cognitiva usoara si dementa. Este o problema tot mai raspandita care afecteaza calitatea generala a vietii. Mentinerea creierului activ pe parcursul vietii a fost asociata cu o rezerva cognitiva crescuta, reducand astfel riscul de deteriorare cognitiva la varste inaintate. Cercetarile anterioare au identificat o potentiala legatura intre muzicalitate si cognitie.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Exeter au analizat date de la 1.100 de persoane cu varsta de peste 40 de ani, varsta medie fiind de 68 de ani. Studiul a observat datele privind functionarea creierului — ca parte a unei cercetari mai ample care isi propune sa identifice mai clar motivele pentru care se dezvolta dementa — si efectele pe care le au cantatul la un instrument, cu vocea, lectura partiturilor muzicale si ascultarea muzicii ca activitate recreationala.
Aflati mai multe detalii in articolul de mai jos.