Cursuri pentru intelegerea muzicii clasice, online gratuite. Marius Manole si Paul Ilea, Alexandru Tomescu si muzicienii Filarmonicii George Enescu sunt printre profesori.
Cu restrictii din ce in ce mai severe privind intalnirile de orice fel, inclusiv cele culturale, online-ul ramane o varianta pentru a ne bucura de evenimente culturale. E o vreme mai mult decat potrivita pentru a invata lucrur noi, pentru a-i familiariza pe copii cu termeni si notiuni noi inclusiv din muzica.
Urban.ro a pregatit o lista de evenimente de muzica clasica desfasurate online care ne povestesc despre lumea incredibila a muzicii clasice.
Materialul de mai jos este potrivit pentru orice grupa de varsta, modalitatea de explicare fiind foarte simpla si usor de inteles, atat pentru cei mici, cat si pentru adulti.
Muzeul George Enescu a lansat MuzArt ClassicCool, o serie de prelegeri dedicate tinerilor privind limbajul muzical clasic
MuzArt ClassicCool este un proiect online care cuprinde videoconferinte despre muzica clasica, elemente vizuale si o relatare pentru publicul neavizat, cu elemente din muzica pop-rock care provin sau se inspira din muzica clasica, astfel incat prelegerile sa fie cat mai accesibile tuturor. Proiectul a inceput in luna septembrie si se desfasoara pana in luna decembrie, urmand ca un nou sezon sa fie disponibil din ianuarie.
Prima prelegere se poate urmari online mai jos si prezinta generalitati legate de limbajul si spiritul muzicii clasice, urmatoarele teme fiind muzica de camera (prelegerea II), concertul si simfonia (prelegerea III) si muzica sacra (prelegere IV).
Marius Manole si Paul Ilea au facut parte dintr-un proiect similar, despre muzica si cultura, filmat in secvente scurte, insa care vorbesc intr-un limbaj simplu despre “Ce auzim cand ascultam muzica?”
Proiectul a fost lansat in preajma editiei din 2018 a Concursului International George Enescu. Muzicianul Paul Ilea si actorul Marius Manole abordeaza, in cele 18 episoade, teme de baza in formarea unui ascultator avizat de muzica. Prin acest proiect, ascultatorii isi vor dezvolta ceea ce specialistii numesc „ascultarea critica” a muzicii clasice, urechea si simtul artistic. Subiectele abordate sunt diverse dar sunt imbinate cu informatii si exemple foarte accesibile din muzica contemporana: de la perioadele muzicale si compozitorii reprezentativi la structurile de compozitie in muzica clasica si diferentele dintre ele, structurarea unei orchestre simfonice si rolul diferitelor partide, partitura si rolul dirijorului, tema muzicala si dezvoltarea ei, elemente de tehnica si stilistica ale interpretilor, auditia si sala de spectacol, expresivitatea si prezenta scenica.
Proiectul a fost dezvoltat in urma unor serii de intalniri cu adolescentii, iar subiectele propuse au fost testate, astfel incat sa descopere atat cel mai potrivit modul de abordare a subiectelor si nivelul de interes al publicului tanar fata de subiectele propuse.
Intreaga serie este disponibila pe Youtube, pe canalul dedicat Festivalul Enescu, aici.
Proiectul “Clasic e fantastic” care s-a desfasurat timp de zece ani cu Filarmonica George Enescu nu mai continua in aceasta stagiune, insa este disponibila gratuit cartea care radiografiaza cei zece ani de activitate din proiect.
Proiectul a avut doua componente, “Cum sa intelegem muzica”, care s-a desfasurat la Ateneul Roman si “Copilariile marilor muzicieni”, la Teatrul Odeon. Intreaga poveste a proiectului poate fi citita in cartea format PDF disponibila aici, iar o parte dintre subiectele abordare sunt prezentate pe canalul lor de Youtube, disponibil aici.
Unul dintre muzicienii internationali care sustin Festivalul George Enescu, dirijorul Daniel Barenboim, are pe canalul sau de Youtube o serie video in care explica intr-un format de 5 minute cate un compozitior celebru.
Formatul este prietenos pentru public, fiind necesare doar 5 minute pentru a intelege maretia compozitionala a celor mai mari autori de opere clasice. Tot pe canalul sau de Youtube sunt si diferite interviuri cu alti muzicieni, ca de exemplu Christoph Waltz. Videourile pot fi urmarite aici.
Pentru tinerii profesionisti, violonistul Alexandru Tomescu impartaseste secretele viorii cu studentii universitari, atat din tara, cat si din strainatate
Unul dintre cei mai apreciati muzicieni din sfera muzicii clasice din Romania, dar si din strainatate, violonistul Alexandru Tomescu, a inceput din aceasta toamna sa predea in cadrul universitar, fiind profesor invitat la Musical Arts Madrid, Spania, alaturi de Gilles Apap, Leticia Moreno, Cristina Goicea si Liviu Prunaru. De asemenea, Alexandru Tomescu si-a inceput activitatea si ca profesor la Universitatea de Vest, Facultatea de Interpretare Muzicala si Teatru din Timisoara.