Skip to content

Reprezentantii dictionarului Oxford au anuntat termenul anului 2024: “brain rot”. Se refera la deteriorarea intelectuala din cauza utilizarii excesive a retelelor de socializare.

Reprezentantii cunoscutului dictionar Oxford University Press au decis cuvantul anului 2024. De fapt este un termen: “brain rot”, in romana s-ar putea traduce drept “putregai cerebral” dar se refera de fapt la “presupusa deteriorare a starii mentale sau intelectuale a unei persoane, in special vazuta ca rezultat al consumului excesiv de materiale considerate triviale sau lipsite de provocare”.

“Brain rot”, un concept vechi de 170 de ani, semnaleaza continutul de slaba calitate de pe retelele de socializare si a efectul pe care acesta il are asupra oamenilor.

Termenul este de asemenea descris ca fiind „susceptibil de a duce la o astfel de deteriorare”.

Cuvantul a fost ales in urma unui vot public la care au participat 37 000 de persoane. Au avut de ales dintr-o lista scurta de sase cuvinte care includea „demure” (retinut in aparenta sau comportament, un termen aparut in urma unui videoclip viral de pe TikTok), „dynamic pricing” (practica de a varia pretul unui produs sau serviciu pentru a reflecta schimbarea conditiilor de piata) si „romantasy” (un gen literar care combina elemente de fictiune romantica si SF).

Pe masura ce societatea se confrunta cu supraconsumul de continut online excesiv si de slaba calitate, termenul „brain rot” a fost unul comun in discutiile de pe retelele sociale. Intre 2023 si 2024, utilizarea cuvantului a crescut cu 230%. 

Prima utilizare inregistrata a termenului a fost gasita in 1854 in cartea lui Henry David Thoreau „Walden”, in care Thoreau critica tendinta societatii de a devaloriza ideile complexe: „in timp ce Anglia se straduieste sa vindece putregaiul cartofului, nu se va stradui nimeni sa vindece putregaiul creierului – care prevaleaza mult mai larg si mai fatal?”

Potrivit lui Casper Grathwohl, presedinte al Oxford Languages, „brain rot a capatat o noua proeminenta in acest an ca termen utilizat pentru a surprinde preocuparile legate de impactul consumului excesiv de continut online de calitate scazuta, in special pe retelele sociale. Brain rot se refera la unul dintre pericolele percepute ale vietii virtuale si la modul in care ne folosim timpul liber. Se simte ca un viitor capitol al conversatiei culturala despre umanitate si tehnologie.”

Potrivit expertilor de la Oxford University Press, termenul a adoptat in special de cele mai tinerii generatii: Gen Z (nascuti intre 1996 si 2010) si Gen Alpha (nascuti dupa 2010).

Cele doua generatii constituie, de fapt, comunitatile responsabile in mare masura de utilizarea si crearea continutului digital la care se refera termenul. Tot ei sunt utilizatorii care au amplificat expresia prin intermediul canalelor social media, chiar locul despre care se spune ca provoaca „putregaiul creierului”. Potrivit dlui Grathwohl, “aceasta demonstreaza o constiinta de sine oarecum neastamparata a generatiilor tinere cu privire la impactul nociv al social media.”

Printre celelalte cuvinte ale anului 2024 anuntate de reprezentantii celorlalte dictionare importante se numara “Brat”, ales de Collins Dictionary — face referire la o atitudine indreptatita a tinerilor si a fost promovat de cantareata Charli XCX —, „Manifest”, ales de Cambridge Dictionary si „Demure”, din partea Dictionary.com ca fiind cuvantul viral al anului.

In Romania, cea mai recenta editie a Dictionarului ortopedic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM) a aparut in 2021 si a inclus peste 3.600 de cuvinte noi. Majoritatea provin din limba engleza si sunt folosite zilnic.

DOOM din 2021 include cuvinte adaugate si revizuite de catre Institutul de lingvistica al Academiei Romane „Iorgu Iordan”, care a lucrat timp de 15 ani pentru aceasta a treia editie. Contine peste 3.600 de cuvinte noi, iar alte 6.000 au modificari de scriere sau de citire, ceea ce duce la peste 65.000 de cuvinte in limba romana.

Printre cuvintele care apar in DOOM regasim foarte multe neologisme, imprumutate din limba engleza, cum ar fi: like, fresh, deal, brother, gay, hacker, dealer, audiobook, jacuzzi sau training. De asemenea, in DOOM apar si cuvintele care au marcat pandemia: coronavirus, secventiere, booster, comorbiditate sau noninvaziv sunt si ele in dictionar. Poate fi accesat aici.

Citește în continuare