Skip to content

Dan Perjovschi si Andrei Pandele isi expun marturiile dinainte si dupa Revolutia din 1989 la Stockholm.

Universitatea Södertörn din Stockholm, in colaborare cu ICR Stockholm, organizeaza expozitia „Andrei Pandele & Dan Perjovschi: Witnessing pre/post Revolution in Romania”. Curatoriata de Uschi Klein, cercetatoare la Universitatea din Brighton, prezentarea ofera publicului doua perspective artistice in dialog despre istoria recenta a Romaniei dar si viziuni despre probleme contemporane legate de trecut.

Vernisajul expozitiei despre “Marturii dinainte si dupa Revolutia din 1989” va avea loc pe 17 octombrie 2024, ora 17.00 la Art Space de la Universitatea Södertörn.

Expozitia va fi deschisa pana pe 18 decembrie 2024.

La 35 de ani de la Revolutia Romana din 1989, fotografiile lui Andrei Pandele din anii 1970 – 1980 vor dialoga despre trecut si prezent cu desenele site-specific realizate de Dan Perjovschi, provocand vizitatorii, uneori cu umor, la reactii deopotriva emotionale si critice.

Inainte de vernisaj va avea loc un seminar despre cultura vizuala la care vor participa Uschi Klein, Dan Perjovschi si Andrei Pandele, alaturi de doctoranzi si cercetatori din cadrul departamentelor de istoria artei si studii in comunicare si media de la Universitatea Södertörn. 

Dezbaterea se va concentra asupra fotografiei din perioada comunista a Romaniei, cu o abordare a utilizarii fotografiilor in istoria orala pentru a explora voci marginalizate si istorii ascunse din trecut. Conferinta va fi prezidata de Annika Öhrner, istoric de arta, si de Patrik Åker, cercetator media. 

La seminarul doctoral va participa si autoarea si editoarea Arina Stoenescu, cu o prelegere intitulata „Tipografie si politica in Romania comunista 1948-1989. Tehnoredactor modeland tipografia comunista”. Seminarul si vernisajul reprezinta doua ocazii de a celebra 20 de ani de Istoria Artei la Universitatea Södertörn.

Andrei Pandele (n. 1945), arhitect de profesie, a dezvoltat o pasiune pentru fotografie care i-a permis sa documenteze in secret viata de zi cu zi din Romania anilor 1970 si 1980. 

Prima sa expozitie importanta, Fotografii interzise si imagini personale (2007), a fost gazduita de Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti.

Fotografii semnate de el au fost achizitionate in colectii private si nationale, ajungand la reputate case de licitatii precum Sotheby’s.

Dan Perjovschi (n. 1961) a devenit cunoscut dupa Revolutia din Romania din 1989 si a expus in bienale si muzee din intreaga lume. 

Expresia sa artistica este umoristica, subversiva, textuala si comica, lucrand adesea cu text si desene direct in spatiul expozitional. Perjovschi a participat la expozitia After the Wall (1999, Moderna Museet), dar si la Documenta 15, in 2022.

Mai jos puteti citi si asculta un interviu recent cu dl Perjovschi in care subliniaza schimbarile importante post-revolutie si efervescenta creativa din anii „eliberarii”.

Citește în continuare