Skip to content

Dansul si beneficiile lui pentru sanatate. Antreneaza intregul corp, inclusiv tesuturile conjunctive, nervii, creierul, tonifiaza musculatura, stimuleaza si ascute simturile, si creste capacitatea de oxigen absorbita in organism.

Poate ca nu va place sa faceti cateva exercitii in fiecare dimineata, dar avem o solutie pentru voi mult mai atractiva si mai distractiva.

Pentru ca, de secole, dansul a jucat un rol important in cultura umana. Inainte de evolutia limbajului scris, a fost una dintre metodele folosite de oameni pentru a relata evenimente traumatice si a transmite povestile lor din generatie in generatie. Este o modalitate veche si puternica de exprimare si de a face pentru fata sentimentelor si emotiilor dureroase.

Dupa genocidul din Rwanda, in 1994, un grup de psihologi britanici a vizitat satenii ruandezi pentru a-i sustine in procesul de vindecare a traumei prin terapia de grup, insa la scurt timp, acestia au fost invitati sa plece. Pentru supravietuitori, discutarea amintirilor traumatice cu niste necunoscuti, inchisi in camere fara lumina naturala, nu aducea deloc vindecarea mult dorita, ci doar rasucea cutitul in rana. Ei erau obisnuiti sa cânte si sa danseze pe ritmul tobelor, in bataia soarelui, inconjurati de prieteni si familie, si aceasta este modalitatea prin care s-au vindecat de traumele provocate de genocid. De mii de ani in mai multe culturi, dansul a fost folosit ca ritual de vindecare, de la cel al dervisilor rotitori, Sema, la dansul vindecator Vimbuza la poporului Tumbuka din nordul Malawi sau Dansul soarelui, ceremonie practicata de indienii Sioux.

Psihologia moderna a studiat puterea de vindecare a dansului, iar in 1942, Marian Chace, dansatoare, coregraf si terapeut american, a dezvoltat o forma de terapie expresiva  cunoscuta sub numele Terapia prin dans si miscare (DMT), care se foloseste din ce in ce mai mult in toata lumea. 

„Corpul nu minte”, spune Nana Koch, terapeuta prin dans, miscare si arte creative. „Prima comunicare pe care o avem in viata noastra este una in care ne miscam. Asadar, ne intoarcem la esenta a ceea ce inseamna comunicarea de baza. Si folosim dansul pentru a-i ajuta pe oameni sa-si exteriorizeze viata emotionala ”

Dansul imbunatateste conditia fizica in doua mari directii. Antreneaza intregul corp, inclusiv tesuturile conjunctive, nervii, creierul, tonifiaza musculatura, stimuleaza si ascute simturile, si creste capacitatea de oxigen absorbita in organism, ceea ce duce la intarirea sistemului cardiovascular.

 Dansul ajuta in procesul de scadere in greutate, imbunatateste functionarea creierului si dezvolta memoria musculara. De asemenea, intareste sistemul osos si reduce riscul de osteoporoza. Imbunatateste echilibrul, postura corporala si constientizarea spatiului. Combate insomnia si imbunatateste calitatea somnului, are efect anti imbatranire si stimuleaza energia vitala. Un alt beneficiu fizic important este „masajul molecular” pe care-l ofera dansul. Dansul activeaza, produce vibratie care rezoneaza in zona de mijloc a corpului, numita si „casa puterii”, facilitand detoxifierea la nivel subatomic.

Masajul, reflexoterapia, reiki si yoga sunt exemple de modalitati prin care ne putem vindeca mintea, prin atingere sau miscarea corpului. Dansul este o alta modalitate de a ne misca corpul si de a ne vindeca mintea, si conform cercetarilor, daca dansul implica si simtul tactil, unul dintre primele simturi experimentate de fiintele umane, reducerea nivelului de stres si anxietate este notabil. In timpul dansului, in corp este eliberata o cantitate semnificativa de substante chimice care imbunatatesc starea de spirit, ceea ce ajuta la imbunatatirea starii mentale.

Studiile arata ca o singura sesiune de dans poate reduce nivelul de stres, iar starea de fericire experimentata in timpul dansului este masurabila si dupa sesiunea de dans, nivelul crescut al acesteia mentinandu-se pana la o saptamana dupa ultimul dans.

Dincolo de faptul ca dansul ne face sa ne simtim mai fericiti, poate avea beneficii pe termen lung asupra memoriei. Pe masura ce imbatranim, hipotalamusul, care controleaza memoria, se micsoreaza, conducand la pierderea memoriei si dementa. Concluzia specialistilor este ca putem preveni aceste afectiuni dansand mai mult si tot ei afirma ca dansul ajuta la procesarea toxinelor din organism care sub actiunea stresului, se pot bloca in tesuturi ceea ce poate conduce la aparitia diverselor afectiuni.

Dansul deblocheaza si elibereaza emotiile despre care stim ca ne provoaca suferinta si pe care le suprimam, negam sau nu le traim complet. Psihologii sunt de parere ca dansul poate duce la aparitia unor noi cai neuronale in creier, ceea ce ajuta la o mai buna asimilare a noilor informatii. Se stie ca dansatorii „gandesc cu corpul”, adica au inteligenta kinestezica. In timpul dansului, anumite parti esentiale ale creierului se activeaza, si utilizarea lor in mod regulat duce in cele din urma, la imbunatatirea capacitatii de luare a deciziilor. Dansul imbunatateste capacitatea de concentrare, deschide mintea si sufletul, si ne ajuta sa ne conectam mai usor cu alti oameni. Specialistii recomanda lectiile de dans in cazul partenerilor care trec prin momente dificile in relatie, procesul de terapie fiind astfel placut, la fel si rezultatele.

Exista credinta conform careia in fiecare dintre noi canta o muzica anume, iar daca ne concentram sa o auzim, ne conectam cu ea si dansam in ritmul ei, ne simtim bine si suntem mai fericiti.

Pe masura ce inaintam in varsta si corpurile noastre incep sa imbatraneasca, dansul ne ajuta sa ramanem conectati cu spiritul nostru care nu are varsta. Un spirit tanar ajuta corpul sa imbatraneasca frumos, iar pe ringul de dans, oriunde s-ar afla acesta, pe scena sau in propria casa, un om de 90 de ani care danseaza cu bucurie este la fel de tanar ca un copil de 3 ani care se misca spontan in ritmul muzicii.

Asadar sa nu refuzam nicio invitatie la dans si sa urmam cu inima deschisa indemnul lui Jason Derulo, taci si danseaza..

Citește în continuare