Pe urmele lui Dante in Purgatoriu, intr-o expozitie online a galeriei Uffizi. Desene realizate de artistul Federico Zuccari intre 1586 si 1588.
La 700 de ani de la moartea lui Dante Aligheri, poetul care a scris Divina Comedie si a inspirat zeci de scriitori cu lucrarile sale, Galeria Uffizi organizeaza o expozitie de desene care ii ofera vizitatorului o excursie online in lumea Purgatoriului descrisa de poet.
Expozitia online este disponibila peste tot in lume si contine 88 de desene realizate de artistul Federico Zucccari intre 1586 si 1588
Lucrarile au intrat in colectia Uffzi in 1738 si au mai fost expuse doar de doua ori pana acum pentru ca sunt considerate foarte fragile. Au fost expuse prima data in Florenta in 1865 si au mai fost scoase din arhive abia in 1993 la aniversarea a 600 de ani de la nasterea lui Dante intr-o expozitie dedicata.
“Pana acum aceste desene au fost vazute doar de cativa carturari care faceau cercetari speciale”, a marturisit directorul galeriei Eike Schmidt la conferinta care a anuntat expozitia. Schmidt crede ca expozitia va fi de interes nu doar pentru cei care studiaza munca lui Dante, ci si pentru cei care sunt interesati de ideile care sunt stranse sub concepte ca virtute si cunoastere.
Dante, parintele limbii italiene, s-a nascut la Florenta in 1265 si a murit in Ravenna 56 de ani mai tarziu. Lucrarea sa Divina Comedie este impartita in trei parti – Iadul, Purgatoriul si Raiul. Dintre cele 88 de desene din expozitia de la Uffizi, 28 se refera la Iad, 49 descriu Purgatoriu si 11 arata Raiul.
Autorul lor, Federico Zuccari a facut parte in scoala manierista de pictori si a creat lucrari pentru Papa Pius IV-lea dar si pentru regina britanica Elisabeth I, supranumita si The Virgin Queen.
Dupa moartea lui Zuccari in 1609 desenele sale au intrat in posesia familiei Orsini, una dintre primele familii de nobili din Florenta care mai tarziu a fost inrudita cu familia Medici. Proprietarii au donat desenele catre Uffizi in 1738.
Galeria Uffizi, unul dintre cele mai importante muzeee din lume, gazduieste o mare parte din colectia familiei di Medici si se ocupa in special de perioada Renasterii italiene.
Amplasata in centrul Florentei, Galeria Uffizi este dechisa publicului din 1765, si a devenit oficial muzeu in 1865. Cladirea, construita de Giorgio Vasari in 1560, a fost destinata initial birourilor magistratilor florentini – de aici si numele de Uffizi, birouri.
Muzeul, unul dintre cele mai vizitate din lume cu peste 4 milioane de turisti anual inainte de pandemie, a incercat gaseasca cat mai multe solutii pentru a ramane atractiv si in aceasta perioada dificila. Daca inaintea pandemiei, Uffizi se vizita numai cu programare online – pentru siguranta cladirii si a exponatelor, in raport cu numarul mare de vizitatori, astazi Galeria poate fi urmaritain toata lumea, online martea si vinerea sub indrumarea unora dintre cei mai renumiti curatori italieni.
Proiectul e periodic si e anuntat la fiecare noua serie pe pagina de facebook a galeriei.