Autobiografia lui Dave Grohl, liderul trupei Foo Fighters, “The Storyteller” a fost tradusa si in romaneste. Artistul a ales sa prezinte o alta perspectiva asupra mortii lui Kurt Cobain.
In Romania cartea Povestitorul semnata de Dave Grohl a aparut la Editura Publica (o gasiti aici) si e descrisa ca o sarbatorire a muzicii si o colectie de povesti de viata, incepand cu copilaria starului rock. Cartea a avtut lansarea mondiala pe 5 octombrie anul trecut.
In Povestitorul, o colectie de momente adunate din toate etapele vietii sale, Dave Grohl ne ofera ceva rar – portretul real, brut si onest al unei vieti neobisnuite, compuse din momente obisnuite. De la dragostea lui viscerala pentru muzica si colegii muzicieni la conexiunea profunda cu orasul natal, Springfield, Virginia, la placerea cu care scrie despre cresterea fiicelor sale, Dave Grohl spune povesti asa cum compune muzics – din suflet.
Plina de reflectii despre anii de turnee alaturi de Scream, despre trecerea la Nirvana si dezastrul care a urmat, despre crearea trupei Foo Fighters intr-un moment de rascruce al vietii sale si traversarea lumii dupa ce a devenit cap de familie, Povestitorul este o carte plina de viată si de umor, remarcabila prin perspectiva lucida a lui Dave asupra faimei. Il stiam pe Dave Grohl ca pe unul dintre cei mai indragiti muzicieni contemporani. Acum, Povestitorul ni-l infatiseaza ca pe un scriitor talentat si captivant.
In interviurile precedente, Dave Grohl a mentionat de fiecare data ca s-a gandit sa-si scrie memoriile, dar ca nu a gasit timpul potrivit pentru a face asta, potrivit Classic Rock. Insa lucrurile s-au schimbat o data ce restrictiile si pandemia s-au instalat. Liderul trupei Foo Fighters a inceput in martie 2020 o serie de scurte povestiri pe Instagram, unde Dave a publicat niste povestioare: „Dave’s True Stories”, iar intrebat de Entertainment Weekly dacava aparea si o autobiografie, Grohl a replicat: „O, bineinteles.”
Cartea are 384 de pagini in care artistul isi impartaseste amintiri de-a lungul deceniilor sale de muzica, inclusiv moartea lui Kurt Cobain, despre care Grohl nu intra in detalii, insa povesteste despre impactul emotional al acelui moment intr-un mod personal unic.
„Aceasta a fost ultima poveste pe care am scris-o, pentru ca a fost cea mai grea”, a spus Grohl intr-un interviu pentru US Today. „Mi-a fost frica sa deschid si sa scriu despre acea experienta. Stiam si ce doresc oamenii sa scriu si am evitat asta. In loc sa scriu o descriere detaliata sau o relatare a acelor cateva zile, toata prezentatea a fost despre ceea ce determinaprofunzimea tristetii tale atunci cand pierzi pe cineva. Cat de puternicaeste legatura a fost sau cat de adanc i-ai adus in viata ta?”, mentioneaza artistul in interviu.
Cel mai probabil, va exista o serie de carti semnate de Dave Grohl, dupa cum chiar artistul mentioneaza. „Stiam ce nu voiam sa fac: nu voiam sa scriu o relatare formala, cronologica, logistica, informationala a ultimilor 52 de ani din viata mea”, spune el in interviul pentru US Today.
„Cand am trimis ultima poveste din carte, am fost trist. M-am gandit, oh, nu, s-a terminat? Cred ca acesta este varful aisbergului. Vreau sacontinui”.
Despre procesul creativ din spatele scrierii acestei carti, David Grohl poveste ca „Mi-am dat seama ca in sfarsit am timp si multe povesti. Si nu ma pricep sa ma bucur de timpul liber: u ma pricep nici la vacanta. Nu mapricep sa stau si sa mă uit la televizor toata ziua. Nu pot face asta. Intotdeauna am nevoie de ceva de facut. Asadar, anul trecut, cand totul s-a inchis, am inceput aceastapagina de Instagram numitaDave’s True Stories. … Am facut o lista cu 30 – 40 dintre aceste povesti pe care as putea sa le scriu doar pentru a-mi da ceva de facut. M-am uitat la lista si m-am gandit ca asta ar putea fi o carte. Si asa a inceput totul.”
Cartea se datoreaza si tatalui sau, care i-a incurajat scriitura, acesta fiind unul dintre cei mai cunoscuti oameni de PR politic de la Washington, fost jurnalist si scriitor de discursuri politice. Relatia dintre cei doi a inceput sa se consolideze dupa varsta de 22 de ani a lui David, parintii lui divortand cand acesta avea 6 ani, tatal mutandu-se la Washington si intalnindu-se rar.
„A murit acum vreo sapte ani, dar in acel moment in care ne-am cunoscut, el este cel care m-a inspirat sa scriu. A fost un scriitor atat de incredibil. Cand e-mailul a devenit important, am avut aceastacorespondenta continua cu el cand eram pe drumuri intre concerte. Imi scria povesti despre D.C. in anii ’70 si despre implicarea sa in raportarea Watergate si chestii de genul acesta. Si ca orice fiu, vrei doar sa-l impresionezi pe tatal tau. El ridica stacheta pentru fiecare dintre aceste e-mailuri si trebuia sa scriu inapoi si sa-i dau ceva pe care sa poata digera. Dupa aproximativ o luna, el imi scrie inapoi si imi spune: „Stii ce, David? Devii un scriitor foarte bun.” El a mai spus: „Scrierea ta este ca o lovitura de pumn, iar pumnul este putere”. Jur pe Dumnezeu, a fost ca validarea vietii mele,” povesteste David Grohl in interviul US Today.