Skip to content

Regizorul si scenaristul David Lynch a murit. Avea 78 de ani si anuntase ca sufera de emfizem si e dependent de un aparat cu oxigen.

Regizorul si scenaristul David Lynch, care a radicalizat filmul american cu o viziune artistica intunecata si suprarealista in filme precum „Blue Velvet” si „Mulholland Drive” si in televiziune cu „Twin Peaks”, a murit. El avea 78 de ani.

Lynch a dezvaluit in 2024 ca a fost diagnosticat cu emfizem dupa o viata intreaga de fumat si ca probabil nu va mai putea sa iasa din casa pentru a regiza. Familia sa i-a anuntat moartea intr-o postare pe Facebook, scriind: „Exista un mare gol in lume acum ca nu mai este cu noi. Dar, asa cum spunea el, „Tine-ti ochii pe gogoasa si nu pe gaura””.

Emisiunea TV „Twin Peaks” si filme precum „Blue Velvet”, „Lost Highway” si „Mulholland Drive” au imbinat elemente de groaza, film noir, politist si suprarealism clasic european. Lynch a tesut povesti, asemanatoare cu cele ale predecesorului sau spaniol Luis Bunuel, care se derulau dupa propria lor logica impenetrabila.

David Lynch a fost un artist complet exprimandu-se si ca pictor, muzician si scriitor, fiind cunoscut pentru stilul sau unic, adesea descris ca „oniric”. Este renumit pentru creatiile sale cinematografice si de televiziune care exploreaza teme intunecate, bizare si ambigue, adesea plasate in peisaje aparent obisnuite.
Printre cele mai cunoscute filme ale sale sunt Eraserhead (1977), filmul sau de debut, un horror psihologic alb-negru, The Elephant Man (1980), Blue Velvet (1986), considerat un clasic, un film care exploreaza contrastele dintre viata de suburbie aparent perfecta si secretele intunecate care se ascund dincolo de aparente.

Serialul sau de televiziune cult, Twin Peaks (1990–1991, 2017), care combina misterul, drama si elementele suprarealiste, a fost extrem de influent si ramane o capodopera a televiziunii.
In 2001 a facut Mulholland Drive, un thriller psihologic suprarealist care exploreaza visele, identitatea si obsesia, un film care e mentionat adesea intre cele mai bune filme din toate timpurile.

Lynch a fost si un artist vizual prolific, realizand picturi, fotografii si sculpture, dar si un muzician care a lansat mai multe albume, explorand genuri precum blues-ul si muzica electronica.


A publicat carti si articole despre arta si filosofia sa, in Romania avand tradusa la editura Humanitas cartea “Cum sa prinzi pestele cel mare. Meditatie, constientizare si creativitate”

Sfatul lui de viata “Indiferent ce-am face, sa reflectam profund asupra subiectului nostru de interes, sa constientizam fiecare miscare si gest, sa ne implicam. Doar astfel pot inmuguri, apoi inflori ideile remarcabile datorita carora, in final, vom putea spune ca puterea noastra de creatie a avut un impact, oricat de mic, asupra lumii.”

Citește în continuare