Demnitate ii aduce fata in fata pe Marius Manole si Serban Pavlu, intr-un spectacol despre prietenie, coruptie, loialitate si lupta pentru putere
Piesa “Demnitate”, scrisa de Ignasi Vidal si regizata tot de el, inclusiv in Romania, a avut premiera in 2017, pe scena Teatrului Avangardia din Bucuresti. In Spania a fost pusa initial in scena intr-un teatru mic din Madrid, iar dupa succesul la public, a fost jucata pe marile scene din capitala acesteia. Oamenii, adusi impreuna de aceleasi idealuri si de dorinta de a schimba ceva in societate, recunosteau viata politica spaniola, asa cum s-a intamplat ulterior in mai multe tari latine, inclusiv in America de Sud. “Demnitate” este o demonstratie autentica despre ce inseamna prietenie, coruptie, loialitate si despre lupta pentru putere.
Spectacolul este o analiza psihologica fina asupra conditiei umane si transmite ca lipsa responsabilitatii ne face pe toti vinovati
Subiectul pe care il propune dramaturgul spaniol este familiar publicului din Romania: o intalnire dintre doi prieteni, Victor (Marius Manole) si Alex (Serban Pavlu) care stau de vorba in fata unui pahar cu whiskey, dupa o zi obositoare de lucru pentru pregatirea alegerilor dintr-un partid. Victor candideaza pentru sefia partidului din care fac parte amandoi, iar Alex administreaza actiunile formatiunii politice si se viseaza premier.
Povestea este despre tradare si dezamagire, este scrisa si jucata cu ritm si urmeaza o structura precisa actiunii. Discutiile celor doi protagonisti sunt tensionate, pline de suspans, dar si pline de emotie, cu multe rasturnari de situatie. Spectatorii devin alegatori in viata politica din spatele usilor inchise, judeca faptele, in timp ce coruptia, devenita conditie umana, in lipsa asumarii responsabilitatii degradeaza societatea.
Intamplarile recente din vietile lor le pune la indoiala prietenia si ii testeaza: acestia au uitat de unde au plecat si unde doreau sa ajunga. Unul credea ca inca este cinstit (Pavlu), desi compromisurile erau vizibile la tot pasul, celalalt stia ca este integru (Manole), desi ii este dovedita coruptia. In momentul critic in care au ajuns acestia trebuie sa aleaga: intre bine si rau, intre demnitate si loialitate, intre sine si ceilalti.
Prestatiile actoricesti si simplitatea decorului sustin substratul actiunii
Regizorul nu apeleaza la efecte teatrale deosebite pentru atmosfera pe care o creeaza. Isi conduce interpretii astfel incat acestia sugereaza perfect tensiunea dintre cele doua caractere aflate in antiteza, desi, aparent, au idealuri comune. Decorul, semnat Bogdan Amarfi, este in alb si negru (biroul in alb si negru, cuierul cu doua pardesie negre in cadru alb) sustine substratul actiunii, la fel ca si costumele create de Adina Buzatu. Cadrul imaginat de Vidal este perfect completat de lejeritatea si profesionalismul celor doi actori: Serban Pavlu are o prestatie de mare forta (este asigurata si de constructia personajului) pe care o contabalanseaza printr-o interpreatre echilibrata, Marius Manole.
Spectacolul despre adevarurile murdare de la varful unui partid, care are toate sansele sa placa, vorbeste despre o realitate cotidiana, pe care o regasim zi de zi in spatele discursurilor politicienilor si ridica stacheta premiselor prin calitatea sa artistica. Este un spectacol sincer, livreaza exact ceea ce promite si ne tine ancorati in realitate.
„Talentul, meritul, excelenta ne sperie in tara asta, aicea ridicam in slavi smecherii si ingropam geniile. Preferam sa avem langa noi un mediocru care sa ne faca sa parem mai buni, decat un om stralucit care sa ne faca sa devenim mai buni. Pe care sa vrem sa-l urmam… Tara asta e o tara de spagari”.
Spectacolul se poate vedea in Oradea pe 30 septembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor,
ora 20.00 si in Bucuresti pe 16 noiembrie, la Teatrul Avangardia, Sala Cinema Pro, ora 20.00
“Demnitate” de Ignasi Vidal
Regie: Ignasi Vidal
Distributie: Marius Manole si Serban Pavlu
Durata: 1h 20 min
Bilete: aici